UUTISET

Mitä Taitajatoiminta on

Taitaja – työkalu, jolla parannetaan ammatillista koulutusta

Taitaja-tapahtuma rakentuu monesta osasta monien toimijoiden voimalla. Nuorelle kilpailijalle tapahtuman merkitys on henkilökohtainen. Kilpailu on paikka voittaa itsensä, näyttää osaamisensa muille ja tulla huomatuksi paikalla olevien työelämän edustajien silmissä. Taitaja voi olla pelastus silloin kun koulunkäynti itsessään ei haasta tarpeeksi.

Vierailijalle tapahtuman merkitys on ennen kaikkea ammatinvalinnallinen. Missä muualla pääsee näkemään 40–50 ammattialaa livenä tai pääsee testaamaan taitojaan eri toimintapisteissä? Taitaja-kilpailu tuottaa kokemuksellista tietoa siitä, millaisia ammatit ovat.

Oppilaitoksille Taitaja on hyvä paikka laittaa tiedot ja työvälineet ajan tasalle. Opetuksen laatu pysyy hyvänä kun välillä päivitetään toimintaympäristöä, välineitä ja tapaa toimia.

Yrityksille Taitaja on tilaisuus nähdä, mitä koulussa tänä päivänä opitaan ja näyttää, mitä siellä pitäisi oppia tulevaa työelämää varten. Yritykset saavat näkyvyyttä, ja aivan kirjaimellisesti aitiopaikat parhaiden osaajien rekrytoimiseksi.

Opettajalle Taitaja on tilaisuus kehittää omaa osaamistaan, päivittää tietojaan ja taitojaan sekä luoda kontakteja yritysmaailman kanssa. Taitaja on mahdollisuus innostua taitavista nuorista. SM-mitaleista kilpailevat nuoret haastavat opettajan panemaan parastaan.

Hyödyt esille

Kilpailun keskiössä on kilpailuun osallistuva nuori, mutta kaikkien toimijoiden tulisi hyötyä toiminnasta. Kilpailumatkalla kertynyttä tietoa ja taitoa voidaan jakaa käytäväkokousten lisäksi varta vasten järjestetyissä tilaisuuksissa. Kilpailutehtäviä voidaan käyttää opetuksessa ja pedagogiikan kehittämisessä kisakokemusten perusteella. Tarinat nuorten huippuosaajien kehittymisestä ovat esimerkkejä ponnistelujen tarpeellisuudesta. Kilpailutoiminta tulee sisällyttää koulutuksen järjestäjän strategiaan, arkeen ja toimintaa tulee seurata ja arvioida.

Taitajan merkitys on koulutuksen kehittämisessä, sen laadun varmistamisessa ja ammatillisen koulutuksen arvostuksen parantamisessa. Taitaja on vuosien saatossa kirinyt itsensä kansallisten suurten tapahtumien joukkoon. Tapahtuma on komea, eikä suotta. Sillä on ylevät tavoitteet ja a

Ammattimainen toteutus. Tänä keväänä kokoonnumme Joensuuhun Taitaja2019 tapahtumaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarmo Linkosaari

Taitaja-päällikkö

Skills Finland ry.