Marraskuu

Vihdoin pääsimme juhlimaan kauan odotettuja Halloween-juhlia. Juhlissa oli muutama Wendesday (mikä on hitti lasten keskuudessa nyt), luuranko, hämähäkkimies ja muita supersankareita, Harry Potter, lepakkotyttöjä, noita sekä noidan kissa.

Juhlissa meillä oli kaikenlaista kivaa herkkujen syönnistä kasvomaalauksen kautta discoon. Välillä kävimme lepäämässä ja juhlat jatkuivat iltaan asti. Jumppasaliin oli rakennettu ”kauhukäytävä” jossa oli hämärää ja kaikkea pelottavaa….

Hämähäkit olivat lopen uupuneita juhlista ja kömpivät päivänvarjojen alle piiloon

 

Wednesday oli hyvin edustettuna meidän juhlissa
Disco-pallo jaksoi pyöriä

 

Musiikissa olemme harjoitelleen kovan ja hiljaisen äänen eroa. Meillä on jopa hiljaiset kapulat ( sanomalehdistä tehdyt). Pikkuhiljaa olemme siirtyneet talvisiin sekä jouluisiin lauluihin. Lauluja olemme harjoitelleet päiväpiirissä, muutama laulu kerrallaan ja samaa laulua toistaen, pikkuhuljaa Petteri punakuono on kaikkien muistissa.

Ahkerat luistelijat pikku paussilla 🙂
Lapset menivät temppuradalla lattia on laavaa. Ensimmäinen ryhmä on saanut itse suunnitella radan ja toinen on vuolaasti kehunut kuinka hyvän radan kaverit on tehnyt.

Liikunnassa olemme olleet jumppasalissa, temppuradan merkeissä. Olemme käyneet Impivaaran jalkapallo- ja jäähallissa. Luistelu sujuu monilta jo mukavasti ja loputkin harjoittelee innokkaasti, toivottavasti lapset ovat päässeet näyttämään kotiväellekin taitojaan. Nyt kun innostus on suuri niin oppiminenkin on vaivattomampaa. (P.s Parkin tekojäärata on auki 4.12 alkaen ja jäähalleissa on mailattomia yleisövuoroja luisteluun)

Alkulämmittelynä, maa-meri-laiva-leikki ja siirtyminä erilaisia eläinten liikkuma tapoja

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit pääsivät heille suunnattuihin tapahtumiin. Ensin Kaupungin teatteriin katsomaan Viirua ja Pesosta, voi että se oli ollut jännä. Monta päivää meillä juteltiin retkestä ja Viirun seikkailusta. Yhtä onnistunut retki oli Turun Filharmonikkojen konserttiin. Pääsimme kävelemään soittajien joukkoon, joistain soittimista lähti kova ääni. Iltapäivällä ryhmässämme oli monta kapellimestaria.

Odotellessa meillä oli keltainen auto-leikki. Näimme myös roska-auton, ambulanssin ja monenmonta linja-autoa.

 

Tiedehommia olemme tehneet tässäkin kuussa. Oli meillä oikein vieraitakin katsomassa miten päiväkodissa tiedehommat onnistuva, saimme jälkikäteen kiitosta, että olimme loistavia. Lasten innostus tieteeseen ei ollut jäänyt epäselväksi.

Ehkä parasta tässä kuussa oli se kun ensilumi tuli, alussa myös suli 😉

Onni on … ystävät jotka opettavat ja kannustavat, jos itse en vielä osaa/uskalla
Pulkka odottaa matkustajia, lapset ovat innokkaasti vetäneet toinen toisiaan pulkassa.

Lumiperhosen elämää

Lokakuu

 

Keskiviikon liikuntahetkessä olemme harjoitelleet/opetelleen sääntöleikkejä. Olemme pelanneet vanhanajan pihaleikkejä, joita varmasti teidän vanhempienkin lapsuudessa on leikitty esim. polttopallo, maa-meri-ilma, hippa, peiliä. Päiväkodin viereinen hiekka kenttä on oiva juuri tähän tarkoitukseen. Kentän vieressä on ihana koivikko jossa käymme halaamassa puita ja leikkimässä puu-hippaa.

Pikikerhossa olemme käsitelleet erilaisia tunteita ja pohtineet mistä mikin tunne voi johtua. Miten minun käyttäytyminen vaikuttaa toisiin ja toisin päin. Olemme miettineen miten toimia jos toista kiusataan? Tai jos minä olen se joka kiusaa? Miksi minä toimin niinkuin toimin?

Eskarit ovat kertailleet aakkosia A,E,I,S,N,U sekä numeroita. Miltä ne näyttävät ja miltä kuullostavat. Numeroissa on harjoiteltu jo vähän yhteen- ja vähennyslaskuja. Tätä voi kotona harjoitella vaikka kahdella nopalla.

Meillä on ollut kielipega-piiriä, jossa aiheena on ollut äänteet. Onko sanassa lyhyt vai pitkä äänne,lemmikkinä on  kissa vai kisa, lapsi on sylissä vai syylissä.

 

Lokakuun vika kokonainen viikko oli meillä tiede-viikko. Se oli suosittu. Lapset olivat innoissaan tekemässä ja seuraamassa kokeita. Olemme rakentaneet hammastikuista ja muovailuvahapalloista erilaisia muotoja ja niitä yhdistelemällä saimme huvimajan. Seurasimme rusinoiden tanssia, tähän tarvitaan lasi, vettä, soodaa, etikkaa ja rusinoita. Ohje löytyy päiväkodin instragramista.  Keskiviikkona laitoimme insinööritaitomme kehiin ja rakensimme erilaisia ratoja joita pitkin kuulat saivat mennä. Teime jääpala taikuutta, johon tarvittiin enemmän tai vähemmän suolaa jolloin naru tarttui jäänpalaan. Perjantaina teimme karkkitaidetta, jokunen lapsi tiesikin tämän kokeen, sekä sihisevän sekoituksen. Sihisevässä sekoitukseen tarvittiin taas lasi, ruokasoodaa ja etikkaa lisäksi voi laittaa väriainetta ja astianpesuainetta, tulivuori oli valmis.

Tässä muutama kuva tiedeviikolta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syyskuun kuulumiset

 

Syyskuussa olemme pysytelleet päiväkodissa ja tehneet retkiä vähemmän. Toki muutama mukava retkikin tehtiin, niistä alempana lisää.

Lauluhetkillä olemme laulaneet ja tanssineet niin vanhoja perinteisiä lasten lauluja kuin vähän uusempiakin lauluja. Osa lauluista on lapsille vähän vieraita ja osa taas meille aikuisille. Yhdessä opimme toinen toisilta, oppiminen ei lopu koskaan. Bumbsi bum teemalla vedettiin yksi lauluhetki, jolloin kuvista arvailimme ryhmänä mikä laulu se voisi olla. Se oli hauskaa ja varmaan otamme sen joskus uusiksi. Laulureppu on yksi uutuus, jolloin saadaan odotusaikaan nopeasti muutama laulu tai loru.

 

Eskarit ovat tutustuneet tiiviiseen tahtiin uusiin kirjaimiin. Syyskuun kirjaimet ovat: S, U, E ja N. Ulkona on metsästetty kirjaimia tai osia kirjaimista, jolloin kaverin kanssa on tehty yhteistyötä että on palasista saatu yksi kirjain. Paljon on mietitty myös sanojen alku kirjaimia, miltä se kuulostaa ja miltä se näyttää.

Halloween askartelu aloitettiin kurpitsa askartelulla. Jolloin harjoiteltiin käden ja silmän yhteistyötä, saksien käyttöä (huopaa olikin vaikeampi leikata, kuin papreria). Jokainen sai tehdä sellaisen kurpitsan kuin halusi, niistä materiaaleista mitä oli tarjolla ja niistä tuli todella upeita. Lapset olivat näppäriä askartelijoita.

 

 

 

 

Päiväkoti sai lainaan steam-tiedekassin ja niitä kokeita olemme tehneet ahkerasti, ainakin kerta viikkoon, niin että myös iltalapset ovat päässeet tutustumaan tieteen ihanaan maailmaan. Lapset ovat innokkaasti tehneet putkista ratoja ja laittaneet helmen kulkemaan rataa pitkin. Tätä on kotonakin helppo kokeilla, kun säästää tyhjät talouspaperi ja wc-paperi hylsyt ja sinitarralla tai teipillä sitoo hylsyt vaikka oveen ja niin rata on valmis. Vain mielikuvitus on rajana millaisia ratoja niistä valmistuu. (tyhjät paperihylsyt ovat valtavan hyviä kaikenlaiseen askarteluunkin)

Testasimme myös, paljonko lelut painavat ja mitkä lelut/asiat kelluvat. Mihinköhän mangneetti tarttuu, aika moneen asiaan tarttui. Lapset keksivät hauskasti testata myös päällään olevia asioita, kuten vetoketjun vedin, korut. Luupeilla tutkimme miltä sormenjälki, pöpö, sokeri, torakka, hämähäkki, lego ja moni muu asia näytti. Kiikareilla vaklasimme pihan perällä leikkiviä lapsia.

Laitoimme myös pipetillä väriainetta öljyyn ja havannoimme, että vaikka kuinka sitä sekoitti niin ne eivät sekoittuneet keskenään. Ainoastaan pipetillä pudoittamamme pisarat hajosivat pienemmäksi.

 

 

 

Kaikkein suositun tiedetehtävä oli sadepilven teko. Siihen tarvittiin vettä, partavaahtoa pilveksi ja väriainetta sadepisaroiksi. Kokeilimme myös muita väriaineita kuin sinistä ja hienosti lapset keksivät että meidän pilvi taisi olla saastepilvi. Riemu oli katossa kun väriaine pääsi partavaahdon läpi ja tuli sateeksi.

Lasten suosikki oli myöskin tulivuoren teko. Siihen tarvittiin astioiden lisäksi foliota, elintarvikeväriä, ruokasoodaa, etikkaa ja vettä.

Sateenkaari oli myös helppo toteuttaa kotona. Tarvitsee vain 3 lasia, talouspaperia ja värillistä nestettä.

 

Viskarit kävivät Pääkirjastossa palauttamassa lainatut kirjat ja lainasimme myös uusia kirjoja. Supersankari-kirjat lähtivät jälleen meidän matkaan. Sattuipa sopivasti, kirjastossa oli supersankari teemainan näyttely. Bussissa matkailu sujuu meiltä mallikkaasti, vaikka joskus voi joutua ihan ventovieraan viereen istumaan, kun bussi on niin täysi. Matkalla bongasimme liikennemerkkejä, joka täydensi kuluvaa Turvallisuusviikkoa.

Eskarit kävivät WAM-museossa katsomassa Hei tyypit!-näyttelyn. Hei tyypit!-näyttely esitteli suomalaista nykykuvanveistoa ja salit olivat täynnä hienoja kolmiulotteisia hahmoja. Joillakin hahmoilla oli monta muotoa, aivan kuin ne olisivat siirtymässa yhdestä olomuodosta toiseen. Näyttely herätti monenlaisia tunteita: iloa, sympatiaa, ihmetystä, hämmennystä ja vähän myös pelkoa. Näyttelyn materiaalieina oli käytetty, puuta, keramiikkaa, lasia, metallia, 3D printtausta sekä käytettyjä vaatteita.

 

 

 

 

Keskiviikkoisin meillä on ollut leipomispäivä. Keittiössämme on paistunut omena-, puolukka- ja päärynäpiirakkaa. Leipomisessa lapset oppivat mittaamaan, huomaavat dl ja tl eron, on hieman eriasia tuleeko kanelia dl tai vaan tl. Käyttämään veistä ja pilkkomaan hedelmiä, Odottamaan omaa vuoroaan. Näitä kaikkia lapset ovat hienosti oppinut ja toteuttanut ja kaveria on hienosti jeesattu sekä kannustettu. Taikinaa on myöskin maisteltu.

 

 

 

Elokuun kuulumiset

 

Minä ja meidän yhteisömme

Elokuussa olemme tutustuneet toisiimme ja opetelleet ryhmänä olemista. Lapsilla on erilaiset roolit kuin ennen kesää, Viskareista on kesän aikana tullut Eskareita lisäksi olemme saaneet ryhmäämme monta ihanaa uutta Viskaria. Lapset oppivat päiväkodissa toisistaan ja toisilta leikkien, liikkuen sekä tutkien vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Olemme elokuussa nauttineet ulkoilusta ja retkeilystä. Olemme ihmetelleet luonnossa etanoita, leppäkerttuja, hämähäkkejä, ampiaisia sekä kettua joka käy välillä tervehtimässä meitä päiväkodin pihalla.

 

 

 

 

 

Kirjallisia töitä, viskari ja eskari, puuhia teemme aina tiistaisina ja torstaisian. Olemme jo piirtäneet oman kuvan, miettinyt omaa supersankaria, millainen sankari minä olisin? Mitä supertaitoja minulla olisi? Pikikerhossa olemme pohtineet kaveritaitoja, millainen on kiva kaveri. Piki seikkailee koko Viskarivuoden meidän kanssa. Eskarit ovat aloittaneet kirjaimiin ja numeroihin tutustumisen. Tutustumme aakkosiin myös toiminnan kautta. Pihalta on etsitty a ja i aiheisia asioita. Päiväkodin piha on oikea kultakaivos piilojen suhteen. =)

 

 

 

 

 

Kesän jälkeen aloitimme retkeilyn ja pääsimme tutustumaan erilaisiin paikkoihin.  Kävimme tiedepajalla koodaamassa.  Pääsimme myös testaamaan millaista kitkaa erilaiset alustat aiheuttavat sekä miten rakentaa kompassi.

 

Kirjastossa Viskarit tutustui Ronja Ryövärintytär -Näyttelyyn, jokainen sai ottaa reppuunsa kirjan jonka halusi lainata. Joku oli ensimmäistä kertaa kirjastossa, toiselle kirjasto oli tututumpi. Eskarit suorittivat kirjastokurssin. Kirjastokurssilla tutustutaan kirjastoon matalalla kynnyksellä leikin avulla. Kirjastokurssilla asioita harjoitellaan elävöittämisen kautta. Kirjastokurssi oli rakennettu Lasten Saagan kirjatalojen eli hyllyistä rakennettujen tilojen ympärille. Kirjastokurssin yksi tavoite oli että lapset oppivat mitä kirjastossa saa  ja ei saa tehdä. Lopuksi lainasimme reppuihimme vielä kirjat.

 

 

 

 

 

Vietimme Raviradalla Hevospäivää. Pääsimme syöttämään oikeaa hevosta sekä istuimme kärryjen kyydissä. Opettelimme naulaamaan naulaa pölkkyyn ja laukkaamaan keppihevosen selässä ja hyppimään esteitä (joka oli aika vaikeata).

 

Toukokuun touhuja

Toukokuussa kevät eteni kohisten ja kesä koitti. Sateiden aikaan päiväkodin pihalla nähtiin paljon kastematoja, joita rauhassa katseltiin ja laskeskeltiin päiväkodin pihalla. Innostuttiin myös askartelemaan omia matoja ja lukemaan niistä. Hypoteesi kastematojen eliniäksi oli muun muassa 500 vuotta, 1 vuotta, yhtä kauan kuin ihmisenkin ja 1100 vuotta. Vastaus oli kuitenkin keskimäärin 5 vuotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit kävivät toukokuussa uimakoulua, jossa opittiin uimisen alkeita.

Euroviisuja jännitettiin myös Kultakirsikoissa ja Käärijällä on Kultakirsikoissa monta fania. Käärijä värityskuvaa ei löytynyt, mutta Cha cha cha on soinut toukokuun aikana monesti, sekä on ollut toivotuin kappale.

 

 

 

 

 

Seurakunnan järjestämässä hetkessä opimme ja lauloimme eläimistä.

Kevätjuhlassa avattiin arkku, josta löytyi aarteen kaikille Kultakirsikoille. Lämmin kiitos vielä kaikille juhlaan osallistuneille perheille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksi kuukauden kohokohdista oli vierailu Viikinkiravintola Haraldiin. Ihailimme menneiden aikojen tunnelmaa, ja jos alkoi miekat ja viikinkikypärät jännittää, sai onneksi ottaa kaveria kädestä kiinni. ♥ Herkuttelimme jäätelöllä ja kippistelimme lasillisilla limua! Oli ihana ja ikimuistoinen yhteinen retki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kävimme Varvintorilla järjestetyssä Merellinen turvallisuuspäivä-tapahtumassa. Saimme kokeilla sinkoa ja laserasetta, sammuttaa tulipaloja, valmistaa retkikeittimellä popcorneja ja herkutella niillä, käydä  ambulanssin ja poliisiauton kyydissä, sekä nähdä paloauton varusteet. Osallistuimme myös onnenpyöriin ja näimme poliisikoira näytöksen.

Tiedekoulun viimeistä kertaa vietettiin tutustumalla koodaamisen ihmeelliseen maailmaan ja testailemalla jo entuudestaan tuttuja juttuja. Tiedekoulussa on kevään mittaan opittu paljon kivoja juttuja ja päästy yhdessä tekemään ja oivaltamaan.

 

 

 

Olemme monesti syöneet välipalaa ulkona kelien ollessa niin kauniita ja lämpimiä. Yksi lounas syötiin myös koko Kastun päiväkodin aikuisten ja lasten kanssa ulkona, jonka jälkeen saatiin jälkkäriksi jäätelöä. Vihreä jäätelö nimettiin tietenkin ”Käärijä-jäätelöksi.

Toukokuun viimeisellä viikolla pidimme lasten kokouksen, jossa sai toivoa vielä kauden loppuun mieluisia juttuja. Toivomuksena oli muun muassa leluviikko ja jumppasalissa jalkapallo ja salibandy. Lisäksi olemme käyneet toiveesta vielä metsäretkellä ja askarelleet.

Suuri kiitos kaikille tästä toimintakaudesta ja ihanaa kesää! ♥

Huhtikuun hulinoita

Huhtikuussa pelasimme Kultakirsikoissa paljon jalkapalloa, sillä meitä odotti hauska matsi muita päiväkoteja vastaan Impivaarassa. Treenasimme läheisellä kentällä koutsimme ja managerimme johdolla. Pelipäivänä Impivaarassa oli tunnelma katossa, sillä niin pelaajat, kuin sankka kannustajajoukko pitivät tunnelmaa yllä. Pelistä saimme muistoksi omat kortit.

Lukutoukka Ludwig kertoi puhekuplassaan, että kansainvälistä kirjan ja tekijänoikeuksien päivää vietettiin 23.4.

 

 

Lapset kertoivat pienryhmissä omat tarinat tätä kuvaa apuna käyttäen ja saimme neljä erilaista satua luettavaksi.

 

 

 

 

Vietimme lukuviikkoa Kirjan ja ruusun-päivän kunniaksi. Lapset ja aikuiset saivat tuoda omia suosikkikirjojaan kotoa. Katselimme, kuuntelimme ja luimme viikossa paljon kirjoja ja lukutoukkamme sai jokaisesta kirjasta lisää pituutta. Teimme myös omia tarinoita pienryhmissä saduttamalla samasta kuvasta. Nämä tarinat on luettavissa päiväkodilla. Olemme myös lukuviikon jälkeen koonneet luettuja kirjoja toukan jatkoksi ja nyt se kiemurtelee pitkin eteistä. Lukuviikon päätteeksi kaikki saivat omat diplomit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiedekerhossa opimme mikä on hypoteesi, kapillaari-ilmiö, säihköistäminen, pipetti ja pintäjännitys. ”Venyvää vettä”-harjoitusta voi testata myös kotona STEAM:in omien sivujen ohjeiden mukaan: https://www.turku.fi/steam-turku/steam-materiaalit/varhaiskasvatus-ja-esiopetus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit jatkoivat kirjaimien parissa ja harjoittelimme niitä muun muassa laulun, toiminnan ja kirjoituksen keinoin. Kirjoitimme kirjaintarinoita, harjoittelimme kirjaimien kirjoittamista kaverin selkään ja myös narua apuna käyttäen. Viskarit jatkoivat Piki-tarinoiden parissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskarit kävivät tutustumassa Raunistulan koululla ja 1A-luokan kanssa ratkoimme kuva-arvoituksia, joista muodostui sanoja.

 

 

 

 

 

 

Merirosvo-teema jatkui myöskin huhtikuussa ja availimme merirosvoarkkua sieltä tehtäviä saaden. Saimme myös kultaisia kolikoita suorituksistamme.

Merirosvojumpassa rakennettiin yhteinen lautta ja pelastauduttiin haaksirikkoutumiselta.

 

 

 

Askartelimme juhlaan omat merirosvohatut.

Merirosvot näkyivät juhlapäivänä 28.4. kun Kastun karkeloita juhlittiin läheisellä urheilukentällä.

 

 

 

 

 

 

Kastun karkeloissa oli paljon hauskaa ohjelmaa kuten temppurata, jalkapalloa, leikkivarjoja, saippuakuplia, kasvomaalausta ja mopoajelua. Lisäksi sieltä sai hienoja kasvomaalauksia, herkkuja, sekä nauttia upeasta sirkusesityksestä, sekä hyvästä musiikista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi huhtikuuhun on kuulunut paljon kivoja leikkejä, kevään merkkien bongailuja, vappuaskartelu, qr-koodi etsintä, pöytäteatteri-esitys, luontotaidetta ja vappumunkkeja. Kiitos huhtikuusta ja mukavaa vappua kaikille! 🙂

 

 

Maaliskuu kuvina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maaliskuussa aloimme tutustumaan kelloon. Lapsille selventyi mikä on tuntiviisari ja miten se eroaa minuuttiviisarista. Eskarit ja osa viskareistakin askarteli omat kellot. Kelloista tuli hienot ja persoonalliset.

 

 

 

 

 

 

Askartelimme kevätmaailmaa kananmunakennoihin sekä hapankorppurasiaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kielipedaa olemme ottaneet melkein päivittäin. Siinä olemme miettineet äänteitä sekä riimipareja. Tämän lisäksi eskarit ovat miettineet sanoja ja harjoitelleet uusia kirjaimia (o/ö, k/h, y/d, f/b).

 

 

 

 

 

 

 

 

Olemme käyneet Alfassa, tiedekoulussa, Kuralan kylämäessä, liukurimäessä ja metsäretkellä. Vietimme hieman ennakkoon kansainvälistä vohvelipäivää tekemällä makoisia vohveleita välipalaksi yksi perjantai. Siitä tuli niin hurmaava tuoksu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helmikuun hommia

 

Helmikuun alussa vietimme mediaviikkoa, lapset saivat tutustua perinteiseen sanomalehteen. Turunsanomia selattiin joka päivä, maanantaina tutustuttiin itse lehteen pienryhmissä. Katsottiin että lehti sisältää isoja sekä pieniä otsikoita. Oli erikokoisia kuvia, joista urheilukuvat kiinnostivat eniten. Muutama lapsi havaitsi lehdessä myös sotauutisia kuvien kautta. Lehdessä oli myös mainoksia, joista tuli vähän nälkä ja halu saada uusia leluja, kyniä , vaatteita …

Teeman puitteissa jokainen sai tehdä oman sanomalehden johon leikattiin juttuja vanhoista Turunsanomista ja useimman lehden nimeksi valikoituikin Turunsanomat. Parityönä teimme valeuutiset johon lapset saivat leikata ja liimata vanhoihin kalenteripohjiin hassuja asioita, jotka eivät sinne oikeasti kuulu. Perjantaina vielä teimme sanomalehdistä taidetta. Lapset repivät lehdestä paloja jotka sitten liimasivat paperiin johonkin muotoon. Saksia tässsä työssä ei saanut käyttää ja se tuotti haasteita enemmän kuin odotimme. Kaikki kuitenkin lopulta nauttivat lehtien repimisestä.

Olemme jatkaneet Alfassa käyntejä ja lasten toiveesta olemme käyneet Impivaaran jalkapallohallissa. Molemmat paikat innostavat lapsia liikkumaan. On ilo katsella lasten riemua, kun he juoksevat kuin vasikat kesälaitumella konsanaan.

Liikuntasalissa olemme harjoitelleet sählyä sekä jalkapalloa. Vielä on vähän muistettavaa että molemmat lajit ovat joukkuepelejä. Olemme otelleet myös nassikkapainissa ja sehän vasta olikin haastavaa. Isoin ei aina ollutkaan vahvin tai saatikka voittanut painia.

 

 

 

 

 

Viskarissa olemme pohtineet yhteistä leikkiä, kenen kanssa on kiva leikkiä? Miltä tuntuu, kun ei pääse mukaan leikkii? Miltä tuntuu, kun kesken leikin tulee uusi leikkiä? Ja miltä tuntuu kun itse menee kesken leikin leikkiin mukaan. Pohdimme myös miksi lapsi kiusaa, Miksi joku on pomo?  Voivatko kaikki olla pomoja? Hyvin lapset osasivat nimetä tilanteita joissa ovat kokeneet että itseä tai jotakin toista on kiusattu. Ja mitähän tilanteessa voisi toimia jos kokee kiusatuksi tulemisen tunteen. Tai jos näkee että toista kiusataan.

 

Eskarit ovat painineet uusien kirjaimien parissa, N, Ä ja R on nyt harjoiteltu. Kirjaimia on harjoiteltu ihan harjoittelemalla paperille miltä se näyttää ja äänteissä, miltä kirjain kuullostaa. Onko äänne pitkä vai lyhyt?

Uusi vuosi uudet kiireet :)

 

Tammikuu lähti vauhdikkaasti käyntiin ja lomailijat saatiin lomilta takaisin. Kaikki, niin lapset kuin aikuisetkin ovat innoissaan uudesta vuodesta. Tämä on se vuosi kun osa jo aloittaa koulun ja toisista tulee eskareita. Syksyä odotetaan kovasti, mutta palataan tähän tammikuuhun.

Lähikentän jää jäädytettiin ja kerkesimme yhden kerran siellä luistelemaan ennen kuin se suli pois, voihan talvi. Luistelu oli kivaa ja kaikilta se sujui hienosti vaikka lunta oli nilkkoihin asti.  Onneksi meillä oli lumikolat mukana niin saimme tehtyä jäälle rataa jota pitkin pääsi luistelemaan. Lapset innokkaina kolasivat itselleen rataa.

 

Onneksemme päiväkodin pihalla lumi pysyi vähän pidempään ja saimme tehtyä upeita lumiukkoja ja-akkoja. Pihalla laskimme myös mäkeä liukureilla ja pääsimme vetämään toisiamme pulkassa. Käden ja silmän yhteistyötä testasime lumipallojen heitossa, voiman käyttö heitossa vaatii vielä vähän harjoittelua. Lähelle ei palloa saa jos heittää ihan täysillä ja toisinpäin, kauaksi jos pallon haluaa niin heiton pitää olla napakka. Leikeissään lapset laajentavat osaamistaan tiedon- sekä taidonaloilla. Samalla on hyvä tilaisuus monipuoliseen vuorovaikutukseen ja sosiaalisten taitojen vahvistamiseen.

 

Esiopetuksen yhtenä tavoitteena on minä ja meidän yhteisö jota olemme toteuttaneet vierailemalla Moskeijassa, Ortodoksisessa kirkossa sekä Tuomio kirkossa. Jokainen vierailu sai keskustelua aikaiseksi. Vierailujen tarkoituksena on ollut tutustuttaa lapset ryhmässämme esiintyviin eri uskontoihin.

Samalla teemalla teimme eteiseen tervehdys- ja numero kyltit, jotta jokaisen lapsen oma äidinkieli tuli näkyväksi. Lapset innoissaan opettelevat toistensa kieliä.

Ryhmässämme on ollut sijaistamassa mukavia ja reippaita sijaisia ja he ovat olleet ainakin ryhmämme poikien mieleen, kun he ovat pelanneet jalkapalloa joka ulkoilulla.  Pelin tiimellyksessä on huomaamatta harjoiteltu kaveritaitoja, yhteistyötä, koordinaatiota ja saatu liikunnan iloa. Lapsilla on ollut mahdollisuus innostua, kokeilla ja oppia uutta. Pelit ova olleet suosittuja ja oppimisen ilo loistanut lasten kasvoilta, lasten itsetunto on onnistumisten kautta kasvanut.  Harmiksi näin märällä ilmalla vesi seisoo jalkapallokentällä. Toisaalta ei se kauheasti ole pelureita haitannut.

Sateet ajoivat meidät pitkästä aikaa jumppasaliin. Meillä on ollut jumppasalissa talvinen jumppa hetki, jossa harjoittelimme kehonhallintaa, kehon keskilinjan ylitystä, oikeaa ja vasenta sekä käden, jalan ja kuullun yhteistyötä. Tähän sopiva on pingviinileikki, josta meidän Tammikuun teemakin lähti. (18) Pingviinileikki – Ihanimmat riparileikit – YouTube

Pingviini teemaan kuului askartelua, ompelua, tanssia, laulua ja pingviini kirjojen lukua. Kirjoista olemme opiskelleet pingviinien elämänkulkua, heidän asuinalueestaan ja ravinnostaan. Ryhmätilassa on myöskin avanto jossa lapset voivat käydä kalastelemassa.

 

Piki-kerhossa ja eskarissa olemme harjoitelleet kaveritaitoja. Miettineet yhteisen leikin toimivuutta, miten minun pitää toimia ja miten otan toiset huomioon, että leikki ei mene rikki. (mietimme myös mitä tarkoitta, kun leikki menee rikki) Miten puhutaan toiselle? Miten haluat että itsellesi puhutaan? Miten leikissä huomioidaan toinen. Miten ylipäätä saadaan toimiva leikki. Jokainen lapsi on vuorollaan saanut ilmaista itseään ja kertoa omia ajatuksiaan. Hyvät kaveritaidot auttavat kaverisuhteiden solmimisessa läpi elämän. Lasten tempperamentti vaikuttaa kaveritaitojen oppimiseen. Toinen tarvitsee niissä tukea enemmän kuin toinen.

Eskarit ovat lisäksi harjoitelleet uusia kirjaimia. Ryhmässämme on käytössä kielipeda-työväline, joka tukee suomenkielen oppimista. Kielipedassa olemme harjoitelleet mihin kieli menee missäkin kirjaimessa.  Miten sana sanotaan, onko se pyötä vai pöytä? Tehneet äännejumppaa esim. Susi sanoo/ulvoo UU-OO, UU-OO. Samalla menetelmällä olemme harjoitelleet eri hälytysajoneuvojen ääntä. Olemme miettineet kuuluuko sanaan pitkä vai lyhyt vokaali. Onko se syli vai syyli.

Tammikuun huipennus oli ryhmän 100 päivää juhlat. Eskaria ja viskaria oltiin käyty 100 päivää. Meillä oli aiheeseen sopivaa ohjelmaa ja lapset saivat pukeutua joko juhla- tai naamiaisasuun. Oli meillä juhlissa yksi 100 vuotiaskin.

Joulukuun touhut

 

Joulukalenterinamme on ollut digikalenteri, jossa avo seikkailee eri paikoissa. Osa lapsista osaa jo lukea mitä kuvissa kerrotaan. Jokainen saa vuorollaan avata kalenterin luukun television näytöltä. Katsomme kalenteria kahdesti päivässä jolloin myös myöhemmin hoitoon tulleet lapset näkevät tarinan. Varhaiskasvatuksen pedagogiset digivinkit – Turun kaupunki (turku.fi)

Itsenäisyyspäivää vietimme hieman ennakkoon maanantaina ja kävimme Maariankirkolla. Kävimme seimi-näyttelyssä sekä veimme kynttilät sankarihaudalle.  Mittasimme myös kirkon, että  montako lasta tarvitaan jos levitämme kädet ja menemme vierekkäin. Lukumäärä oli 177. Olemme jo aiemmin värittäneet Suomen lippuja.

 

 

 

Olemme käyneet pienissä ryhmissä luistelemassa Impivaaran jäähallissa. On ollut ilo seurata miten lapset tsemppaavat toinen toisiaan. Jokainen uskaltaa rohkeasti lähteä liikkeelle ja ei haittaa vaikka välillä sattuu pyllähtämään. Meille kerrottiin että ihan itse Marko ”Mörkö” Anttila oli Suomen pelissä pyllähtänyt, kun olisi ollut hyvä sauma tehdä maali. Aina ei voi onnistua, mutta on tärkeää että yrittää parhaansa, tekemällä /harjoittelemalla oppii.

 

 

 

Kävimme myös Jouluhartaudessa ja laulamassa kauneimpia Joululauluja Maarian kirkossa. Samalla tutustuimme Joulupolkuun joka oli tehty Maarian Pappilan puutarhaan. Puutarhassa innostuimme tekemään lumienkeleitä. Kirkko oli iso ja siellä oli paljon ihmeteltävää. Onneksemme siellä oli aikuisia kertomassa mitä kaikkea kirkossa oli.  Miksi alttarilla oli kukkia? Mitä tauluun oli taiteiltu? Miksi kirkon seinässä on reikä? Mitä maalauksia ikkunissa oli? Meillä oli paljon kysymyksiä ja saimme niihin hyvin vastauksia.

 

Eskarit olivat tonttupolulla, johon osallistui lähialueen kaikki eskarit.

Joulun aikaan kuului myöskin piparin leivonta (ja vähän taikinan syöntiä). Pipareja leivoimme useampaan otteeseen ja niitä oli mukava ottaa jälkiruoaksi.

 

 

 

Yhdessä ratkoimme palapelien saloja ja tutustuimme niihin kun saimme ne valmiiksi.  Suomi-palapelissä etseimme Turun, pääkaupunki Helsinkin ja tietysti Rovaniemen jossa Joulupukki asustelee.

 

 

Tässä olemme Kuralan kylämäessä ihmettelemässä vanhanajan Joulua.

 

 

Kerkesimme myös käymään alfassa. Siellä meillä oli pikkujoulut.

 

Meillä oli mukava ja vauhdikas syyskausi. Keväästä odotamme yhtä vauhdikasta. Meidän ryhmä tykkää tehdä retkiä ja niitä mahdollisimman paljon pyrimme järjestämään.

Toivomme talvelta pakkasia, että pääsemme lähikentälle paljon luistelemaan, se kun on NIIN ihanaa ja hauskaa. Kaikki ovat rohkeasti lähtenyt luistelemaan ja onnistumisia on tullut paljon.