Saksan kieliluokat 1 – 9

LUOKAT 1-6

Peruskorjattu koulutalo otettiin innolla vastaan ja erityisen mieluisa ’löytö’ oli oma saksan piazza neljännessä kerroksessa. Sen ympärillä aloittivat opiskelunsa 4.-6. luokat, alkuopetusluokkien ja 3. saksanluokan sijoittuessa kolmanteen kerrokseen.

Omalla piazzalla pelataan
Omalla piazzalla pelataan korttipelejä

Alkusyksy kului pääsääntöisesti uuden koulun tilojen, sääntöjen ja tapojen opetteluun. Poikkeusolojen takia alkusyksyn perinteinen Grillabend jäi sekin pois ohjelmasta. Grilli-iltaan kuuluvaa herkuttelua ei kuitenkaan tarvinnut unohtaa, sillä munkit ja mehut saimme nautiskella omissa luokissa – kiitos kannatusyhdistyksen!

Vaikka emme tänä vuonna voineetkaan järjestää Martin päivän lyhtykulkuetta, valmistui lyhtyjä marraskuussa jokaisessa luokassa ikkunalautoja, ruokalaa ja piazzaa koristamaan.

Martinpäivän lyhdyt valmistuivat jokaisessa luokassa marraskuussa
Martinpäivän lyhdyt valmistuivat jokaisessa luokassa marraskuussa

Saksanluokkien opiskelua on päättyvän lukuvuoden aikana omalla työpanoksellaan siivittänyt kaksi verratonta harjoittelijaa. Doreen Kempe rikastutti opetustamme koko syyslukukauden ja harjoitutti oppilaita pienryhmissä. Kevätkauden harjoittelija oli Romy Bläse, jonka ideoimana toteutettiin mm. saksanluokkien yhteinen kevätohjelma, videotallenne satuklassikosta Die Bremer Stadtmusikanten.

Helmikuussa vietimme keski-eurooppalaiseen tapaan karnevaaleja omien luokkien kesken pukeutuen värikkäästi, seuraten oppilaiden ohjelmia ja herkutellen. 3c-luokka osallistui helmikuussa myös Turun kaupungin yhteiseen Kielikarnevaaliin, joka tänä vuonna toteutettiin etänä Seppo-pelialustalla. Oppilailla oli virtuaalisessa ympäristössä eri kieliin ja kulttuureihin liittyviä toiminnallisia tehtäviä.

Kolmasluokkalaiset osallistuivat etänä kielikarnevaaliin
Kolmasluokkalaiset osallistuivat etänä kielikarnevaaliin

Toukokuussa moni luokka vieraili uudistetussa Biologisessa museossa tai Kuralan Kylämäessä Anken opastamana. Kannatusyhdistyksen tuella jokainen luokka sai myös halutessaan tehdä hankintoja – mieleisiä oppimateriaaleja, pelejä ja koko luokan leluja.

Kannatusyhdistyksen tuella voimme myös hankkia pientä käsikirjastoa ja ensi syksystä lähtien jokaisella luokalla on ainakin jo oma kuvasanakirja saksaksi. Perinteiseen tapaan jaoimme koulussa kannatusyhdistyksen stipendikirjat kahdelle innokkaalle saksan lukijalle jokaisesta luokasta.

LUOKAT 7-9

Lukuvuonna 2020-2021 pitkäaikainen oppilasvaihtotoimintamme saksalaisen, Cellen-kaupungissa sijaitsevan Hermann-Billung-Gymnasium-koulun kanssa jouduttiin valitettavasti perumaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Maaliskuussa 2021 suoritettiin Puolalan koulussa kahdeksatta kertaa deutsches Sprachdiplom I –kielitutkinto. Toukokuussa 7c:n oppilaat suunnittelivat itse kaupunkikävelyn ja vetivät sen opastuksen DK-tunnilla. Toukokuussa myös kolme yhdeksännen luokan oppilasta osallistui Saksan suurlähetystön sekä muiden saksankielisten organisaatioiden yhdessä järjestämään kansalliseen verkostoitumis- ja informaatiopäivään etäyhteyksillä. 

Oppilaat itse suunnittelemallaan kaupunkikävelyllä
Oppilaat itse suunnittelemallaan kaupunkikävelyllä

Kieliluokkalaisilla oli koko lukuvuoden ajan äidinkielisen saksanpuhujan kielenelävöitystä yksi tunti viikossa. 

Elina Tuliniemi ja Jenni Lähde