Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Teknologia tutuksi yhteistyössä yliopiston ja yritysten kanssa

Vaasan lyseon lukiossa on tehty teknologiaa tutuksi kehittämällä eri aineiden yhteyteen uudenlaisia työelämälähtöisiä käytäntöjä yhteistyössä yritysten ja Vaasan yliopiston kanssa. Kehitetyt käytännöt avaavat teknologian merkitystä ja kannustavat opiskelemaan tietotekniikkaa ja ohjelmointia, mutta myös fysiikkaa ja pitkää matematiikkaa. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Hankkeen aikana kehitettiin työelämälähtöisiä käytäntöjä seuraavien lukiokurssien yhteyteen

  • Ohjelmoinnin peruskurssi
  • Yrittäjyyskasvatuksen perusteet

Näiden lisäksi teknologiaa tehtiin tutuksi Kvarken Space Centerin hackathonissa ja EqualiTech-seminaarissa.

Ohjelmoinnin peruskurssilta tehtiin vierailu Wärtsilän Experience Centeriin. Vierailu piti sisällään Wärtsilän yritysesittelyn ja työntekijöiden uratarinoita sekä tutustumisen Experience Centerin toimintaan. Vierailu toteutettiin Teknologiateollisuuden MyTech-ohjelman kautta.

Yhteistyössä Vaasan yliopiston Kvarken Space -hankkeen kanssa kehitettiin yrittäjyyskasvatuksen Startup Space -leiri. Leirillä KvarkenSpace -hanke esittäytyi ja antoi opiskelijoille haasteen keksiä uutta liiketoimintaa, joka liittyi avaruusdatan hyödyntämiseen. Leirin aikana tiimit kehittivät avaruustalouteen liittyvän liikeidean. Leirin aikana opittiin yrittäjyyden perusteita, kuten liikeideointia, markkinointia ja itsensä likoon laittamista sekä tiimityötä. Samalla opiskelijat pääsivät kurkistamaan, mitä Vaasan yliopistossa tapahtuu ja minkälaisia liiketoimintamahdollisuuksia liittyy digitalisaatioon ja avaruustalouteen.

Yrittäjyyskasvatusyhteistyön lisäksi Kvarken Space Centerin kanssa järjestettiin Nasan International Space Apps Challenge -hackathon, johon osallistuin Vaasan lyseon lukion opiskelijoita. Tapahtuma järjestettiin Muotoilukeskus MUOVAssa, joka on Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin ja Vaasan yliopiston yhteinen yrityshautomo West Coast Startup. Vaasan tapahtumassa yrityskummeina mukana olivat Wärtsilä sekä paikallinen pelikehitysstudio Platonic Partnership. Kansainvälisessä avoimen innovoinnin hackathonissa ratkottiin NASAn asettamia ajankohtaisia haasteita heidän tarjoamansa avoimen avaruusdatan avulla. Haastekategoriat tarjosivat monipuolisia mahdollisuuksia perehtyä avaruustutkimuksen, -datan sekä -teknologian kysymyksiin. Lisäksi mukana oli maapallon ajankohtaisiin haasteisiin liittyviä aiheita mm. valtamerien roskaantumiseen, kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutokseen liittyen. Joukossa oli useampi pelikehittämisen tehtävä sekä haasteita liittyen koneoppimiseen, kuukivinäytteiden analysointiin sekä kuupölyn aiheuttamiin ongelmiin. Haasteiden sisällöt olivat moninaisia ja niistä löytyi luonnontieteelliselle, tekniselle, kaupalliselle sekä luovalle alalle sopivia tehtäviä. Työskentelyn lopputuloksena syntyi haasteisiin kehitettyjä ratkaisuehdotuksia, kuten ideoita, konsepteja, prototyyppejä, pelejä tai muita luovan työn tuotoksia.

Vaasan lyseon lukion opiskelijoita osallistui myös EqualiTech-seminaariin. Tapahtuma esitteli teknologia-alan työtehtäviä ja pyrki innostamaan etenkin tyttöjä teknologia-alalle. Mukana tapahtumassa oli omasta urapolustaan ja työnkuvastaan kertomassa mm. koodari ja pelialalla työskentelevä game designer sekä energiateollisuudessa johtotasolla toimiva insinööri sekä avaruusteknologian parissa toimiva avaruusfysiikan osaaja. Puheenvuorojen lisäksi seminaarissa oli keskusteluja alan osaajien kanssa teknologiateemoista, kestävästä kehityksestä ja työelämän diversiteetistä. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Wärtsilä, ABB, VES Vaasa Entrepreneuer Society, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Nordin Energy Equality Network, Nordic Coincil of Ministers.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Teknologiala ja sen uudet virtaukset tulivat opiskelijoille tutuksi. Samalla Vaasan yliopiston tutkimus ja hankemaailma, mutta myös opiskelumahdollisuudet avautuivat.

Teknologian ja teknologisen osaamisen ja soveltamisen merkitys nousi hyvin esille yrittäjyyskasvatuksen Startup Space -leirillä, jolla tutustuttiin liiketoimintasuunnittelun lisäksi digitalisaatioon ja satelliittitiedon hyödyntämiseen avaruus- ja kiertotalouden liiketoimintasuunnittelussa.

Ohjelmoinnin ja yrittäjyyskasvatuksen kursseille on luotu uusia työelämälähtöisiä käytäntöjä sidosryhmien kanssa. Tärkeä oivallus on se, että teknologiaa voidaan tuoda esille yrittäjyyskasvatuksen kautta.

EqualiTech-tapahtuma oli ainutlaatuinen, mutta osallistumiskokemus vahvisti, että tämän tyyppisiin tapahtumiin kannattaa osallistua. Ne kiinnostavat opiskelijoita ja innostavat omalla tavallaan teknologian pariin.

Sidosryhmien kanssa tehty yhteistyö on ollut monella tavalla hyödyllistä ja helppoa liittää olemassa oleviin lukiokursseihin. Yhteistyökumppaneita voi myös vaihdella eli aina ei tarvitse tehdä yhteistyötä saman sidosryhmän kanssa. Tärkeä oivallus oli se, että teknologiaa voidaan tuoda esille yrittäjyyskasvatuksen kautta.

Tutustu lisää

Vaasan lyseon lukion opiskelijoita NASA Space Apps Challenge -hackathonissa MUOVAlla – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio

Johannes Hurtig

Mika Jokiaho

etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

4.2.2021