Maaliskuu 2024

 

Maaliskuun tienoissa kevään jo haistaa,

nietokset sulaavat, aurinko paistaa.

Pääsiäsipyhinä mämmi on herkkua,

virpojat muistavat kummia, serkkua.

 

Tässäkin runon säkeessä oli paljon meidän arjessa näkyviä juttuja. Kevät tuli ja lumi suli, kunnes tuli se kuuluisa takatalvi ja saimme kerralla lunta ihan polviin asti. Paljon oli puhetta virpomisesta,  kuka oli käynyt ja kenen luona oltiin käyty virpomassa.

 

 

Teimme pienryhmissä retkiä Forum Marinumiin jossa oli Suomen kansallismuseon tuottama näyttely, MERIMONSTERIT. Ennen retkijä luimme päiväkodilla Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan kirjan Merimonsterit, kun maailma oli litteä ja meri kuhisi hieviöitä… Näyttely perustui tähän kirjaan. Näyttelyn on voinut nähdä aiemmin Kotkassa tai Maarianhaminassa. Jokunen lapsi oli näyttelyn jo nähnytkin. Näyttelyssä oli valtavan kokoisia hirviöhahmoja, Verimerimakkara, Jättiläiskäärme ja väärinymmärretty Kalmari Kaa.

Merimonsterit-näyttely on esillä Forum Marinumin Kruunumakasiinin rakennuksessa aina vuoden 2025 loppuun asti.

 

 

Retkien jälkeen lapset innostuivat itse suunnittelemaan, leikkaamaan ja  ompelemaan omat merimonsterit. Monsterit uivat nyt ryhmämme ikkunassa toistenkin ilona (lapset olisivat kyllä heti halunnut viedä heidät kotiin).

Tässä kuussa söimme vuoden ensimmäisen välipalan ulkona, kiisseliä ja hapankorppua. Lapset nauttivat ja välipala maistui aivan eritavalla kuin sisällä nautittuna. Tästä kun ilmat kuivuavat niin rupeamme enemmän syömään välipaloja ulkona. Nyt päiväkodin piha on ollutkin yhtä isoa uima-allasta, kuravaatteiden kestävyyttä on testattu oikein urakalla. Hyvin on lapsilla ollut vaihto vaatteita ja -hanskoja, kiitos siitä.

 

Lapset ovat päässeet suunnittelemaan ja toteuttamaan Avaruus aiheisia animaatioita. Animaatiot löytyvät päiväkodin instragramista, kastunpk nimiseltä tililtä. Tili kannattaa ottaa muutenkin seurantaan sieltä näkee meidän ryhmän ja koko Kastun touhuja.

Pääsimme taas käymään Liikuntakeskus Alfassa. Lapsista näki ja kuuli liikunnan riemun. Alfassa on tilaa juosta ja temmeltää, lapsilla on ihanan rikas mielikuvitus, miten he yhdessä keksivät missä ja miten voisivat liikkua sekä miten. Aikuisen silmiin tilan perällä on kasa patjoja, mutta lapset taisivat siellä saada parhaimmat leikit aikaiseksi. Liikunta auttaa oppimaan vuorovaikutustaitoja sekä reilun pelin henkeä. On ihanaa nähdä miten lempeästi lapset ohjaavat ja tukevat toisiaan, ojentavat auttavan käden ja kannustavat kaikkia.

 

Lattia on laavaa
Kotileikki, josta tulee laivan ravintola/kauppa

Leikki on lapsesta kumpuavaa toimintaa, johon liittyy muiden leikkijöiden, tarjollaolevien leikkiympäristöjen sekä -välineiden antama mahdollisuudet ja reunaehdot. Siksi leikki- ja oppimisympäristöjen on tärkeää olla joustavia. Leikki on lapselle luontaista sekä helppoa. Leikki n usein lapsuuden vallitseva olotila ja meidän on mahdollista aikuisiälläkin muistaa lapsuudessa koettuja leikkejä. Leikeissään lapsi voi sujuvasti kulkea mielikuvitusmaailman ja todellisen maailman välillä. Leikki toimii lapselle mahdollistajana kokemuksiensa mallintamisessa mielikuvituksen avulla. Leikissä lapset myös havannoivat, kokeilevat ja oppivat yhteisön olennaisia sääntöjä. Lapsille leikki ei ole pelkkää ”leikkiä”, vaan se on totta. Leikki on luovaa toimintaa, ideoita, ongelmanratkaisutaitoja sekä mielikuvitusta kehittävää. Leikissä asiat on mahdollista nähdä lukemattomilla eri tavoilla.

Kuraleikit on best
Älä tule pahakakku, tule hyvä kakku
Jumppasalissa pelattiin jalkapallo isolla- sekä pienellä pallolla

 

 

 

 

Pääsiäisenä lapsille järjestettiin munajahti (paperimunia) ja lapset innostuivat piilottamaan munia niin että kaverit etsivät. Molemmat oli nastaa puuhaa, piilottaminen ja etsiminen.

Helmikuu 2024

 

Helmikuun hangilla lasketaan mäkeä,

kelkka on pullollaan iloista väkeä.

Mäestä kotiin on mukava tulla,

pöydällä odottaa laskiasipulla.

 

Helmikuussa eskarit ovat harjoitelleet R, F, Y-kirjainta, melkein kaikki kirjaimet on jo käyty. Viskarit ovat lukeneet Pikin tarinaa ja pohtineet kaveritaitoja. Lasten mielestä Pisin tarvitsee vielä harjoitusta kaveritaitoihin ja siinä he ovat oikeassa.

Mediaviikolla luimme sanomalehteä sekä katsoimme lasten uutisia. Lapset saivat keksiä feikki-uutiset johon hyödynsimme vanhaa kalenteria jossa oli kuvia New Yorkista. Uutiset ovat nähtävinä ryhmätilan läheisyydessä. Samalla harjoittelimme yhteistyötä, työ tehtiin 4-5 lapaen ryhmissä. Uutisista tuli mahtavia. Askartelimme sanomalehdistä myös taulut, tauluiksi pääsi niin hai kuin perunakin.

 

 

Kuukauteen mahtui monen lapsen loma, oli ihanaa kuulla mitä lapset lomillaan olivat tehneet. Yhdessä perheenä oli vietetty aikaa ja mummolaan/mammalaa oli päästy yökylään. Loman jälkeen oli hirveä ikävä kavereitä ja ystävät halittiin moneen kertaan päiväkotipäivän aikana.

Pääsemme nyt kevään aikana käymään Alfassa ja tähän kuuhun mahtui ensimmäinen käynti. Lapset jaksoivat hyvin kävellä päiväkodilta Alfaan ja takaisin, matka on n. 1km/ suunta. Huomaa että jotkut ovat jo 7 vuotiaita. Matkalla lapset muistivat missä meidän maamerkit ovat ja niin se matka taittui nopsaan. Alfassa lasten mielestä mukavinta oli kaikki. Siellä oli tilaa juosta ja sen lapset osasivat., meillä oli tunti aikaa ja se käytettiin hyvin hyödyksi. Ensimmäinen 15 min. meni vaan siihen kun he iloisena kirmasivat kuin vasikat kesälaitumella konsanaan. Harjoittelimme kuperkeikkaa ja hienosti se onnistui, jopa ilmasta hypähtäen. Kuperkeikan harjoittelussa tärkeintä on muistaa pitää leuka rinnassa, hernepussi tai pyyhe leuvan ja rinnan väliin auttaa siinä että leika pysyy rinnassa. Lapsista oli hauskaa tehdä sivuttain kuperkeikkaa, se oli vähänkuin kilpikonnakierintää.

 

 

Avaruus-kärpänen puraisi kultakirsikoihin kuun lopussa. Lapset askartelivat maitotölkeistä aivan ihania avarusaluksia. Osa lapsista pääsi kokeilemaan animaation tekemistä (Osa oli tehnyt jo syksyllä).

Lepohuoneeseen oli laskeutunut ihkaoikea avaruusraketti, Kaija luuli että se on Kimmo Kuun, mutta lapset eivät olleet moisesta Kimmosta kuulleetkaan. Raketista löytyi monta avaruusotusta, IIK! 

vuosi 2024 alkaa

 

Tammikuu

 

Tammikuun tuiskussa tarvitaan auraa,

tuiskulle lumiukko vain nauraa.

Pakkanen punaa posket ja nenän,

auton akku voi tehdä tenän.

Tähän kuukausirunoon taitaa hyvin kiteytyä tämä tammikuu :).

 

Vuosi alkoi eskareiden uimakoululla. Uimakouluviikko oli lapsille raskas, mutta samalla niin ihana. Kaikki ylittivät itsensä ja toimivat hienosti uimaopettajalta saatujen ohjeiden mukan. Uimakoululaiset uivat myyrää, liukuivat, sukelsivat, hakivat renkaita uima-altaan pohjalta ja ennenkaikkea hienosti kannustivat sekä rohkaisivat toisiaan. Saatte olla ylpeitä lapsistanne.

 

Kun eskarit olivat uimakoulussa niin viskarit kävivät luistelemassa lähikentällä. Kentällä luisteltiin ohjatusti ja vapaasti, sielläkin rohkeasti rohkaistiin kaveria, otettiin kädestä kiinni ja luisteltiin yhdessä.

 

Mahtui tähän kuuhun yhdet isot juhlatkin, nimittäin olemme käyneet 100 päivää eskaria ja viskaria. Tätäpäivää lapset ovat innolla odottaneet, olemme ryhmässä koonneet päivät jäätälötötterön palloiksi. Juhlapäivään sai pukeutua ja tuoda omia herkkuja. Juhlapäivä oli pyhitetty herkuille sekä tanssille. Kiitos korteista joita saimme.

Retkeilimme Tammikuussa Turun Linnassa, kävimme Prinsessa Katriinan huoneessa. Lapsista oli jännää tilassa jossa voi tuntea äänin, valoin ja huoneen tärinänä millaista oli kun käytiin sotaa. Näimme myös vankityrmän johon vangit tiputettiin köyttä pitkin alas, siellä ei ollut ovea. Ruoka ja juoma annettiin vankityrmään myöskin köydellä. Ihastelimme myös Prinsassa Katariinan yhtä kaunista asua, opas kertoi että Katariinalla oli yli 100 hametta. Leikeimme myös leipureita, kun teimme päärynäpiirakkaa Katariinan kokin ohjeella.

https://museot.fi/nayttelykalenteri/index.php?nayttely_id=30470

 

Liikunnassa otimme osaa Henri Hipon säbäkipinään ja olemme keränneet passeihimme erilaisista tarroja liikuntasuorituksista. Liikunnassa olemme paneutuneet nassikkapainin saloihin ja oli mukavaa huomata, kun lapset saivat onnistumisia. Yllättäen painikaveri olikin saatu matolle kumoon vaikka näytti siltä että itse on häviöllä.

Ryhmässämme on nyt Liikkari ope, henkilö joka on käynyt lasten liikuntaleikkikoulun koulutuksen. Koulutuksesta jäi käteen paljo uusia ideoita ja vanhoja hyviä juttuja kerrattiin. Toivottavasti lapsiinkin pistää  liikkari-kärpänen ja he liikkuisivat vielä kotona teidänkin kanssa samoissa jumppa teemoissa. Ryhmän eteiseen on myös tulossa liikunta kortteja joita saa lainata kotiin, jos vapaapäiviin ei keksi muuta ohjelmaa niin voi niitä käyttää apuna.

UKK-instituutti on antanut suosituksen, että  alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa, joka koostuisi kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä fyysisestä aktiivisuudesta. Liikuntaa voi lisätä pienin teoin arkeen esim. kävelee portaat, jollei voi kävellä/pyöräillä kauppaan niin jättää ainakin auton vähän kauemmaksi parkkiin. Maa-meri-laiva tyyppinen leikki innostaa lapsia päiväkodissa, siinä juostaan tai liikutaan muuten paikasta a paikkaan b tai c. Sisällä voi tehdä ilmapallon pomputusta vaikka kärpäslätkällä.

Linnasmäen opistolta aikuisopiskelijat olivat vetämässä meille seikkailu-teemaisen aamupäivän. Meidät jaettiin neljään ryhmään ja yhdessä me etsimme kadonnutta jääkarhua. Ensin tutustuimme karttapalloon ja katsoimme missä on Suomi ja missä jääkarhut mahtavat asua. Saimme passit ja matkaliput, kiinnitimme turvavyöt ja niin seikkailu alkoi. Meillä oli neljä erilaista toimintapistettä ja kaikista saimme yhden vihjeen mukaamme. Pisteet suoritettua avasimme yhdessä vihjekirjekuoret ja ratkoimme arvoituksen yhdessä. Onneksi jääkarhu löytyi. Matkalippujen takana oli 3 QR-koodia joilloin kotiväkikin pääsi osksi seikkailua.

 

Saimme joululahjaksi yhdeltä ryhmämme lapselta tämän ihanan iglu-pelin, peli koukuttaa lapsia ja he hienosti neuvovat muita mistä kohtaa iglua se pala kannattaa poistaa, ettei koko iglu sorru.

 

 

 

 

Joulun odotusta…

 

Ihana joulukuu on täällä taas. Tontut vilisevät lasten puheissa ja aamut aloitetaan kertomalla mitä joulukalenterista tuli.

 

 

Itsenäisyyspäivän aattona kävimme Maariankirkolla viemässä muistokynttilän Sankarinhaudalle.

Matkalla laskimme että Suomi täyttää jo 106 vuotta. Samalla kävimme katsomassa Maarianpappalissa jouluseimeä.

Maariankirkossa kävimme laulamassa Lasten kauneimpiajoululauluja.

 

 

Piparitehdas käynnistyi, kun ulkona pakkasmittari ylittyi -15 asteen. Oli mukavaa syödä lämpimiä pipareita ulkoilun jälkeen.  Moni kertoi, että oli jo kotonakin päässyt leipomaan pipareita.

 

Olemme ulkoilleet paljon nyt kun lunta on maassa. Lumityöt maistuvat kaikille lapsille, ystävää on kiva kiskoa pulkassa.  Lumienkeleitä ja -perhosia on ilmestenyt mystisesti päiväkodin pihalle.

 

Kerkesimme myös luistelemaan, toivottavasti ensivuonna pääsemme lähikentän jäälle. Kaikki lapset ovat nauttineet luistelukerroista. Ihanasti ystävää on autettu ja kannustettu.

Kuralankylämäessä kävimme katsomassa vanhanajan joulua. Lapset ihmettelivät suurin silmin miten ennen joulua vietettiin. Heillä oli paljon hyviä kysymyksiä.

Kävimme pienryhmissä keskustassa retkeilemässä. Kävimme katsomassa jouluikkunoita, Kauppahallissa, torilla ja kirjastossa.

 

Joulukuun askartelu ideat tuli lapsilta. Ryhmän ikkunoissa oli ihania pupuja.

Marraskuu

Vihdoin pääsimme juhlimaan kauan odotettuja Halloween-juhlia. Juhlissa oli muutama Wendesday (mikä on hitti lasten keskuudessa nyt), luuranko, hämähäkkimies ja muita supersankareita, Harry Potter, lepakkotyttöjä, noita sekä noidan kissa.

Juhlissa meillä oli kaikenlaista kivaa herkkujen syönnistä kasvomaalauksen kautta discoon. Välillä kävimme lepäämässä ja juhlat jatkuivat iltaan asti. Jumppasaliin oli rakennettu ”kauhukäytävä” jossa oli hämärää ja kaikkea pelottavaa….

Hämähäkit olivat lopen uupuneita juhlista ja kömpivät päivänvarjojen alle piiloon

 

Wednesday oli hyvin edustettuna meidän juhlissa
Disco-pallo jaksoi pyöriä

 

Musiikissa olemme harjoitelleen kovan ja hiljaisen äänen eroa. Meillä on jopa hiljaiset kapulat ( sanomalehdistä tehdyt). Pikkuhiljaa olemme siirtyneet talvisiin sekä jouluisiin lauluihin. Lauluja olemme harjoitelleet päiväpiirissä, muutama laulu kerrallaan ja samaa laulua toistaen, pikkuhuljaa Petteri punakuono on kaikkien muistissa.

Ahkerat luistelijat pikku paussilla 🙂
Lapset menivät temppuradalla lattia on laavaa. Ensimmäinen ryhmä on saanut itse suunnitella radan ja toinen on vuolaasti kehunut kuinka hyvän radan kaverit on tehnyt.

Liikunnassa olemme olleet jumppasalissa, temppuradan merkeissä. Olemme käyneet Impivaaran jalkapallo- ja jäähallissa. Luistelu sujuu monilta jo mukavasti ja loputkin harjoittelee innokkaasti, toivottavasti lapset ovat päässeet näyttämään kotiväellekin taitojaan. Nyt kun innostus on suuri niin oppiminenkin on vaivattomampaa. (P.s Parkin tekojäärata on auki 4.12 alkaen ja jäähalleissa on mailattomia yleisövuoroja luisteluun)

Alkulämmittelynä, maa-meri-laiva-leikki ja siirtyminä erilaisia eläinten liikkuma tapoja

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit pääsivät heille suunnattuihin tapahtumiin. Ensin Kaupungin teatteriin katsomaan Viirua ja Pesosta, voi että se oli ollut jännä. Monta päivää meillä juteltiin retkestä ja Viirun seikkailusta. Yhtä onnistunut retki oli Turun Filharmonikkojen konserttiin. Pääsimme kävelemään soittajien joukkoon, joistain soittimista lähti kova ääni. Iltapäivällä ryhmässämme oli monta kapellimestaria.

Odotellessa meillä oli keltainen auto-leikki. Näimme myös roska-auton, ambulanssin ja monenmonta linja-autoa.

 

Tiedehommia olemme tehneet tässäkin kuussa. Oli meillä oikein vieraitakin katsomassa miten päiväkodissa tiedehommat onnistuva, saimme jälkikäteen kiitosta, että olimme loistavia. Lasten innostus tieteeseen ei ollut jäänyt epäselväksi.

Ehkä parasta tässä kuussa oli se kun ensilumi tuli, alussa myös suli 😉

Onni on … ystävät jotka opettavat ja kannustavat, jos itse en vielä osaa/uskalla
Pulkka odottaa matkustajia, lapset ovat innokkaasti vetäneet toinen toisiaan pulkassa.

Lumiperhosen elämää

Lokakuu

 

Keskiviikon liikuntahetkessä olemme harjoitelleet/opetelleen sääntöleikkejä. Olemme pelanneet vanhanajan pihaleikkejä, joita varmasti teidän vanhempienkin lapsuudessa on leikitty esim. polttopallo, maa-meri-ilma, hippa, peiliä. Päiväkodin viereinen hiekka kenttä on oiva juuri tähän tarkoitukseen. Kentän vieressä on ihana koivikko jossa käymme halaamassa puita ja leikkimässä puu-hippaa.

Pikikerhossa olemme käsitelleet erilaisia tunteita ja pohtineet mistä mikin tunne voi johtua. Miten minun käyttäytyminen vaikuttaa toisiin ja toisin päin. Olemme miettineen miten toimia jos toista kiusataan? Tai jos minä olen se joka kiusaa? Miksi minä toimin niinkuin toimin?

Eskarit ovat kertailleet aakkosia A,E,I,S,N,U sekä numeroita. Miltä ne näyttävät ja miltä kuullostavat. Numeroissa on harjoiteltu jo vähän yhteen- ja vähennyslaskuja. Tätä voi kotona harjoitella vaikka kahdella nopalla.

Meillä on ollut kielipega-piiriä, jossa aiheena on ollut äänteet. Onko sanassa lyhyt vai pitkä äänne,lemmikkinä on  kissa vai kisa, lapsi on sylissä vai syylissä.

 

Lokakuun vika kokonainen viikko oli meillä tiede-viikko. Se oli suosittu. Lapset olivat innoissaan tekemässä ja seuraamassa kokeita. Olemme rakentaneet hammastikuista ja muovailuvahapalloista erilaisia muotoja ja niitä yhdistelemällä saimme huvimajan. Seurasimme rusinoiden tanssia, tähän tarvitaan lasi, vettä, soodaa, etikkaa ja rusinoita. Ohje löytyy päiväkodin instragramista.  Keskiviikkona laitoimme insinööritaitomme kehiin ja rakensimme erilaisia ratoja joita pitkin kuulat saivat mennä. Teime jääpala taikuutta, johon tarvittiin enemmän tai vähemmän suolaa jolloin naru tarttui jäänpalaan. Perjantaina teimme karkkitaidetta, jokunen lapsi tiesikin tämän kokeen, sekä sihisevän sekoituksen. Sihisevässä sekoitukseen tarvittiin taas lasi, ruokasoodaa ja etikkaa lisäksi voi laittaa väriainetta ja astianpesuainetta, tulivuori oli valmis.

Tässä muutama kuva tiedeviikolta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syyskuun kuulumiset

 

Syyskuussa olemme pysytelleet päiväkodissa ja tehneet retkiä vähemmän. Toki muutama mukava retkikin tehtiin, niistä alempana lisää.

Lauluhetkillä olemme laulaneet ja tanssineet niin vanhoja perinteisiä lasten lauluja kuin vähän uusempiakin lauluja. Osa lauluista on lapsille vähän vieraita ja osa taas meille aikuisille. Yhdessä opimme toinen toisilta, oppiminen ei lopu koskaan. Bumbsi bum teemalla vedettiin yksi lauluhetki, jolloin kuvista arvailimme ryhmänä mikä laulu se voisi olla. Se oli hauskaa ja varmaan otamme sen joskus uusiksi. Laulureppu on yksi uutuus, jolloin saadaan odotusaikaan nopeasti muutama laulu tai loru.

 

Eskarit ovat tutustuneet tiiviiseen tahtiin uusiin kirjaimiin. Syyskuun kirjaimet ovat: S, U, E ja N. Ulkona on metsästetty kirjaimia tai osia kirjaimista, jolloin kaverin kanssa on tehty yhteistyötä että on palasista saatu yksi kirjain. Paljon on mietitty myös sanojen alku kirjaimia, miltä se kuulostaa ja miltä se näyttää.

Halloween askartelu aloitettiin kurpitsa askartelulla. Jolloin harjoiteltiin käden ja silmän yhteistyötä, saksien käyttöä (huopaa olikin vaikeampi leikata, kuin papreria). Jokainen sai tehdä sellaisen kurpitsan kuin halusi, niistä materiaaleista mitä oli tarjolla ja niistä tuli todella upeita. Lapset olivat näppäriä askartelijoita.

 

 

 

 

Päiväkoti sai lainaan steam-tiedekassin ja niitä kokeita olemme tehneet ahkerasti, ainakin kerta viikkoon, niin että myös iltalapset ovat päässeet tutustumaan tieteen ihanaan maailmaan. Lapset ovat innokkaasti tehneet putkista ratoja ja laittaneet helmen kulkemaan rataa pitkin. Tätä on kotonakin helppo kokeilla, kun säästää tyhjät talouspaperi ja wc-paperi hylsyt ja sinitarralla tai teipillä sitoo hylsyt vaikka oveen ja niin rata on valmis. Vain mielikuvitus on rajana millaisia ratoja niistä valmistuu. (tyhjät paperihylsyt ovat valtavan hyviä kaikenlaiseen askarteluunkin)

Testasimme myös, paljonko lelut painavat ja mitkä lelut/asiat kelluvat. Mihinköhän mangneetti tarttuu, aika moneen asiaan tarttui. Lapset keksivät hauskasti testata myös päällään olevia asioita, kuten vetoketjun vedin, korut. Luupeilla tutkimme miltä sormenjälki, pöpö, sokeri, torakka, hämähäkki, lego ja moni muu asia näytti. Kiikareilla vaklasimme pihan perällä leikkiviä lapsia.

Laitoimme myös pipetillä väriainetta öljyyn ja havannoimme, että vaikka kuinka sitä sekoitti niin ne eivät sekoittuneet keskenään. Ainoastaan pipetillä pudoittamamme pisarat hajosivat pienemmäksi.

 

 

 

Kaikkein suositun tiedetehtävä oli sadepilven teko. Siihen tarvittiin vettä, partavaahtoa pilveksi ja väriainetta sadepisaroiksi. Kokeilimme myös muita väriaineita kuin sinistä ja hienosti lapset keksivät että meidän pilvi taisi olla saastepilvi. Riemu oli katossa kun väriaine pääsi partavaahdon läpi ja tuli sateeksi.

Lasten suosikki oli myöskin tulivuoren teko. Siihen tarvittiin astioiden lisäksi foliota, elintarvikeväriä, ruokasoodaa, etikkaa ja vettä.

Sateenkaari oli myös helppo toteuttaa kotona. Tarvitsee vain 3 lasia, talouspaperia ja värillistä nestettä.

 

Viskarit kävivät Pääkirjastossa palauttamassa lainatut kirjat ja lainasimme myös uusia kirjoja. Supersankari-kirjat lähtivät jälleen meidän matkaan. Sattuipa sopivasti, kirjastossa oli supersankari teemainan näyttely. Bussissa matkailu sujuu meiltä mallikkaasti, vaikka joskus voi joutua ihan ventovieraan viereen istumaan, kun bussi on niin täysi. Matkalla bongasimme liikennemerkkejä, joka täydensi kuluvaa Turvallisuusviikkoa.

Eskarit kävivät WAM-museossa katsomassa Hei tyypit!-näyttelyn. Hei tyypit!-näyttely esitteli suomalaista nykykuvanveistoa ja salit olivat täynnä hienoja kolmiulotteisia hahmoja. Joillakin hahmoilla oli monta muotoa, aivan kuin ne olisivat siirtymässa yhdestä olomuodosta toiseen. Näyttely herätti monenlaisia tunteita: iloa, sympatiaa, ihmetystä, hämmennystä ja vähän myös pelkoa. Näyttelyn materiaalieina oli käytetty, puuta, keramiikkaa, lasia, metallia, 3D printtausta sekä käytettyjä vaatteita.

 

 

 

 

Keskiviikkoisin meillä on ollut leipomispäivä. Keittiössämme on paistunut omena-, puolukka- ja päärynäpiirakkaa. Leipomisessa lapset oppivat mittaamaan, huomaavat dl ja tl eron, on hieman eriasia tuleeko kanelia dl tai vaan tl. Käyttämään veistä ja pilkkomaan hedelmiä, Odottamaan omaa vuoroaan. Näitä kaikkia lapset ovat hienosti oppinut ja toteuttanut ja kaveria on hienosti jeesattu sekä kannustettu. Taikinaa on myöskin maisteltu.

 

 

 

Elokuun kuulumiset

 

Minä ja meidän yhteisömme

Elokuussa olemme tutustuneet toisiimme ja opetelleet ryhmänä olemista. Lapsilla on erilaiset roolit kuin ennen kesää, Viskareista on kesän aikana tullut Eskareita lisäksi olemme saaneet ryhmäämme monta ihanaa uutta Viskaria. Lapset oppivat päiväkodissa toisistaan ja toisilta leikkien, liikkuen sekä tutkien vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Olemme elokuussa nauttineet ulkoilusta ja retkeilystä. Olemme ihmetelleet luonnossa etanoita, leppäkerttuja, hämähäkkejä, ampiaisia sekä kettua joka käy välillä tervehtimässä meitä päiväkodin pihalla.

 

 

 

 

 

Kirjallisia töitä, viskari ja eskari, puuhia teemme aina tiistaisina ja torstaisian. Olemme jo piirtäneet oman kuvan, miettinyt omaa supersankaria, millainen sankari minä olisin? Mitä supertaitoja minulla olisi? Pikikerhossa olemme pohtineet kaveritaitoja, millainen on kiva kaveri. Piki seikkailee koko Viskarivuoden meidän kanssa. Eskarit ovat aloittaneet kirjaimiin ja numeroihin tutustumisen. Tutustumme aakkosiin myös toiminnan kautta. Pihalta on etsitty a ja i aiheisia asioita. Päiväkodin piha on oikea kultakaivos piilojen suhteen. =)

 

 

 

 

 

Kesän jälkeen aloitimme retkeilyn ja pääsimme tutustumaan erilaisiin paikkoihin.  Kävimme tiedepajalla koodaamassa.  Pääsimme myös testaamaan millaista kitkaa erilaiset alustat aiheuttavat sekä miten rakentaa kompassi.

 

Kirjastossa Viskarit tutustui Ronja Ryövärintytär -Näyttelyyn, jokainen sai ottaa reppuunsa kirjan jonka halusi lainata. Joku oli ensimmäistä kertaa kirjastossa, toiselle kirjasto oli tututumpi. Eskarit suorittivat kirjastokurssin. Kirjastokurssilla tutustutaan kirjastoon matalalla kynnyksellä leikin avulla. Kirjastokurssilla asioita harjoitellaan elävöittämisen kautta. Kirjastokurssi oli rakennettu Lasten Saagan kirjatalojen eli hyllyistä rakennettujen tilojen ympärille. Kirjastokurssin yksi tavoite oli että lapset oppivat mitä kirjastossa saa  ja ei saa tehdä. Lopuksi lainasimme reppuihimme vielä kirjat.

 

 

 

 

 

Vietimme Raviradalla Hevospäivää. Pääsimme syöttämään oikeaa hevosta sekä istuimme kärryjen kyydissä. Opettelimme naulaamaan naulaa pölkkyyn ja laukkaamaan keppihevosen selässä ja hyppimään esteitä (joka oli aika vaikeata).

 

Toukokuun touhuja

Toukokuussa kevät eteni kohisten ja kesä koitti. Sateiden aikaan päiväkodin pihalla nähtiin paljon kastematoja, joita rauhassa katseltiin ja laskeskeltiin päiväkodin pihalla. Innostuttiin myös askartelemaan omia matoja ja lukemaan niistä. Hypoteesi kastematojen eliniäksi oli muun muassa 500 vuotta, 1 vuotta, yhtä kauan kuin ihmisenkin ja 1100 vuotta. Vastaus oli kuitenkin keskimäärin 5 vuotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit kävivät toukokuussa uimakoulua, jossa opittiin uimisen alkeita.

Euroviisuja jännitettiin myös Kultakirsikoissa ja Käärijällä on Kultakirsikoissa monta fania. Käärijä värityskuvaa ei löytynyt, mutta Cha cha cha on soinut toukokuun aikana monesti, sekä on ollut toivotuin kappale.

 

 

 

 

 

Seurakunnan järjestämässä hetkessä opimme ja lauloimme eläimistä.

Kevätjuhlassa avattiin arkku, josta löytyi aarteen kaikille Kultakirsikoille. Lämmin kiitos vielä kaikille juhlaan osallistuneille perheille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksi kuukauden kohokohdista oli vierailu Viikinkiravintola Haraldiin. Ihailimme menneiden aikojen tunnelmaa, ja jos alkoi miekat ja viikinkikypärät jännittää, sai onneksi ottaa kaveria kädestä kiinni. ♥ Herkuttelimme jäätelöllä ja kippistelimme lasillisilla limua! Oli ihana ja ikimuistoinen yhteinen retki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kävimme Varvintorilla järjestetyssä Merellinen turvallisuuspäivä-tapahtumassa. Saimme kokeilla sinkoa ja laserasetta, sammuttaa tulipaloja, valmistaa retkikeittimellä popcorneja ja herkutella niillä, käydä  ambulanssin ja poliisiauton kyydissä, sekä nähdä paloauton varusteet. Osallistuimme myös onnenpyöriin ja näimme poliisikoira näytöksen.

Tiedekoulun viimeistä kertaa vietettiin tutustumalla koodaamisen ihmeelliseen maailmaan ja testailemalla jo entuudestaan tuttuja juttuja. Tiedekoulussa on kevään mittaan opittu paljon kivoja juttuja ja päästy yhdessä tekemään ja oivaltamaan.

 

 

 

Olemme monesti syöneet välipalaa ulkona kelien ollessa niin kauniita ja lämpimiä. Yksi lounas syötiin myös koko Kastun päiväkodin aikuisten ja lasten kanssa ulkona, jonka jälkeen saatiin jälkkäriksi jäätelöä. Vihreä jäätelö nimettiin tietenkin ”Käärijä-jäätelöksi.

Toukokuun viimeisellä viikolla pidimme lasten kokouksen, jossa sai toivoa vielä kauden loppuun mieluisia juttuja. Toivomuksena oli muun muassa leluviikko ja jumppasalissa jalkapallo ja salibandy. Lisäksi olemme käyneet toiveesta vielä metsäretkellä ja askarelleet.

Suuri kiitos kaikille tästä toimintakaudesta ja ihanaa kesää! ♥

Huhtikuun hulinoita

Huhtikuussa pelasimme Kultakirsikoissa paljon jalkapalloa, sillä meitä odotti hauska matsi muita päiväkoteja vastaan Impivaarassa. Treenasimme läheisellä kentällä koutsimme ja managerimme johdolla. Pelipäivänä Impivaarassa oli tunnelma katossa, sillä niin pelaajat, kuin sankka kannustajajoukko pitivät tunnelmaa yllä. Pelistä saimme muistoksi omat kortit.

Lukutoukka Ludwig kertoi puhekuplassaan, että kansainvälistä kirjan ja tekijänoikeuksien päivää vietettiin 23.4.

 

 

Lapset kertoivat pienryhmissä omat tarinat tätä kuvaa apuna käyttäen ja saimme neljä erilaista satua luettavaksi.

 

 

 

 

Vietimme lukuviikkoa Kirjan ja ruusun-päivän kunniaksi. Lapset ja aikuiset saivat tuoda omia suosikkikirjojaan kotoa. Katselimme, kuuntelimme ja luimme viikossa paljon kirjoja ja lukutoukkamme sai jokaisesta kirjasta lisää pituutta. Teimme myös omia tarinoita pienryhmissä saduttamalla samasta kuvasta. Nämä tarinat on luettavissa päiväkodilla. Olemme myös lukuviikon jälkeen koonneet luettuja kirjoja toukan jatkoksi ja nyt se kiemurtelee pitkin eteistä. Lukuviikon päätteeksi kaikki saivat omat diplomit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiedekerhossa opimme mikä on hypoteesi, kapillaari-ilmiö, säihköistäminen, pipetti ja pintäjännitys. ”Venyvää vettä”-harjoitusta voi testata myös kotona STEAM:in omien sivujen ohjeiden mukaan: https://www.turku.fi/steam-turku/steam-materiaalit/varhaiskasvatus-ja-esiopetus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit jatkoivat kirjaimien parissa ja harjoittelimme niitä muun muassa laulun, toiminnan ja kirjoituksen keinoin. Kirjoitimme kirjaintarinoita, harjoittelimme kirjaimien kirjoittamista kaverin selkään ja myös narua apuna käyttäen. Viskarit jatkoivat Piki-tarinoiden parissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit kävivät tutustumassa Raunistulan koululla ja 1A-luokan kanssa ratkoimme kuva-arvoituksia, joista muodostui sanoja.

 

 

 

 

 

 

Merirosvo-teema jatkui myöskin huhtikuussa ja availimme merirosvoarkkua sieltä tehtäviä saaden. Saimme myös kultaisia kolikoita suorituksistamme.

Merirosvojumpassa rakennettiin yhteinen lautta ja pelastauduttiin haaksirikkoutumiselta.

 

 

 

Askartelimme juhlaan omat merirosvohatut.

Merirosvot näkyivät juhlapäivänä 28.4. kun Kastun karkeloita juhlittiin läheisellä urheilukentällä.

 

 

 

 

 

 

Kastun karkeloissa oli paljon hauskaa ohjelmaa kuten temppurata, jalkapalloa, leikkivarjoja, saippuakuplia, kasvomaalausta ja mopoajelua. Lisäksi sieltä sai hienoja kasvomaalauksia, herkkuja, sekä nauttia upeasta sirkusesityksestä, sekä hyvästä musiikista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi huhtikuuhun on kuulunut paljon kivoja leikkejä, kevään merkkien bongailuja, vappuaskartelu, qr-koodi etsintä, pöytäteatteri-esitys, luontotaidetta ja vappumunkkeja. Kiitos huhtikuusta ja mukavaa vappua kaikille! 🙂