Makupaloja mobiilioppimisen päiviltä

Kaarinassa järjestettiin 9.-10.2.2015 ”Tabletit osaksi oppimisympäristöjä” -seminaari, jota myös Mobiilioppimisen päiviksi kutsuttiin. Seminaari liittyy elokuussa 2014 käynnistyneeseen Kaarinan kaupungin tablet-hankkeeseen, jossa 1/3:lla perusopetuksen oppilaista on nyt henkilökohtainen iPad ja määrä tuplaantuu tulevana syksynä. Tässä nostoja ensimmäiseltä seminaaripäivältä.

Ruben S. Puentedura

Ruben R. Puentedura

Päivän pääpuhujaksi oli kutsuttu ja saatu tunnetun SAMR-mallin kehittäjä, Ruben R. Puentedura. SAMR-malli havainnollistaa neljä eri tasoa, jolla teknologiaa voidaan hyödyntää oppimisessa. Alimmalla tasolla (Substitution) aikaisemmin esim. paperilla ja kynällä tehty oppimistehtävä on siirretty sellaisenaan sähköiseen muotoon. Ylimmällä tasolla (Redefinition) teknologiaa käytetään oppimistehtäviin uusilla tavoilla, jotka eivät olisi mahdollisia ilman teknologiaa. Mitä korkeammalle tasolle päästään, sitä suurempi tutkimusten mukaan on teknologian vaikutus oppimiseen. Kuitenkin vain etenemällä portaalta toiselle varmistetaan, että oppimista tapahtuu, vaikka M- tai R-tason soveltaminen epäonnistuisi.

Puentedura myös laajensi SAMR-mallia rinnastamalla sen portaita Bloomin taksonomiaan. Katso Puenteduran esityskalvojen diat nro 21-25.

Päivän pajaosuudessa osallistuin eduhakkeri Pekka Peuran pajaan. Peura viittasi samaan Bloomin taksonomiaan kuin Puentedura aiemmin aamulla kertoessaan, kuinka hän on kehittänyt matematiikan opetustaan ja arviointiaan Martinlaakson lukiossa. Peura oli huomannut, että hänen pitämiensä matematiikan kurssikokeiden arvosanat ja menestyminen ylioppilaskokeessa  korreloivat vahvasti kaikkein parhaimpien ja kaikkein heikompien opiskelijoiden kanssa, mutta keskellä hajonta oli hyvin suurta. Peura päätteli, että tavallinen kurssikoe ei osoita osaamista riittävän laajasti ja lähti etsimään uusia tapoja edistymisen arviointiin.

Peuran polulla opiskelijat etenevät omaan tahtiinsa ja arvioivat pienten välitestien avulla, ovatko saavuttaneet välitavoitteen ennen siirtymistä seuraavaan vaiheeseen (mastery learning).

Peuran polku / Pekka Peura

Peuran polku / Pekka Peura. Lähde: http://maot.fi/2014/08/peuran-polku/

 

Peuran käyttämät välitestit ovat saatavilla osoitteessa polku.opetus.tv. Mallissa opiskelijan vastuu omasta oppimisestaan korostuu. Tärkeässä roolissa on myös opiskelijan ja opettajan välinen arviointikeskustelu.

Kolmantena nostona tuore, paljon kiinnostunutta ”pöhinää” herättänyt Mobie Oy:n julkistus tuoda markkinoille oma, opetukseen tarkoitettu tablet-laite.

Mobie Touch -laitteessa on kaksoisbootti, eli sen voi käynnistää joko Windows 8.1 -tai Linux/Ubuntu -tilaan. Mallistoon kuuluu ensi vaiheessa kolme laitetta: 8 tuumaa, 10.1 tuumaa sekä 11.6 tuumaa.  Laitteiden mukana tulee näppäimistökansi ja niissä on mm. Apple TV -yhteensopivuus. Toimitukset alkavat huhti-toukokuussa.

Mielenkiintoisin ja omaperäisin ominaisuus on offline-tila, jossa Mobie-tabletit muodostavat oman, internetistä erillisen langattoman lähiverkkonsa luokkahuoneeseen. Windows-moodissa laite on normaali Windows-tabletti avoimine interneteineen, mutta Ubuntu-tilassa yhteys on käytössä ainoastaan Mobien OnEdu-pilveen sekä toisiin ”offline-lähiverkon” laitteisiin, käytännössä oppilaiden koneet ovat yhteydessä serverinä toimivaan opettajan laitteeseen. Laitteissa on sisäänrakennettuna OnEdu Offline -oppimisympäristö sekä asennettuna mm. Digabi-ohjelmistoja. Ideana on se, että offline-verkossa laitteet ja oppimisympäristö toimivat sujuvasti riippumatta siitä, millainen on koulun WLAN-verkko ja tietoverkon kapasiteetti talosta ulos. Sähköiset oppikirjat ja muut sisällöt saadaan ladattua OnEdu-pilven kautta laitteille. Järjestelmä soveltuu myös sähköisten kokeiden pitämiseen, koska pääsyä internetiin ei Ubuntu-tilassa ole.

Kari Vatanen sekä Mobie Touch -laitteiden prototyyppejä. Tuotantomallit omalla ulkoisella ilmeellä saadaan hyppysiin myöhemmin keväällä.

Kari Vatanen sekä Mobie Touch -laitteiden prototyyppejä. Tuotantomallit omalla ulkoisella ilmeellä saadaan hyppysiin myöhemmin keväällä.

Tulossa myöhemmin on myös pelkästään Ubuntun syönyt touch-laite, jopa puhelinversiosta oli puhetta.

Tietoja Jouni Paakkinen

Tietokone opetuksessa - TOP-keskus
Kategoria(t): Muut tapahtumat Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.