Suomalais-venäläiset luokat

Loka-marraskuun vaihteessa Pietarista tulivat tutut kuvataideopettajat Galina ja Aljona pitämään suomalais-venäläisille luokille kuvataidepajoja. Aikatauluun mahtui myös muutama muu luokka, joten ohjelmasta pääsivät tällä kertaa nauttimaan myös muut kuin venäjänlukijat. 5. ja 6. luokan oppilaat pääsivät käyttämään kielitaitoaan tositilanteessa, kun toimivat työpajoissa tulkkeina.

Lokakuussa yläkoulun oppilaat pääsivät tutustumaan Venäjällä elävien suomalais-ugrilaisten kansojen tapoihin ja kieliin Suomi-Venäjä-seuran järjestämän Sugrifestin merkeissä. Koululle tuli vieraaksi kolme suomalais-ugrilaista somevaikuttajaa, jotka kertoivat udmurteista ja mordvalaisista.

Syksyn mittaan kaikki alakoulun venäjänlukijat ja yhdeksäsluokkalaiset osallistuivat venäjänkielisiin ryhmäytymispajoihin, joita tuli pitämään Irina Rogojin. Viides luokka harjoitteli Irinan kanssa venäjänkielisen näytelmän ”Kolobok”.

Joulukuussa alakoulussa juhlittiin uutta vuotta jo etukäteen. Juhlassa oli yhteistä ohjelmaa Irinana johdolla ja viides luokka esitti näytelmänsä. Paikalle saapui myös Pakkasukko, jolle oppilaat esittivät runoja. Palkaksi saatiin Pakkasukolta karkkeja.

Lapset esittävät näytelmää Pakkasukolle ja oppilaille.
Oppilaat ja Pakkasukko seuraamassa Kolobok-näytelmää

Helmikuussa lukion vieraaksi tuli joukko pietarilaisia nuoria. Heillä oli yhteisiä tunteja myös yläkoululaisten kanssa. Ysiluokkalaiset toimivat tulkkeina työpajoissa, joihin pietarilaiset osallistuivat. Vieraat pääsivät myös tutustumaan penkkaripäivän juhlintaan.

Seitsemännen luokan oppilaat ehdottivat laskiaisena laskiaisjuhlintaa venäjän ryhmän kesken. Kiva idea, johon tietysti tartuttiin ja saatiin aikaan kiva pieni teehetki koulupäivän lomaan.

Maaliskuussa juhlittiin alakoulussa kansainvälistä naistenpäivää. Sepänkadun oppilaat viettivät päivän Topeliuksen koulussa alkuopetuksen vieraana. Oppilaat tekivät yhdessä äideille onnittelukortit iris folding –tekniikalla. Lisäksi laulettiin lauluja ja nautiskeltiin herkkuja juhlan kunniaksi.

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin kevään Pietarin-matkat peruuntuivat ja oppilasvaihtokin jouduttiin peruuttamaan pandemian vuoksi. On kuitenkin mukavaa huomata, että ilman perinteistä matkaakin vuosi on ollut täynnä kivoja tapahtumia ja monipuolista toimintaa.