vuosi 2024 alkaa

 

Tammikuu

 

Tammikuun tuiskussa tarvitaan auraa,

tuiskulle lumiukko vain nauraa.

Pakkanen punaa posket ja nenän,

auton akku voi tehdä tenän.

Tähän kuukausirunoon taitaa hyvin kiteytyä tämä tammikuu :).

 

Vuosi alkoi eskareiden uimakoululla. Uimakouluviikko oli lapsille raskas, mutta samalla niin ihana. Kaikki ylittivät itsensä ja toimivat hienosti uimaopettajalta saatujen ohjeiden mukan. Uimakoululaiset uivat myyrää, liukuivat, sukelsivat, hakivat renkaita uima-altaan pohjalta ja ennenkaikkea hienosti kannustivat sekä rohkaisivat toisiaan. Saatte olla ylpeitä lapsistanne.

 

Kun eskarit olivat uimakoulussa niin viskarit kävivät luistelemassa lähikentällä. Kentällä luisteltiin ohjatusti ja vapaasti, sielläkin rohkeasti rohkaistiin kaveria, otettiin kädestä kiinni ja luisteltiin yhdessä.

 

Mahtui tähän kuuhun yhdet isot juhlatkin, nimittäin olemme käyneet 100 päivää eskaria ja viskaria. Tätäpäivää lapset ovat innolla odottaneet, olemme ryhmässä koonneet päivät jäätälötötterön palloiksi. Juhlapäivään sai pukeutua ja tuoda omia herkkuja. Juhlapäivä oli pyhitetty herkuille sekä tanssille. Kiitos korteista joita saimme.

Retkeilimme Tammikuussa Turun Linnassa, kävimme Prinsessa Katriinan huoneessa. Lapsista oli jännää tilassa jossa voi tuntea äänin, valoin ja huoneen tärinänä millaista oli kun käytiin sotaa. Näimme myös vankityrmän johon vangit tiputettiin köyttä pitkin alas, siellä ei ollut ovea. Ruoka ja juoma annettiin vankityrmään myöskin köydellä. Ihastelimme myös Prinsassa Katariinan yhtä kaunista asua, opas kertoi että Katariinalla oli yli 100 hametta. Leikeimme myös leipureita, kun teimme päärynäpiirakkaa Katariinan kokin ohjeella.

https://museot.fi/nayttelykalenteri/index.php?nayttely_id=30470

 

Liikunnassa otimme osaa Henri Hipon säbäkipinään ja olemme keränneet passeihimme erilaisista tarroja liikuntasuorituksista. Liikunnassa olemme paneutuneet nassikkapainin saloihin ja oli mukavaa huomata, kun lapset saivat onnistumisia. Yllättäen painikaveri olikin saatu matolle kumoon vaikka näytti siltä että itse on häviöllä.

Ryhmässämme on nyt Liikkari ope, henkilö joka on käynyt lasten liikuntaleikkikoulun koulutuksen. Koulutuksesta jäi käteen paljo uusia ideoita ja vanhoja hyviä juttuja kerrattiin. Toivottavasti lapsiinkin pistää  liikkari-kärpänen ja he liikkuisivat vielä kotona teidänkin kanssa samoissa jumppa teemoissa. Ryhmän eteiseen on myös tulossa liikunta kortteja joita saa lainata kotiin, jos vapaapäiviin ei keksi muuta ohjelmaa niin voi niitä käyttää apuna.

UKK-instituutti on antanut suosituksen, että  alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa, joka koostuisi kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä fyysisestä aktiivisuudesta. Liikuntaa voi lisätä pienin teoin arkeen esim. kävelee portaat, jollei voi kävellä/pyöräillä kauppaan niin jättää ainakin auton vähän kauemmaksi parkkiin. Maa-meri-laiva tyyppinen leikki innostaa lapsia päiväkodissa, siinä juostaan tai liikutaan muuten paikasta a paikkaan b tai c. Sisällä voi tehdä ilmapallon pomputusta vaikka kärpäslätkällä.

Linnasmäen opistolta aikuisopiskelijat olivat vetämässä meille seikkailu-teemaisen aamupäivän. Meidät jaettiin neljään ryhmään ja yhdessä me etsimme kadonnutta jääkarhua. Ensin tutustuimme karttapalloon ja katsoimme missä on Suomi ja missä jääkarhut mahtavat asua. Saimme passit ja matkaliput, kiinnitimme turvavyöt ja niin seikkailu alkoi. Meillä oli neljä erilaista toimintapistettä ja kaikista saimme yhden vihjeen mukaamme. Pisteet suoritettua avasimme yhdessä vihjekirjekuoret ja ratkoimme arvoituksen yhdessä. Onneksi jääkarhu löytyi. Matkalippujen takana oli 3 QR-koodia joilloin kotiväkikin pääsi osksi seikkailua.

 

Saimme joululahjaksi yhdeltä ryhmämme lapselta tämän ihanan iglu-pelin, peli koukuttaa lapsia ja he hienosti neuvovat muita mistä kohtaa iglua se pala kannattaa poistaa, ettei koko iglu sorru.