Maaliskuu 2024

 

Maaliskuun tienoissa kevään jo haistaa,

nietokset sulaavat, aurinko paistaa.

Pääsiäsipyhinä mämmi on herkkua,

virpojat muistavat kummia, serkkua.

 

Tässäkin runon säkeessä oli paljon meidän arjessa näkyviä juttuja. Kevät tuli ja lumi suli, kunnes tuli se kuuluisa takatalvi ja saimme kerralla lunta ihan polviin asti. Paljon oli puhetta virpomisesta,  kuka oli käynyt ja kenen luona oltiin käyty virpomassa.

 

 

Teimme pienryhmissä retkiä Forum Marinumiin jossa oli Suomen kansallismuseon tuottama näyttely, MERIMONSTERIT. Ennen retkijä luimme päiväkodilla Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan kirjan Merimonsterit, kun maailma oli litteä ja meri kuhisi hieviöitä… Näyttely perustui tähän kirjaan. Näyttelyn on voinut nähdä aiemmin Kotkassa tai Maarianhaminassa. Jokunen lapsi oli näyttelyn jo nähnytkin. Näyttelyssä oli valtavan kokoisia hirviöhahmoja, Verimerimakkara, Jättiläiskäärme ja väärinymmärretty Kalmari Kaa.

Merimonsterit-näyttely on esillä Forum Marinumin Kruunumakasiinin rakennuksessa aina vuoden 2025 loppuun asti.

 

 

Retkien jälkeen lapset innostuivat itse suunnittelemaan, leikkaamaan ja  ompelemaan omat merimonsterit. Monsterit uivat nyt ryhmämme ikkunassa toistenkin ilona (lapset olisivat kyllä heti halunnut viedä heidät kotiin).

Tässä kuussa söimme vuoden ensimmäisen välipalan ulkona, kiisseliä ja hapankorppua. Lapset nauttivat ja välipala maistui aivan eritavalla kuin sisällä nautittuna. Tästä kun ilmat kuivuavat niin rupeamme enemmän syömään välipaloja ulkona. Nyt päiväkodin piha on ollutkin yhtä isoa uima-allasta, kuravaatteiden kestävyyttä on testattu oikein urakalla. Hyvin on lapsilla ollut vaihto vaatteita ja -hanskoja, kiitos siitä.

 

Lapset ovat päässeet suunnittelemaan ja toteuttamaan Avaruus aiheisia animaatioita. Animaatiot löytyvät päiväkodin instragramista, kastunpk nimiseltä tililtä. Tili kannattaa ottaa muutenkin seurantaan sieltä näkee meidän ryhmän ja koko Kastun touhuja.

Pääsimme taas käymään Liikuntakeskus Alfassa. Lapsista näki ja kuuli liikunnan riemun. Alfassa on tilaa juosta ja temmeltää, lapsilla on ihanan rikas mielikuvitus, miten he yhdessä keksivät missä ja miten voisivat liikkua sekä miten. Aikuisen silmiin tilan perällä on kasa patjoja, mutta lapset taisivat siellä saada parhaimmat leikit aikaiseksi. Liikunta auttaa oppimaan vuorovaikutustaitoja sekä reilun pelin henkeä. On ihanaa nähdä miten lempeästi lapset ohjaavat ja tukevat toisiaan, ojentavat auttavan käden ja kannustavat kaikkia.

 

Lattia on laavaa
Kotileikki, josta tulee laivan ravintola/kauppa

Leikki on lapsesta kumpuavaa toimintaa, johon liittyy muiden leikkijöiden, tarjollaolevien leikkiympäristöjen sekä -välineiden antama mahdollisuudet ja reunaehdot. Siksi leikki- ja oppimisympäristöjen on tärkeää olla joustavia. Leikki on lapselle luontaista sekä helppoa. Leikki n usein lapsuuden vallitseva olotila ja meidän on mahdollista aikuisiälläkin muistaa lapsuudessa koettuja leikkejä. Leikeissään lapsi voi sujuvasti kulkea mielikuvitusmaailman ja todellisen maailman välillä. Leikki toimii lapselle mahdollistajana kokemuksiensa mallintamisessa mielikuvituksen avulla. Leikissä lapset myös havannoivat, kokeilevat ja oppivat yhteisön olennaisia sääntöjä. Lapsille leikki ei ole pelkkää ”leikkiä”, vaan se on totta. Leikki on luovaa toimintaa, ideoita, ongelmanratkaisutaitoja sekä mielikuvitusta kehittävää. Leikissä asiat on mahdollista nähdä lukemattomilla eri tavoilla.

Kuraleikit on best
Älä tule pahakakku, tule hyvä kakku
Jumppasalissa pelattiin jalkapallo isolla- sekä pienellä pallolla

 

 

 

 

Pääsiäisenä lapsille järjestettiin munajahti (paperimunia) ja lapset innostuivat piilottamaan munia niin että kaverit etsivät. Molemmat oli nastaa puuhaa, piilottaminen ja etsiminen.