Taidetestaajat

Taidetestaajat-hankkeessa kaikilla Suomen kahdeksasluokkalaisilla on mahdollisuus päästä vuoden sisällä kahden taide-elämyksen äärelle. Puolalan koulussa oppilaat osallistuivat syksyllä Tanssiteatteri Erin kaksiosaiseen kokonaisuuteen ja kevätlukukaudella suuntana oli Helsinki ja kansallisbaletin Anna Karenina.

Tanssiteatteri Eri:in tutustuminen alkoi tanssijoiden vierailulla koulussamme. Silloin oppilaat saivat nauttia eksoottisten värien katsomisesta, afrikkalaisen rummun kuuntelemisesta ja ennen kaikkea tanssin rytmin taiasta. Toista Eri:n esitystä oppilaat pääsivät katsoman Logomoon, jossa osallistuttiin ”Benin bileisiin”. Logomossa tarina afrikkalaisesta musiikista ja tanssista jatkui ja lopussa kaikki oppilaat ja opettajatkin saivat mahdollisuuden osallistua ja tanssia joko katsomossa tai lavalla uskomattomien Eri:n tanssijoiden kanssa.

Leo Tolstoin riipaisevaan klassikkoromaaniin Anna Karenina perustuva baletti esitettiin kansallisoopperassa 11.4. 2019. Matkaan lähdettiin isolla kahdeksasluokkalaisten joukolla, ilmassa oli juhlan tuntua ja useilla pukeutuminen sen mukaista. Balettiesitys otettiin selvästi arvokkaana mahdollisuutena tutustua yhteen maamme johtavista taideinstituutioista ja kokemus taisikin olla monille ensimmäinen laatuaan. Tunteikas tarina ja upea miljöö olivat omiaan nostamaan tunnelmaa ja uskon matkan olleen mieliinpainuva elämys niin oppilaille kuin opettajillekin.

Musiikkiluokkalaiset, osana opintojaan, tutustuivat lisäksi oopperan kulisseihin, puvustamoon ja lavastuspuoleen. Mielenkiintoinen kierros avasi silmiä ooppera- ja balettiproduktioiden valtaville mittasuhteille, siihen kuinka jokainen esitys on satojen työntekijöiden yhteisen ponnistuksen tulos.