BETT 2020 i sammandrag

BETT mässan är enorm. Borde vara världens största pedagogisk/tekniska mässa. Den är dock så väloljad och organiserad att det inte blir överväldigande. Förutom kartor och personal att fråga finns en välfungerande app som håller ordning på allmänna föreläsningar och dina personliga möten.

Det är i det sistnämnda jag upplever en stor skillnad till Educa-mässan i Helsingfors. Här är mötet mer viktigt än vad du kan fylla din goodie-bag med. Har man inte bokat tid är detta dock inget hinder, det är alltid öppet att ta kontakt. Många av mötena är som en personlig demonstration, men sen har du sådant som Apple Classroom, där man får en känsla av mingel och bli inbjuden till en inre krets.
Innehållet på mässan är i första blicken väldigt varierande, tydligt uppdelat i sektioner kring teknik, undervisningsmaterial, inlärningsteknik, olika länder som representerar olika stilar och undervisnings filosofier…

Efter ett tag ser man sedan trenderna. Ett antal robotar som ska följa någon bana eller hitta fram till ett mål. (Jag har speciellt intresserat mig av pedagogiskt teknik användande i vad jag har tittat på.)  Sedan börjar man närma sig produkterna mer med attityden; ”vad gör den här mer intressant, mera mångsidig?” Kul att se var att många produkter riktade sig till en internationell marknad. Hade de inte redan ett svenskt språkpaket så var det i alla fall i planeringen att komma. Sen fanns det dem som försökte värva en att öppna upp finska marknaden åt dem.

Jag tror att bilden från restaurangkön beskriver vad som fanns men också vad jag saknade. Killen med ”Want to get your pupils to read?” representerar vad som fanns; det tävlades i att sälja färdiga lösningar på hur undervisningen ska bli effektivare. Det jag saknade var idén från tröjan framför; ”Dream. Create. Learn. Repeat.” Platsen för eleven att fantisera och skapa och lära sig genom det.

Givande var det dock, och gav mycket att tänka på.

Avslutningsvis vill jag säga tack till Svenska Kulturfonden som bidrog till att göra den här upplevelsen möjlig för min del.

Kategoria(t): BETT. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.