Itsenäinen Suomi 100 vuotta

 

Turun Lyseon koulu juhlii 100 -vuotiasta Suomea perjantaina 1.12.2017.

 

 

 

Koulupäivän pituus on kaikilla klo 8.15 – 12.00 sisältäen itsenäisyysjuhlan, tanssiaiset, juhlaruokailun ja juhlavaa yhdessäoloa.

Juhlapäivän tarkemman ohjelman löydät oheisesta linkistä:

Juhlapäivän ohjelma SUOMI100

 

Huoltajat ovat tervetulleita juhlaamme, joka alkaa klo 8.30 liikuntasalissa.

TERVETULOA

Kokemuspäivä Turun Lyseon koulussa

Keskiviikkona 8.11. vietettiin Turun Lyseossa kokemuspäivää. Päivä on osa kolmen teemapäivän kokonaisuutta, jolla juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea. Jokainen koulun oppilas nelosluokkalaisesta ysiluokkaiseen sai valita kaksi pajaa, toisen aamu- ja toisen iltapäivälle.

Pajavaihtoehdot olivat:

  – Muoti ja kauneus
  – Perinneruoat
  – Pompo QR-koodit
  – Mediamatka Suomen halki
  – Aikamatka Tuomiokirkkoon
  – Suomi urheilee
  – Amazing Race
  – Rumpu ja rytmi

Muoti ja kauneus

Tämä paja oli jaettu neljään pisteeseen eri luokkiin. Yhdessä luokassa oppilaat saivat suunnitella omia kansallispukuja paperille piirtämällä tai värittää valmiiksi piirrettyjä kuvia. Oppilaat saivat väritettyä monenlaisia kansallispukuja ja muutama sai suunnitelluksi hienoja omaperäisiä asuja. Toisessa luokassa sai sovittaa värikkäitä kansallispukuja ja niiden osia. Kolmannessa luokassa näytettiin ohjelmaa pukuihin liittyen ja sen jälkeen pelattiin Kahoot-peliä, jossa tietovisailtiin esitetystä ohjelmasta. Saimme nähdä, kuinka hyvin oppilaat keskittyivät ohjelmaan ja jäivätkö heille asiat mieleen.

Julia, Tiuku ja Milla 9C

Perinneruokapaja

Kotitalousluokissa tutustuttiin erilaisiin puuroihin ja niiden tekotapoihin. Valmistettiin hiutalevelliä, tattaripuuroa, väskynäsoppaa ja ohrauunipuuroa. Päivä alkoi yhdeksältä kotitalousluokkien edessä, jossa oppilaat jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa kotitalousluokissa oppilaat määrättiin omiin keittiöihin opettajan toimesta. Seuraavaksi pestiin kädet tuttuun tapaan ja siirryttiin itse hommiin. Yhteistyö sujui erittäin hyvin, vaikka oppilaat olivat vieraita toisilleen sekä hyvin eri-ikäisiä. Ruuan laittokin sujui ongelmitta, vaikka välillä puurot kiehuivat yli ja hiutaleet lensivät.

Puurojen valmistumista odotellessa Katja Jäntin luokassa pelattiin vihannes aiheista Kahoot-peliä, joka oli oppilaiden mielestä kiva. Valmiit tuotokset aseteltiin noutopöytään, josta jokainen oppilas haki erilaisia puuroja maisteltaviksi. Janojuomaksi oli mehua. 1B-luokassa olevien oppilaiden mielestä tattaripuuro oli suolaista eivätkä muutkaan puurot kummankaan luokan mielestä oikein maistuneet. Jälkiruokahiutalepuuro, joka sisälsi mustikkaa, oli kuulemma hyvää. Lopuksi keittiöt siivottiin ja astiat tiskattiin.

Sofia, Aada, Wolferiina & Lotta 9C

Mediamatka Suomen halki

Kyseinen paja sijaitsi Runosmäen kirjastossa, ja pajassa ensin kyseltiin oppilailta mediasta sekä kerrottiin mediaa liittyvistä asioista. Lisäksi kerrottiin toimintaohjeet oppilaille. Sitten oppilaat jaettiin kolmen hengen ryhmiin ja he tekivät aktiivisesti tehtäviä, joita olivat esim. etsiä kirjoja kirjastosta, ottaa kuvia ja tehdä esittelyvideo Runosmäestä. Lopuksi katsottiin oppilaiden ottamia kuvia ja videoita.

Vilma ja Ella 9C

Amazing race

Ykköskerroksen ala-aulassa kävi meteli, kun Amazing race – pisteelle lähtevät ilmoittautuivat opettajalle ja saivat bussiliput. Bussimatka päättyi Hansan eteen, josta oppilaat saivat ensimmäisen vihjeen. Yksi ryhmistä sai vihjeekseen mennä Kauppahalliin etsimään kouluavustaja Tiian, jonka kanssa otettiin selfie ja lähetettiin vastaavalle opettajalle. Opettaja hyväksyi kuvan ja lähetti oppilaat katsomaan Tähtiin tähyävät patsaita – tietenkin kertomatta patsaiden nimeä suoraan. Myös patsaan kanssa otettiin kuva.

Patsaan luota lähdettiin kohti turkulaisten ylpeyttä, Föriä. Tehtävänä oli katsoa kellosta, montako sekuntia kesti matkata tuolt puolelet jokkee täl puolel jokkee. Myös mediatiimi nautti ajelusta auringonpaisteessa.

Seuraava ohjeistus käski kävelemään pitkähkön matkan kirjastosillalle laskemaan oikeanpuoleisen kaiteen lasilevyt. Tehtävä aiheutti pohdintaa. Kummalla puolella jokea ryhmän piti olla, jotta oikea puoli olisi oikea oikea puoli? Myös laskeminen oli työlästä, sillä vastaus oli yli neljänsadan!

Pitkän laskutehtävän jälkeen lähdettiin kohti seuraavaa laskutehtävää, joka osoittautui edellistäkin työläämmäksi. Useita lukkoja saattoi olla päälletysten, eikä oikeaa vastausta tuntunut löytyvän. Tiesitkö, että rakkaudenlukkojen eli lemmenlukkojen juuret ovat Unkarissa kahdeksankymmentäluvun alussa, josta tapa on levinnyt ympäri Eurooppaa ja jopa maailmaa. Japanissa silta on romahtanut rakkaudenlukkojen painosta. Turussa lukkoja on Teatterisillalla, sekä Tuomiokirkkosillalla.

Viimeinen piste oli Tuomiokirkon pihalla olevalla Per Brahen patsas. Per Brahe oli sotilas ja kreivi, joka uudisti Suomea 1600-luvulla. Hän perusti ainakin kymmenen kaupunkia ja Turun akatemian, joka oli Suomen ensimmäinen yliopisto.

Kokonaisuudessaan Amazing race -aamupäivä oli onnistunut. Aurinko paistoi, vaikka tuuli olikin kylmä ja paljon hymyileviä kasvoja hyppäsi lämpimään bussiin kohti koulun ruokalaa.

Helmi, Adelia, Kiia ja Veera 9C

Rytmi ja rumpu

Eri luokilta oppilaat kokoontuivat musiikinluokkaan ja heille kerrottiin ohjeita pajan toiminnoista. Oppilaat jaettiin neljään ryhmään ja jokainen ryhmä kiersi neljässä toimintapisteessä.

Ensimmäisessä pisteessä vetäjä kertoi äänirytmeistä eli suulla tehtyä rytmiä. Alkulämmittelyksi oppilaat kiertelivät luokassa käsiään taputellen ja äänirytmeillen samalla. He lauloivat kulkuset laulua, mutta ilman sanoja tekemällä rytmiääniä.

Toisessa pisteessä rytmiteltiin piirissä käsillä ja sitten parin kanssa. Kolmannella pisteellä harjoiteltiin rummuttamista ja miten rumpukapuloita pidetään rumpuja soittaessa. Neljännessä pisteessä oppilaat käyttivät kehoaan rytmin tekemiseen.

Pisteiden jälkeen ryhmät kokoontuivat takaisin musiikinluokkaan ja kaikki pisteissä opitut rytmiharjoitukset koottiin yhteen. Lopuksi oppilaat rummuttivat autonrenkaista tehtyjä rumpuja, ämpäreitä ja bongorumpuja yhdessä. Oppilaat osallistuivat rumpujen soittoon innokkaasti eikä oppilaita meinattu saada hiljaiseksi rumpujen paukuttelusta, kun pyydettiin.

Julia, Tiuku ja Milla 9C

7A-luokan Suomi 100 -teemapäivä

Päivä alkoi lipunnostolla koko koulun voimin. Tunnelma oli aika levoton, eikä kukaan jaksanut keskittyä itse tapahtumaan.

Lipunnoston jälkeen siirryttiin omille pajapisteille. 7A:n paja kertoi 1970-luvusta.

Pajalla katsottiin 70-luvun uutiset, jotka oppilaat olivat itse tehneet. Uutisissa käsiteltiin mm. viihdettä, muotia, musiikkia, autoja, urheilua ja discoa. Uutisten jälkeen pelattiin Kahoot-testiä, jossa testattiin, mitä oppilaat oppivat 70-luvun uutisista.

Muiden oppilaiden mielestä 7A:n paja oli kiinnostava ja Kahoot-testi oli mielestä kiva lisäys. Pajalla opittiin paljon uutta.

Pajan pitäjien mielestä oppilaat olivat rauhallisesti ja keskittyivät olennaiseen. Kaikki meni hyvin eikä ongelmia ilmaantunut.

7A-luokan oppilaat kiersivät samalla muissa pajoissa ja heidän mielestään oli mukavaa ja kiinnostavaa oppia uusia asioita menneistä vuosikymmenistä.

Jotkin pajat olisivat olleet kiinnostavampia, jos pajojen pitäjät olisivat olleet itse kiinnostuneita omasta aiheestaan.
Yleistunnelma 7A:n pajalla oli rauhallinen ja keskittynyt. Päivä oli hyvin onnistunut, mutta osa oppilaista olisivat mieluimmin nukkuneet kotonaan koko lauantaipäivän.

Santeri, Julia, Abdinasir, Lotta, Aada, Wolferiina 9C

Teemapäivä Suomi 100

Lauantaina 30.9. Turun Lyseon koulu kunnioitti satavuotiaan Suomen itsenäistä taivalta. Eri vuosikymmenien pajoissa pääsi tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin vuosien varrelta.
Valmistelut teemapäivään aloitettiin jo muutamia viikkoja aikaisemmin, kun jokainen luokka sai oman vuosikymmenensä. Oppilaat alkoivat suunnitella parinkymmenen minuutin kestävää pajaa muille kyseisestä vuosikymmenestä. Jo silloin saattoi nähdä, että päivästä olisi tulossa ennennäkemätön.

Lauantai-päivä alkoi lipunnostolla koulun pihalla. Huolimatta pienistä vaikeuksista, lippu saatiin nätisti lipputankoon. Päivä saatiin alkuun.

Oppilaita lähti valumaan kohti omia teemapisteitään. Jokaisella oli paperinen päiväpassi, johon kerättiin pisteiltä leimoja. Oppilaat kulkivat ryhmissä iästä ja luokasta riippumatta, myös oppilaiden vanhempia oli mukana kiertelemässä pajoja.
Pajoja oli paljon erilaisia ja kaikki oppilaat olivat tehneet hienoa jälkeä oman vuosikymmenensä toteuttamisessa. Oli paperinukkeja, videoita, musiikkia, pelejä, tietovisoja sekä pari 60-luvulla lapsuutensa viettänyttä. Tunnelma oli niin oppilailla kuin opettajillakin hyvä, ja kaikki sujui mainiosti.

Ihmisten seassa käytävillä kulki viidesluokkalaisia pukeutuneina sotalapsiksi. Lapsilla oli kaulassaan nimikyltit ja mukanaan suuret matkalaukut. Heillä oli kysymyksiä mukanaan, joita he kysyivät pisteelle tulijoilta.

Ruokalassa tarjoiltiin mehua, jugurttia, banaania, sekä leipää. Koska koko koulu söi samaan aikaan, oli ruokalassa tungosta. Oppilaiden ollessa ruokailussa, rehtori oli järjestänyt vanhemmille kahvitilaisuuden, jossa vanhemmilla oli mahdollisuus kysyä mieltä painavista asioista. Rehtori myös kertoi ensi vuotta koskevista muutoksista koulun tiloihin. Ruokailun jälkeen pajoja jatkettiin kello yhteen saakka, jonka jälkeen oppilaat pääsivät viikonlopun viettoon.

Helmi, Roman, Adelia ja Matias 9c<img

Turun Lyseon koulun liikuntapäivä

28.9. aamulla yhdeksän jälkeen koulun kentälle oli kerääntynyt koko Lyseon koulu. Yläastelaisista oli tunnistettavissa monia teemoja kasvomaalauksista ja lipuista lippalakkeihin ja sandaaleihin.

Odotukset olivat korkealla. Vielä oli kylmä, mutta muutamat seitsemäsluokkalaiset paljastivat jo odottavansa eväitä. ”Mä hei lupauduin heittämään Crocsia!” joku naurahti.

Viisitoista yli yhdeksän ensimmäiset läjämuodestelmiksi muuntautuneet jonot lähtivät kävelemään kohti Paavo Nurmi-stadionia. Yläkoulun lopulta valuttua pois kentältä myös alakoulu sai ohjeensa luokkakilpailuista.

Stadionille saavuttiin ja jokainen sai eväspussin – leipää, mehua, välipalakeksi ja banaani. Auringonpaiste jäi päivältä vain unelmaksi, sillä pilvet olivat vuoranneet taivaan ja kylmä tuuli laittoi monien kädet vetäytymään hihoihin.

Lajeja oli monia. Yhdeksäsluokkalaiset kisasivat vuoroloikassa ja tulitikunheitossa. Kahdeksasluokkalaisten lajeina olivat kuntopallon heitto ja alustahyppely. Seitsemäsluokkalaiset heittivät crocsia ja testasivat, kuka hyppii hyppynarulla pisimpään. Yhteisiä lajeja olivat aitajuoksu ja klassinen sukkulaviesti.

Seitsemänsiltä ja yhdeksänsiltä luokka-asteilta voittajia olivat liikuntaluokat, mutta muutamilta luokilta ei paljoa puuttunut heidän päihittämiseensä. Kahdeksansien luokkien voittaja oli 8D.

Olympialaisissa myöskin kilpailtiin luokkahengestä luokan teeman muodossa ja kaksi seitsemäsluokkaa esittivät omansa muulle koululle. Tästä panostuksesta tietysti jaettiin lisäpisteitä.

Teksti & kuvat: Nelli, Veera ja Helmi 9. c

 

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

 

 

 

 

 

 

 

 

Syyskaudella toteutamme monialaista oppimiskokonaisuutta Suomi 100 -teeman mukaisesti. Koulun kaikki luokat ovat mukana suunnittelemassa lauantain 30.9. koulupäivää, jonka työpajoissa tutustutaan eri vuosikymmenten ajankohtaisiin asioihin ja tunnelmiin. Huoltajat ovat tervetulleita mukaan. Tarkemmat lisätiedot päivän ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin.

 

Koti-koulu -yhteistyö

Tervetuloa Turun Lyseon koulun huoltajailtoihin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.8.2017 klo 18

 • 7. luokat

 

5.9.2017 klo 18

 • luokat 4-6

 

11.10.2017 klo 18

 • luokat 7-9

Kahdeksasluokkalaisten luokanohjaajat tavattavissa

 

29.11.2017 klo 18

 • 9. luokat

 

 

 

 

Syyslukukauden aloitus

Tervetuloa kouluun tiistaina 15.8.2017

 

Tutustu oheiseen tiedotteeseen

Lukuvuositiedote 2017-2018

Koulumme hyvän käytöksen ohjeet ja järjestyssäännöt

TLK Järjestyssäännöt elokuu 2017-2018

 

Syyslukukauden ensimmäinen työpäivä

 •  7. luokkien oppilaat klo 8.00-12.00
 •  luokkien 4-6 ja 8-9 oppilaat klo 9.00-13.00

 

 

Luokanopettajat ja luokanohjaajat 2017-2018

4A             Merja Tiusanen

4B             Olli Kauranen

5A             Ritva-Kaisa Poutanen

5B             Maarit Korhonen

6A             Jaakko Jylhä

6B             Tuomas Murtomaa

7A             Mirka Räzm

7B             Katja Jäntti

7C            Tiina Parts

7D             Päivi Hyytiä

7E             Juha-Pekka Reinikainen

8A             Mika Saarela

8B             Merja Mäenpää

8C             Heikki Toivio

8D             Juha Hyrsky

9A             Marko Mäkinen

9B             Nina Vapola

9C             Kalle Kajander

9D             Minna Painilainen-Soon

9E            Lotta Stenij

 

 

Huoltajaillat

 

Tervetuloa Turun Lyseon koulun huoltajailtoihin. Tarkemmat tiedot huoltajailloista lähetetään kohderyhmälle Wilma -järjestelmän kautta.

 

Ennakkotietoa syyskauden tapahtumista

 • Luokkien 4-6 huoltajailta 5.9.2017 klo 18
 • 7. -luokkien huoltajailta 31.8.2017 klo 18
 • 9. -luokkien huoltajailta 14.9.2017

Syyskuussa vietämme kodin ja koulun yhteistyöpäivää Suomi 100 -teemalla lauantaina 30.9.2017, joka on koko koulun lauantaityöpäivä.

Vapaapäivä pidetään perjantaina toukokuun 11. päivänä.

 

TET -jaksot toteutetaan seuraavasti

 

 • 9. luokat 15.1. – 19.1.2018
 • 8. luokat 3.4. – 4.4.2018

 

 

 

Aurinkoista kesälomaa

Kevätjuhlat on vietetty ja ansaittu kesäloma on alkanut.

Turun Lyseon koulun rehtori, opettajat ja henkilökunta kiittää yhteistyöstä ja toivottaa oikein leppoisaa kesälomaa kaikille.

Stipendit jaettiin tänä lukuvuonna seuraaville oppilaille

Lyseon stipendiien saajat 3.6.2017

 

Tervetuloa kouluun tiistaina 15.8.

 

Luokat 4-6 klo 9.00

7. luokat klo 8.00

Luokat 8-9 klo 9.00

 

Tiedoksi lukuvuoden 2017-2018 työ- ja loma-ajat

Syyslukukausi: ti 15.8.– pe 22.12.2017

Lauantaityöpäivä koko koululla 30.9.

Syysloma to 19.10.– su 22.10.2017

Joululoma la 23.12.2017 –  su 7.1.2018

 

Kevätlukukausi: ma 8.1.– la 2.6.2018

Talviloma ma 19.2. – su 25.2.2018