Turusta ravintola-alan huippuosaaja ammattitaidon EM-kilpailuun – ”Rakastuin kisaamiseen”

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills käydään tammikuussa 2021 Itävallassa. Leila Karhunen on osa 24 huippuosaajan ammattitaitomaajoukkuetta, jonka jäsenistä jokainen edustaa kilpailussa omaa ammattialaansa. Kilpailuun Karhunen osallistuu voitontahtoisena, vaikka tärkeintä onkin nauttia matkasta kohti unelmia.

Suomea ravintolapalvelulajissa edustava turkulainen Leila Karhunen opiskelee Turun ammatti-instituutissa ja työskentelee ravintola NOOAssa Turussa. Tarjoilijan pätevyyden antanut perustutkinto on Karhusella jo suoritettuna, ja nyt hän opiskelee oppisopimuksella ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoa, joka syventää alan osaamista.

Karhunen on kokenut kilpailija, jolla on takana jo muun muassa ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2019, ravintolakoulujen välinen SM-parikilpailu, WorldSkills-karsinnat sekä Nuorten Baarimestarien SM-kilpailut.

–Kiinnostus kilpailemiseen heräsi, kun pääsin katsomaan Taitaja2017-kilpailuun tarjoilulajin finaalia. Huomasin haluavani kokea kisaaminen tuoman tunteen. Hain koulumme valmennusryhmään ja siitä alkoi matka kohti unelmia. Matkan varrella rakastuin kisaamiseen ja enkä halunnut lopettaa, vaikka jo valmistuin. Koen, että kilpaileminen on minulle hyvä tapa kehittää omaa osaamistani ja pitää itseäni ajan tasalla alan asioista. Pääsen näkemään erilaisia tapoja tehdä omaa työtäni, Karhunen kertoo.

EuroSkills-kilpailuun valmentautuminen on tiivistä koko kevään ja syksyn. Jokaiselle viikolle on valmennussuunnitelmassa sovittu oma erityisalue, jota hiotaan. Huhtikuussa järjestettävistä tarjoilijoiden Pohjoismaisista parikilpailuista Karhunen hakee paitsi menestystä, myös lisää kisakokemusta.

EuroSkills Graz 2020

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään joka toinen vuosi eri puolilla Eurooppaa. Seuraavan kerran kilpailu käydään 6.–10.1.2021 Itävallan Grazissa. Kilpailuun osallistuu 650 nuorta ammattiosaajaa 30:sta Euroopan maasta. Lajeja kilpailussa on 45, ja Suomi osallistuu 22 lajiin. Suomen 24 hengen joukkueeseen on valittu motivoituneimmat ja osaavimmat ammattilaiset karsintakilpailujen kautta.

Suomi on osallistunut EuroSkills-kilpailuun sen alusta lähtien, vuodesta 2008. Suomalaiset ovat menestyneet kilpailussa hyvin, ja vuosien aikana kotiin onkin tuotu yhteensä 82 mitalia. Suomen joukkueen lähettää matkaan Skills Finland ry yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.