
Megabitti-Mikko ja Analyyttinen Antti uuden ajan kynnyksellä.
Paluupäivän aikataulu ei enää sallinut kiiruhtamista läpi Lontoon itäiseen ExCeliin ennen paluulentoa lännen Heathrow’lta. Siksipä TOP-keskuksen osaryhmä suuntasi aamulla opiskelemaan IT-historiaa Science Museumiin. Kyseinen museohan on aina mahtava kokemus, mutta tällä kertaa meitä veti sinne hiljattain avattu uusi tietoyhteiskunnan historiaan keskittyvä Information Age -näyttely, jonka aihepiiri oli meille tietysti mitä antoisin.
Museossa on entuudestaan laajahko näyttely varhaisia, mekaanisia laskukoneita, mm. Babbagen differenssikone 2. Uusi näyttely alkaa tietoliikenneosiolla, lennättimestä ja Atlantin alittavista ensimmäisistä merikaapeleista alkaen. Esillä on matkapuhelintekniikkaa (ml. Nokia), sekä TV- ja radioteknologiaa, mutta meille kiinnostavin osa oli tietotekniikka, joka muodostikin kokoelman sydämen. Alla muutamia kuvia historiaa tehneistä laitteista.
- Pilot ACE (1950) ohjauskonsoli.
- Pilot ACE (1950). Laitteen määritykset laati itse Alan Turing 1945.
- Neuvostovalmisteinen BESM-6 (1960).
- Ensimmäinen hiiri (replika). Douglas Engelbart esitteli hiiren ”kaikkien aikojen demossaan” 1968.
- PDP-10 (n. 1970). Kahden tällaisen välillä lähetettiin maailman ensimmäinen sähköposti Internetiä edeltäneessä Arpanet-verkossa.
- Videoneuvottelulaite vuodelta 1977.
- Rinta rinnan. Ensimmäisen Macintoshin esituotantomalli sekä Windows 1.0.
- Osa Googlen ensimmäistä hakupalvelinta.
- Tällä NeXT-työasemalla Sir Tim Berners-Lee kehitti WWW:n CERNissä.
Hiiren kuvatekstissä mainittu Douglas Engelbartin ”kaikkien aikojen demo” (Mother of all demos) vuodelta 1968 löytyy YouTubesta ja on katsomisen arvoinen. Yhdeltä istumalta Engelbart ryhmineen esittelee mm. tietokonehiiren, tekstinkäsittelyohjelman, hypertekstin (linkit), ohjelmaikkunat ja etäneuvottelun sekä paljon muutakin. Huikean visionäärinen setti ollakseen vuodelta 1968, sillä kaikki edellämainitut ovat muodostuneet keskeisiksi elementeiksi tietotekniikan hyödyntämisessä.
Information Age -näyttely on pysyvä. Science Museumissa on vielä helmikuun 2015 loppuun saakka myös pienimuotoinen elektronisen musiikin näyttely.