Luovaa lukemista ja yhteistä kieltä sanataiteella
Joko tunnet sanataiteen aakkoset tai tiedät kuinka luetaan luovasti?
Suuntaa lukemiseen! -projekti järjesti yhteistyössä Kirjan talo – Bokens hus ry:n kanssa sarjan sanataidetyöpajoja huhtikuussa 2021. Työpajat oli suunnattu ensisijaisesti varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle, mutta myös muut pienten lasten kanssa työskentelevät olivat tervetulleita. Työpajojen tavoitteena oli antaa työkaluja kirjallisuuden ja luovan yhdessäolon lisäämiseen. Kouluttajina toimivat pitkän linjan sanataiteen ammattilaiset Hanna Dufva, Jasmine Westerlund, Paola Fraboni ja Katja von Wendt.
Sanataidetyöpajat toteutettiin Teamsin välityksellä, ja ne olivat maksuttomia. Koulutuksia järjestettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Työpajoja järjestettiin kahdella eri sisällöllä.
Luova lukeminen, 45 min
Maailmassa, joka on täynnä virikkeitä, ärsykkeitä ja jatkuvaa muutosta, lukeminen nousee arvoon arvaamattomaan. Mutta miten hidas lukeminen pärjää nopeassa maailmassa? Miten kirjat ja lukeminen voivat tulla lähelle lasta hänen omista mielenkiinnon kohteistaan kumpuavien mediatekstien kautta?
Sanataiteen ABC, 45 min
Sanataide voi olla ryhmässä kieli, jolla luodaan ystävällistä ja rakentavaa ilmapiiriä. Sanataide voi olla uusia alkuja ja hyviä juonenkäänteitä yksilölliseen oppimiseen ja yhdessä olemiseen. Työpajassa määritellään, mikä ja mitä on sanataide, ja kuinka sitä voisi hyödyntää esimerkiksi opetuksessa.
Kirjan talo – Bokens hus ry
Kirjan talo on sanataiteen ja kirjallisuuden aluekeskus sekä taiteen autonominen tila. Aluekeskuksena Kirjan talo työllistää sanataiteilijoita kirjallisuuden yleisötyöhön. Kirjallisuuden yleisötyöksi lasketaan mm. kirjallisuustapahtumat, lukupiirit, kirjoittajakurssit, sanataidekerhot, sanataiteen perusopetus, lukemisen edistämistyö ja sanataidelähtöinen palvelutuotanto. Kirjallisuuden yleisötyötä tehtäessä voidaan kirja jättää sivuun, jotta tekstiin tutustumisen jää aikaa.
Pidätämme oikeudet aikataulullisiin ja sisällöllisiin muutoksiin.