603 CNC-koneistus
Koneistus lajin tehtävät perustuvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on koneistaja. Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi kone- ja metalliteollisuuden yrityksessä konepajalla, verstaalla, telakalla, korjaamolla tai tehtaalla erilaisissa asennus- automaatio- ja kokoonpanotöissä sekä koneiden täyttö- ja kunnossapitotöissä.
Koneistaja valmistaa työturvallisesti metallista tai muista koneistettavista materiaaleista kappaleita ja koneen osia erilaisten työstömenetelmien avulla. Osia valmistetaan tietokoneohjatulla sorvilla ja koneistuskeskuksella. Ohjelmointi tapahtuu CAD/CAM -ohjelman avulla. Koneistajat työskentelevät pääasiassa konepajojen ja metalliverstaiden palveluksessa tai itsenäisinä yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan työstötekniikoiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja, unohtamatta kestävän kehityksen periaatetta. Kilpailu on yksilökilpailu ja ikärajaton.
Turun ammatti-instituutin kilpailijat:
Olen Markus Palokangas ja asun Turussa. Opiskelen kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ja valmistun nimikkeellä CNC-Koneistaja. Lähdin mukaan kilpailutoimintaan, sillä halusin haastaa itseäni. Olen valmistautunut kilpailuun tekemällä aiheeseen liittyviä tehtäviä koulussa. Tärkein työkaluni kilpailussa on työstökone. Vahvuuteni on rauhallisuus.
Olen Meri-Tuuli Laaksonen ja asun Paimiossa. Opiskelen kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa ja valmistun nimikkeellä CNC-Koneistaja. Kilpailutoiminta vaikutti kiinnostavalta mutta lopullisen sysäyksen hakea semifinaaleihin sain omalta opettajaltani. Valmistaudun kisoihin valmistamalla sorvaus- ja jyrsintätuotteita tarkemmilla toleransseilla kuin yleensä. Tärkein työkaluni kisoissa on Jyrsinkone. Vahvuuteni kilpailussa on ohjelmointitaitoni. Koulun lisäksi ehdin harrastaa kutomista ja piirtämistä.
Valmentaja:
Ossi Nurmi