Syksyiset seikkailut

 

Aloitimme Runotaimissa elokuussa 2022 tutustumisen yhteisten leikkien, retkien ja toimintakulttuurin luomisen kautta. Hyvät kelit mahdollistivat lähiympäristön hyödyntämisen.

Ja vaikka keli ei ole aina niin mieluisin ollutkaan, ei se ole meidän menoa estänyt!

 

Luonnossa liikkuminen on innostanut myös aiheeseen liittyviin askarteluprojekteihin. Erityisesti retki auringonkukkapellolle oli yksi kuukauden kohokohdista!

 

Syksyllä Runotaimissa on käyty viikoittain jumppasalissa. Syyskuussa ryhmän jumppahetkissä on keskitytty erilaisiin pallonhallintataitoihin, eri liikkumistapoihin, mielikuvitusleikkeihin ja heittotaitoon. Liikuntatuokioita on järjestetty myös päiväkodin viereisellä liikuntakentällä.

Metsäretket ovat olleet lapsille hyvin mieleisiä. Metsässä ollaan leikitty, seikkailtu, tutkittu ja keräilty metsän antimia ryhmätilaan koristeiksi. Myös metsästä ja matkan varrelta löytyneet eläimet ovat herättäneet paljon kiinnostusta.

Myös päiväkodin piha-alueella ollaan viihdytty ja syksy on tuonut pihaan paljon hauskoja värejä ja tekemistä. Sisällä on ollut kiva piirtää, leikkiä ja vähän hassutellakin.

               

 

Syyskuussa lapset pääsivät myös leipomaan mustikkapiirakkaa. Lisäksi lapset askartelivat hienot omenapurkit. hauskin osuus oli painaa purkkeihin oikeilla omenoilla maalijälkiä.

Lokakuussa Runotaimissa ollaan keskitytty kädentaitoihin, monipuoliseen liikuntaan, retkeilyyn ja satujen maailmaan. Lokakuun alussa kaikki lapset saivat tuoda päiväkotiin kotoa löytyviä satukirjoja, joihin ollaan tutustuttu pienryhmissä. Vietimme lisäksi peikkoteemaista viikkoa, johon kuului peikkojumppaa, peikkoteatteri ja omien peikkojen askartelu.

Erilaiset lautapelit, leikit, muovailut ja retket ovat olleet myös lokakuussa iso osa ryhmän arkea.

Syksyn aikana myös lähipuistot ovat tulleet tutuiksi. Lapset ovat jaksaneet lähteä retkeilemään hieman pidemmällekin tutustumaan uusiin leikkipuistoihin 🙂

Lokakuun loppupuolella ryhmässä vietettiin Nalleviikkoa. Viikon kunniaksi lapset saivat tuoda päiväkotiin oman nallen tai jonkun muun pehmolelun. Nallet ovat olleet leikeissä mukana ja niitä on esitelty innokkaasti muille lapsille. Nalleviikon aikana askartelimme jokaiselle oman nallenaamarin, lauloimme aiheeseen sopivia lauluja ja osallistuimme hauskaan nallejumppaan omien pehmolelujen kanssa.

Runotaimet pääsivät myös etsimään Geokätköjä ja liikkumaan liikuntakeskus Alfassa. Alfaan matkataan taas marraskuussa.

Talviset terveiset Runotaimista!

Talvi on tällä kertaa ollut mielestämme mahtava. Olemme päässeet kokeilemaan, miltä lumi tuntuu iholla, miltä liukumäki tuntuu, kun laskemme sitä alas, ja tietenkin päässeet maistamaan miltä lumi maistuu, vaikka aikuiset eivät siitä kovin mielissään ole olleet. Osa meistä ovat kasvaneet jo niin isoiksi, että olemme jopa jaksaneet vetää kaveria pulkalla, mutta osa meistä on pyytänyt aikuisen apua, kun ei ole päässyt eteenpäin. Täysikuu ja puna-oranssi taivas ovat tuntuneet ihmeellisiltä ja sitä on ollut kiva katsella.

Pukeminen on ollut hankalampaa, kun kesäkengissä ja lippis päässä saattaa tulla hieman kylmä. Olemme tarvinneet välipukua, villasukkia, pipoa, talvihaalaria, talvikenkiä ja välillä myös kuravaatteita. Kaikista hankalimmat ovat mitkäs muut kuin, KÄSINEET! Ne eivät meinaa pysyä käsissä ja peukku ei löydä omaa paikkaansa, ei sitten millään. Välihaalarin käsiin saattaa vahingossa mennä jalat ja haalarin jalkoihin kädet. Osa meistä ovatkin aivan mestareita pukemisessa, osa meistä osaa itse, mutta tarvitsee aikuisen tukea ja tsemppiä, ja osalla meistä menee pidempään saada ulkovaatteita päälle, mutta aikuiset usein hokevat, että ”harjoitellaan!”. Kai se niin on, että me vielä harjoittelemme kaikkea mahdollista, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

Siirrytään ulkoa sisälle. Päiväkodissa meillä on pienryhmätoimintaa, joka tarkoittaa sanansa mukaisesti sitä, että teemme erilaisia hauskoja juttuja pienissä ryhmissä. Askartelemme, pelaamme, leikimme erilaisia leikkejä, jumppaamme, rakennamme palapelejä ja paljon muuta. Usein aikuiset ovat vierellä auttamassa siltä varalta, että tarvitsemme apua isompien tai pienempien pulmien selvittämisessä. Aikuiset tukevat meitä oppimisessa ja ohjaavat meitä oikeaan suuntaan ja auttavat onnistumaan.

Runotaimissa olemme tehneet paljon palapelejä, ja monimutkaisetkin palapelit onnistuvat meiltä jo paljon paremmin. Olemme oppineet hahmottamaan, mihin kohtaan palapeliä esimerkiksi reunapalat kuuluvat. Usein aikuiset väittävät palojen kuuluvan johonkin muualle, vaikka meidän mielestä ne ovat vain tiukkoja ja siitä syystä emme saa niitä sovitettua haluamaamme kohtaan.

Meillä on kerran viikossa jumppaa, jolloin pääsemme saliin pomppimaan trampoliinia, kiipeämään, hyppimään, menemään esteratoja pitkin, tanssimaan musiikin tahdissa, heittelemään hernepusseja ja palloa, ja mikä parasta: Saa juosta!

Siinä oli meidän talvikuulumiset Runotaimista! Palataan taas uusiin kuulumisiin, kun lumi on hieman sulanut.

 

 

Loppukevään kuhinat

Ahkeraa harjoittelua toukokuun olympialaisia varten; juoksu, pallonheitto ja kiinniotto, turbokeihään heitto sekä aitajuoksua. Kaikille meille ahkerille treenaajille on luvassa palkinnot 🙂
Hip-hip HURRAA! Hyvä Me!
Musiikkijumppaa: kun musiikki lakkaa, kuuntele ohje ja toimi sen mukaan. Tehtävinä mm. nenä seinään, selkä maahan, jalat seinään ja kädet maahan, polvet yhteen kaverin kanssa… Leikimme myös kaikille tuttua ”tuolileikkiä”, tuolien sijaan lattia-alustoilla.
Vappuaatonaaton piknik! Kuunneltiin musiikkia samalla kun söimme herkkueväitä, leikimme ilmapalloilla ja tanssimme. Mukavaa oli (vaikka pientä harmitusta tuotti tuulenpuuskat, jotka veivät suuren osan palloista lähiojaan…) =)
Osa -16 -syntyneistä ovat harjoitelleet ompelua. He valitsivat mieluisimman muumihahmon, leikkasivat ne huovasta , ompelivat yhteen ja täyttivät vanulla. Vautsi mitä mestareita!
Sisällä kun ei saa kokoontua yhteen laulamaan, niin olemme siirtyneet laulelemaan pihalle. Useana perjantaina ulkona onkin raikaneet pihakonsertit! Kuvassa myös PoniSpa, ponien hemmottelupäivä sateen keskellä =)
Teimme testin: Miksi kivi ei kellu? Ja miksi purkki täynnä kiviä kuitenkin kelluu? Koitimme kellumista isommalla purkilla sekä pastillipurkilla. Iso purkki kellui edelleen, vaikka se oli täynnä kiviä. Pastillipurkki tarvitsi sisälleen 8 kiveä upotakseen. Jännää!
Eväsretkellä Rieskalähteen koulun viereisessä metsässä. Nuotion rakennusta, kiipeilyä ja luonnon ihmettelyä.
Toinen retki lähimetsään: etsimme rasteja ja teimme niissä olevia tehtäviä: mm. kerättiin keppejä ja käpyjä peikon pesäkoloa varten, tutkittiin ”kiikareilla” lintuja, lauleltiin lauluja sekä luettiin loruja.

Kevään ensimmäinen kärpänen ja oksasta tehty, upea rannekoru 🙂
Jumpparata salissa
Kierreltiin lasten kanssa tutkimassa lähiympäristöä. Löydettiin upea kukkapelto ja ajateltiin jos Muumimamma olisi jossain lähettyvillä (lapsilla oli tuoreena muistissa Runotaimien aikuisten esittämä muuminäytelmä, jossa Muumimamma oli keräilemässä tulppaaneja). Löydettiin myös rohkaisevat kirjoitukset pihapenkeistä (<3), vaikka toki oltiinkin yhdessä sitä mieltä, ettei penkkeihin saisi mitään kirjoittaa.

Kiitos koko poppoolle kuluneesta kaudesta! Nautitaan kesästä ja toivottavasti myös lämmöstä, palaillaan syksyllä uudella tarmolla 🙂

<3: Runotaimet

Kevään kynnyksellä

Maalis-huhtikuun touhuja kuvina:

 

Aurinkoaskartelu: keskustan irti pistely (isommille), sakaroiden leikkaus, marmorointi kuulamaauksella sekä silkkipaperipalojen painaminen keskustan kontaktimuoviin. Niin kauniita ikkunoissa, heijastaen valoa läpi =)
KA-kerholaiset metsässä: oman alkukirjaimen muodostus kepeistä ja omasta varjosta sekä loopeilla ja suurennuslaseilla luonnon ihmeiden tutkimista
KA-kerholaiset metsässä
Ulkoliikuntaa, jonka jälkeen puistoretkelle. Pianonsoittoa, sekä naistenpäivän kunniaksi hemmottelupäivä kaikille: kynsienlakkuuta ja hierontaa sekä hartioille että käsille
Pääsiäsien hujakoilla oltiin metsässä munajahdissa! Ensin etsittiin munat metsästä ja sen jälkeen lapset jaettiin kahtia: piilottajiin sekä etsijöihin. Hauskaa oli!
Musiikkihetki, mukana Siili Severi 🙂
Ninjailua keväisessä säässä
Ulkoilun hittileikki: peili
Kahvilaleikkejä, rokkibändi lavalla, haaveilua keinussa sekä pehmopalikoiden ensimmäinen päivä ulkona tänä vuonna 🙂
Tutkimme, mitä maasta löytyy lumien sulattua. Istutimme myös pääsiäisruohot.
Sininen ninja löysi päähänsä pannan ja eikun menoksi!
Pajunoksa-askarteluja, kultakalarekvisiittaa tulevaa näytelmää varten sekä herrrkullinen muovailuvahakakku!
Keväinen musiikkihetki ulkona, ämpärikävelyä sekä sadun kuuntelua

 

 

Tervetuloa 2021!

Uusi vuosi on meillä Runotaimissa alkanut mukavasti. Nelivuotiailla alkoi ”Kadonneiden aarteiden kerho”, eli lyhennettynä KA-kerho. KA-kerho koostuu vaihdellen alkulaulusta, omasta tempusta/yhteistempusta + kaikille hurraamisesta, aarteen etsinnästä, rohkeustempusta, loruttelusta ja loppurentoutuksesta. Kerhon ensimmäisillä kerroilla on etsitty mm. kadonneita R-kirjaimia, omia nimiä,  oman nimen kirjaimia sekä ystävänpäiväteemaista sydäntä. Vahvana teemana on ollut myös ystävyys ja erilaiset tunteet. Rokeustemppuina on ollut rohkeuspatja, jossa lapset nojaavat paksua, pystyssä olevaa voimistelupatjaa vasten ja se kaadetaan maahan. Muita rohkeustemppuja ovat olleet mm. kuperkeikat ja trampoliinilla hyppiminen. Lorut ovat olleet talviaiheisia ja loppurentoutukset mindfulnessia tai rauhallisen musiikin kuuntelua silmät kiinni samalla, kun kevyet huivit hipsuttavat vartaloita.

Omat nimikirjaimet hukassa, rohkeustemppu sekä hämähäkinseitti-leikki.

Koko talon nelivuotiailla, joilla Suomi on toisena kielenä, alkoi Nalle-kerho. Kerhossa opettelemme Suomen kieltä yhdessä Nallemaskotin kanssa. =) Ensimmäisten kertojen aiheina ovat kehonosat, perhe ja vaatteet. Jokainen lapsi on saanut oman vihon, jonne kirjataan eri tavoin opittuja asioita. Välillä tulee myös kotitehtäviä. Tällä hetkellä on ensimmäiset kerhot pidetty molempien päiden lapsille ja voi miten hauskaa meillä on ollut!

Vuoden ensimmäiset päivät näyttivät sään puolesta melko kurjilta. Lumi pysyi vain muutaman päivän. Osa yritti silti tarmokkaasti saada pienestäkin lumenrippeestä kaiken irti.

Mutta onneksi emme luopuneet toivosta! Lunta tuli kuin tulikin ja se kesti myös yllättävän kauan. Toivottavasti nämä vesisateet ovat vain pieni väliaikashow ja saataisiin nauttia vielä hetki lumileikeistä ja muista pakkasen tuomista iloista vesisateen sijaan…

Päiväkodin vieressä oleva kenttä on ollut kovassa käytössä. Osa on ollut luistimilla ensimmäisiä kertoja ja kehitys on ollut hienoa! On ihanaa huomata lasten onnistumisen riemu, kun luistimilla pysyykin pystyssä edelliskertaa kauemmin ja pieniä eteenpäinliusujakin on uskallettu ottaa. Hurjimmat meistä luistelevatkin jo niin kovaa, ettei aikuinenkaan meinaa perässä pysyä! Myös liukuri- ja pulkkamäet ovat olleet suuressa suosiossa sekä suksiakin on muutamat kokeilleet.

Olemme myös kokeilleet eri tyylejä tehdä taidetta käyttäen hyödyksi pääosin elintarvikkeita. Ystävänpäiväksi teimme maalatut taikataikinasydämet ja tällä viikolla olemme kokeilleet sekä sokeri- että suolamaalauksia. Kauniita luomuksia! Olemme tehneet myös Lumikuningatar-laululeikin innoittamana jääsauvat. Lisäksi olemme tehneet talviaskarteluja; timanttipuita, lumihiutaleita sekä lumen maalaamista ja lumi+silkkipaperiyhdistelmiä.

Olemme viettäneet myös muutaman aamupäivän kokonaan sisällä pakkasen paukkuessa niin korkealla. Teimme nukkarihuoneeseemme oman HopLopin nimellä KastuLop. Eri leikkien lisäksi lattialla oli pitkä paperi maalausta varten ja pöydillä lasten tuomia pelejä lautapeliviikkojen kunniaksi. Monelle lapselle onkin tullut uudenlainen into pelata eri pelejä. 🙂

Kuvia alkuvuoden arjestamme:

Ystävykset, hurjapäiden temppuja salissa sekä leikkihetki naapuriryhmässä
Lumikuningatar laululeikki, jossa vapaaehtoiset pääsivät kuninkaallisiksi sekä lumihiutaleiksi. + Askartelemamme jääsauvat
Poikien eläinjoogahetki
Palapelejä, yhdessä tehdyn muovailuvahan huumaa, ystävyyttä. <3

Aurinkoisia (mutta hiukan vielä pakkasen täytteisiä) kevätpäiviä odotellen,

-Runotaimet

Loppuvuoden kuulumisia

Marraskuussa nautittiin vaihtuvista keleistä. Haravoimme lehtiä kasoiksi ja hypittiin niihin, leikittiin sadeleikkejä ja otettiin ilo irti hetken pysyneestä ensilumesta 🙂

20. marraskuuta vietimme Lapsen oikeuksien päivää. Kävimme läpi kuvakorttien avulla muutamia oikeuksia, lauloimme ja tanssimme lapsen oikeuksien laulun sekä katsottiin video aiheeseen liittyen. Materiaalia löydät täältä.

Marraskuu päättyi pikkujouluihin. Sytytimme pihan joulukuuseen valot ja laulelimme joululauluja. Aamupäivän toisena ohjelmana Runotaimien aikuiset esittivät näytelmän sadusta ”Pupun luminen yllätys”. Lapset nauttivat esityksestä ja siitä höpöteltiinkin paljon myös sen jälkeen. Kuvassa Kultakirsikat saivat näytellä näytelmän myös itse kertojan avustuksella.

Joulukuussa alkoikin joulutohinat. Koko Kastun päiväkoti sekä urheiluleikkikoulu osallistuivat jouluikkunoiden tekoon. Lasten kanssa käytiin kiertelemässä ja katsomassa aina joka päivä avautuva uusi ikkuna. Meillä Runotaimien ikkunoissa vieraili muumit, hiiriperhe leivontahommissa sekä metsän eläimet joulua viettämässä.  Luukuista löytyi myös aina yksi kirjain, joista loppujen lopuksi muodostui lause: ”Ihanaa jouluaattoa lapset!”

Itsenäisyyspäivän aatonaattona vietimme juhlia. Olimme etukäteen hieman tutustuneet presidenttipariin ja katsoneet videoita itsenäisyyspäivän vastaanotolta. Päivän koittaessa ryhmässä seisoi juhlallisesti presidenttipari ja ryhmän arvovaltaiset vieraat tulivat kättelyjonoon pari kerrallaan kättelemään ja toivottamaan hyvää itsenäisyyspäivää. Tämän jälkeen otettiin malja ja siirryttiin tanssisalin puolelle odottamaan kaikkien vieraiden saapumista. Lauloimme Maamme-laulun, nostimme maljat ja ihastelimme presidenttiparin ensimmäistä tanssia Wienervalssin tahtiin, jonka jälkeen muutkin vieraat yhtyivät tanssiin.  Vieraita oli viihdyttämässä humoristisen juontajamme lisäksi bilebändi Robin&Rajaton. 🙂

Joulukuun tohinoihin kuului myös mm. piparien leivontaa, jouluaskarteluiden tekemistä, tonttujen temppurata Korvatunturilla sekä Muumirata metsässä lyhtyjen kanssa. Yllärinä myös paloauto vieraili porttien ulkopuolella ja sitä jaksettiinkin ihastella ja kauan!

Kiitos kuluneesta vuodesta ja parempaa uutta vuotta!

<3: Runotaimet

Lokakuun lurinoita

Hellurei!

Lokakuun ensimmäisellä viikolla vietimme eläinviikkoa. Maanantaina parkkipaikallemme saapui kirjastoauto, jonne muutama lapsi pääsi lainaamaan eläinaiheisia kirjoja.

Tiistain liikuntahetkellä puolet ryhmästä oli liikuntasalissa jumppailemassa eläinaiheista jumpaa ja puolet oli ryhmämme lepohuoneessa mielikuvitusmatkalla maatilalla. Maatilaretkellä mm. leikittiin eri eläimiä, syötettiin kanoja, ajettiin traktoria, ratsastettiin…

Tehtiin myös retki puistoon metsäpolun kautta. Matkan varrelta löysimme rutkasti hattivatteja muistuttavia sieniä (nopealla googlailulla suomumustesieniä), ja nimesimmekin metsän Hattivattimetsäksi. Puisto oli monelle lapselle uusi paikka ja suuri kiipeilyteline oli monen suosiossa, mutta paras hetki retkestä taisi kuitenkin olla eväiden syönti yhdessä ystävien kanssa 🙂

Muumiaiheeseen liittyen tutustuttiin Nipsuun ja tehtiin hänestä omakuva. Nipsulle väritettiin turkki, maalattiin tausta ja syksyn kuivattuja lehtiä käytettiin korvina ja osana taustaa. Taideteoksista tuli älyttömän symppiksiä. <3

Eläinviikon päätti perjantain näytelmä ”Kolme Pukkia”, jonka esitti ensin aikuiset. Tämän jälkeen halukkaat lapset pääsivät esittämään tarinan pukkeina ja peikkoina ja kaikilla oli hurrrjan hauskaa =)

Maatilaretkijumppaa

 

Eväsretki puistoon
Nipsuaskartelu

Seuraavan viikon teemana oli pöpöt. Jumppailimme pöpöaiheella salissa, puhuimme käsienpesun tärkeydestä ja teimme pöpötestin hileitä, saippuaa ja vettä käyttäen sekä askartelimme omat pöpöt.

Kuvasarja siitä, miten pöpöt (hileet) pysyvät paikoillaan laittamalla hileiden päälle vettä, mutta saippuaa laitettaessa lähtevät karkuun. Lisäksi lauleltiin käsienpesulaulua tuiki tuiki tähtösen sävelellä.
Pöpöohje: 1 rkl vehnäjauhoja, 1 rkl suolaa, 1/2tl leivinjauhetta,1-2 rkl vettä ja väriä (akryylimaalia tai elintarvikeväriä). Tarvitset lisäksi kartonkia, siveltimen sekä mikroaaltouunin ja askartelusilmiä. Sekoita ainekset ja pistä 600W mikroon 15-30sekunniksi tai kunnes maali on kovettunut.

 

Viikolla 43 pidimme satuviikon. Maanantaina leikittiin ja luettiin lasten tuomia satuja sekä ennen ruokailua että nukkarissa. Tiistaina jumppailimme satujumppaa. Keskiviikkona oli retki satumetsään, joka oli hurjan sadepäivän takia sisätiloissa. Teimme retken ”nuotion” äärelle ja kuvittelimme paistavamme tikkupullia nuotiolla. Keskustelimme mm. siitä, moniko on ollut oikean nuotion äärellä sekä lauleskelimme lauluja. Ulkoilun aikana teimme myös poistumisharjoituksen, joka onnistui hienosti!

Pääsimme myös naapuriryhmän musiikkihetkelle satumetsään! Lauloimme syksyisiä lauluja ja puhuimme siitä, mitä kaikkea syksy meille tänne pohjolaan tuokin tullessaan. Perjantaina saimme nauttia Kolme pukkia-esityksestä pöytäteatterin muodossa. Olipas tunnelmallista!

Askarteluissa aloitimme isänpäiväyllätyksiä – niistä lisää myöhemmin 🙂

Satumetsä-musiikkihetki, sisäretki ja yksi monista lukutuokioista =)
Kolme pukkia -pöytäteatteri

Tiistaina 27.10 oli kansainvälinen nallepäivä ja sen kunniaksi vietimme  nallejen parissa koko viikon! Teimme nalleaskartelua, jossa harjoiteltiin leikkaamista sekä nallen osien hahmottamista liimaamalla ne oikeille paikoilleen. Jumppailimme nalleaiheella ja salissa odottikin nallerata!Loppuviikosta leivoimme nallepullia ja viikko huipentui nallejuhliin! Lapset saivat pukeutua mieluiseen rooliasuun. Järjestimme catwalk-shown, jossa kukin kävi kävelemässä ja esittelemässä oman hahmonsa. Catwalkin päätteeksi hypähdettiin pomppupatjalle. Voimistelimme nallelaulujen tahdissa, kuuntelimme myös  lasten rap-musiikkia sekä tanssimme mustan kissan tangoa. Lopuksi jokainen sai sokkona yrittää pistää nallelle nenän paikoilleen. Olipas mukava tapa lopettaa ihana nalleviikko ja nopsaan kulunut Lokakuu!

                                                                      Nallepullat
                                                             Naamiaisten catwalk
Kasvomaalaus, karhu nukkuu -leikki sekä nallelle nenä sokkona

-Runotaimet

 

Uuden kauden alkutohinat

Heipsan!

Elo- ja syyskuu ovat hurahtaneet huimaa vauhtia! Haikeina lähetimme kuusivuotiaat viereisen ryhmän esikouluun ja samalla otimme vastaan liudan uusia lapsia! Nämä syksyn alkukuukaudet ovatkin menneet ystävyysteemalla tutustuen toisiimme.

Pääteemanamme on Muumit. Seinällemme on tullut iso muumitalo, jonka ikkunoista kurkistelee jo muutamat asukkaat:) Jokaisella lapsella on oma muumihahmo koppamerkkinä ja hahmoihin olemme tutustuneet aamupiireissä lukemalla niistä tietoiskut netistä ja katsomalla myös tuotteita, joissa kyseiset hahmot esiintyvät.  Lapset ovatkin innoissaan kertoneet kotona olevan monia muumimukeja, kuppeja sekä pehmoleluja yms.

Muumihahmoihin voit tutustua täältä.

Musiikkihetkillä olemme laulaneet ja leikkineet ystävyys- ja tutustumisleikkejä. Useissa lauluhetkissä on myös Muumit olleet piilosilla ja voi sitä riemun määrää, kun hahmot löydetään! Yhtenä suosikkikappaleena on tänä syksynä ollut reipas ”Pieni iloinen tie” -kappale levyltä Muumiperheen lauluretki.

Olemme liikkuneet ahkerasti ulkona sekä sisällä. Maa-meri-laiva -leikkiä leikimme sovelletusti niin, että maan, meren ja laivan tilalla olikin ryhmän aikuiset, joiden nimien kertaaminen olikin tarpeen monille ryhmäläisille pitkien kesälomien jälkeen. Olemme myös harjoitelleet heittoja, kiinniottoja sekä potkuja pallolla, kulkeneet eri eläinten tavalla, hyödyntäneet salin eri liikuntavälineitä ja nauttineet liikunnan riemusta. Ryhmässämme on myös oma liikuntakassi sekä -kaappi, josta saa vapaasti valita liikuntavälineitä. Välillä jaamme nukkarihuoneen osiin, joista yhdessä on tilaa mm. heitellä tarkkuusheittoa hernepussilla, tehdä kuperkeikkoja, ryömiä putkiloa, heilutella vannetta sekä keilailla.

Emme edelleenkään saa käyttää busseja, joten pidemmät retket ovat harmiksemme jääneet vähemmälle. Olemme kuitenkin hyödyntäneet tehokkaasti lähiympäristöä retkeillen metsissä ja leikkipuistoissa. Parijonossa kulkeminen vaatii vielä pientä harjoittelua, mutta vähitellen alkaa ympäristön ihmettely ja jonossa kävely samanaikasesti onnistua. 🙂

Olemme askarrelleet ryhmätyönä yhteistä auringonkukkaa, jonka kukkaosa onkin jo valmiina vessamme ovessa. Terälehdet ovat maalattuja käsiä ja keskusta koostuu lasten repimistä  ja liimaamista kartongin palasista.  Kukasta puuttuu vielä varsi, johon on mitattu ja merkitty lasten pituudet. Lapset ovat myös maalannet omat auringonkukkansa ja taiteilijoiden luomukset löytyvät vähitellen Runotaimien seiniltä.

-Eri pituiset pahviputket ovat olleet suosittuja autoleikeissä: kenen auto laskee pisimmälle? -Kotileikin riemua                                                          -Syksyn ihmeitä luonnossa                                   -Pullaa leipomassa
-Puistoilemassa, maatramppa ja karuselli olivat suosikkikohteet                                                         -Syksyn värejä                                               -Työmaakaivuria ihmettelemässä
-Laulupiirtämistä. Kuvassa sadepilvet -Liikuntasalin iloja                                                    -Syksyn lehtisadetta
-Muumiaiheisia pelejä                                   -Musisointia
Lapset innostuivat seinillä olevista eläinjoogakorteista. Aikamoisia asentoja!

 

 Hyvää alkavaa lokakuuta kaikille ☼

-Runotaimien väki

 

 

 

 

 

 

 

Toukokuun touhuja

Toukokuu alkoi äitienpäiväsalaisuuksien tekemisellä. Istutimme maalattuihin purkkeihin mm. salaattia, tilliä, paprikaa, ruohosipulia ja sipulia. Maalasimme kukkaruukun sekä siihen kukan varren omasta kädestä ja sormenpäitä painamalla syntyi terälehdet.

Vietimme myös vappujuhlia. Juhliin saapui mm. prinsessoja, ampiainen, pelle, Minni Hiiri sekä kolme Spider-Mania! Tanssimme discossa, maalasimme kasvomaalauksia ja nautimme munkit ja simat nätissä ulkoilmassa.

Liikuntahetket olemme viettäneet ulkona hyödyntäen lähikenttää, pientä koivikkoa sekä iso nurmialuetta. Tuttujen leikkien lisäksi olemme opetelleet myös uusia leikkejä, kuten pikipata ja puuhippa. Suosikki taitaa silti edelleen olla banaanihippa. 🙂

Liikuntahetken päätteeksi kävimme ihailemassa lähimaaston kukoistavaa kukkapenkkiä

Vietimme myös unelmien likuntapäivää. Lähimetsässä rasteina oli Suomen metsän eläinten bongausta, hämähäkin verkko,  tasapainoiluköysi, pupuhyppelyrata, pidä puolesi puhtaana -peli sekä lepakkoleikki.

Kävimme myös metsäretkellä Rieskalähteen koulun metsässä. Kiipeilimme kivillä ja rakensimme majoja. Lopuksi kiersimme polun, jonka varrella oli kuvia ja tietoiskut Suomen linnuista.

Toukokuun loppupuolella vietimme ryhmämme kevätriehaa nurmikentällä laulaen, tanssien ja jätskiä nauttien. Otimme omat hevoset sekä kruunut mukaan ja leikimme prinsessa-, lohikäärme-, sekä hevosleikkejä.

Prinsessa Ruusu linnassa-laululeikki. Kuvissa prinsessa, paha noita sekä pelastava prinssi.

Kiitos kuluneesta kaudesta!

Mukavaa kesää kaikille toivottaa Runotaimien väki <3

Huhtikuun hulinoita

Runotaimien huhtikuu on sisältänyt monenlaista puuhaa:

 

Alkukuusta meitä hämmästytti ja ilostutti parin päivän lumisade. Ei muuta kuin pulkat valmiuteen ja mäkeen!

Prinsessa- ja prinssiteema elää yhä vahvasti ryhmässämme. Olemme  uusiokäyttäneet villasukkia tekemällä niistä vanutäytteiset keppihevosten päät. Jokainen on saanut suunnitella hevoselle sopivat silmät ja suun huovasta. Vielä harja puuttuu, mutta se ei menoa haittaa! Hevosilla onkin ratsastettu sekä leikkihetkillä että musiikkituokioissa Nipsun rohkeuslaulun tahtiin.

Tanssahtelua Frozen-prinsessoina. Luovuus kukkii – viittoina ja mekkoina toimivat viltit.
Leikkiin innostavat kruunut ja paperimiekat sekä linnan ympäristöön ilmestyneet ratsastajat. 

Liikuntahetkillä lapset ovat tehneet hevosille oman esteradan. Vaati tarkkuutta ja keskittymistä saada hevonen kulkemaan radan, jossa tarvittiin tasapainoa, taitoa kiertää tötsät oikein, sekä hyppäämään este niin, ettei puomi tipu. 

-Musiikin loppuessa tietyn kehonosan laittaminen vanteen sisään. Myös laskemisharjoituksia: ”laita kuusi sormea vanteen sisään”                                                                  -Esteradan kiertoa yksin, hevosta taluttaen sekä hevosen kanssa ratsastaen.

Olemme myös tehneet palloharjoituksia mm. kuljettamalla palloa eri tavoin kavereiden kannustaessa sekä yrittäen pitää pallon heiluvan leikkivarjon päällä. Harjoittelimme hernepusseilla heittämistä sekä kiinniottoa ensin pienellä ja sitten vähän suuremmalla välimatkalla.

Mitä olisikaan viikot ilman retkeilyä. Olemme tutustuneet paremmin lähimaastomme metsiin ja yhdestä metsästä löydettiinkin aika kivat puumajat sekä kiipeilykivet!

Kävimme retkellä myös isommassa leikkipuistossa, josta löytyi mm. maatrampoliini, karuselli ja kolmen istuttava ”mopokiikku”. Ja kuinka jännää olikaan kulkea ylikulkusillalta vilkkaan tien päältä!

Pääsiäisen alla kävimme lähimetsässä etsimässä piilotettuja munia. Jokainen lapsi sai etsiä yhden, jonka sisältä paljastui jokin tehtävä. Tehtävinä oli mm. löytää oma kivi, jolle istua, maata hiljaa silmät kiinni ja kuunnella luonnon ääniä, etsiä keppi ja lehti sekä löytää sammalta (repimättä sitä irti).

Rairuohon istutuksen lisäksi askartelimme jäätelötikuista, huovasta, omista käsimalleista sekä kangaspaloista tiput kattoon roikkumaan. Muutama lapsista halusi tehdä vielä lisää ja pilttipurkeista+silkkipaperista saatiinkin söpöt tipupurkit, joihin voi vaikka seuraavana pääsiäisenä istuttaa rairuohot 🙂

Näiden lisäksi mm:

1.Pääsiäisnäytelmä etänä youtubesta 2.Kaverin kanssa keinuköllöttelyä 3.Tasapainoharjoituksia pihan peliaitauksen päällä kaverin kädestä kiinni pitäen  4. Perjantain soittotuokio Apinaorkesterin tahtiin
1 Söimme pastapäivällisen Italialaisen ravintolan terassilla  2. Kahvilat ovat jälleen avanneet ovensa 3. Nukkekaverukset keinumassa