Hankekuulumisia projektipäällikön näkökulmasta: Ensimmäisten pilottien käynnistyminen ja hanketyön levittämistä valtakunnallisesti

POLJIN-Polkuja jatko-opintoihin -hanke on käynnistynyt syksyyn vauhdikkaasti ja samalla alkoi hankkeen toinen toimintakausi. Varhaiskasvatuksen opettaja opintoihin johtavan polkumallin pilotointi on käynnistymässä syksyn aikana Länsirannikon Koulutus Oy WinNovassa ja ensi keväänä pilotit käynnistyvät Salon Seudun Koulutuskuntayhtymässä ja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novidassa. Opintopolkuja on jatkokehitetty Linnasmäen opiston (Turun kristillisen opisto) rakentamasta, työn ohessa suoritettavasta varhaiskasvatuksen opettajan-koulutuspolkumallista. Toimintamallin laajentamisella, uusille ammatillisen koulutuksen järjestäjille, halutaan tuoda paikallisesti merkittävää helpotusta varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan. Linnasmäen opisto on puolestaan hankeaikana jatkokehittänyt toimintamalliaan, ja syksyn aikana käynnistyvät opiskelijaryhmät sekä ammatillisen koulutuksen perustutkinto-opiskelijoille että työelämässä oleville lastenhoitajille. Linnasmäen opisto ja Turun ammatti-instituutti tekevät alueellista yhteistyötä varhaiskasvatuksen opintopolkujen tarjonnassa. Syksyn aikana käynnistyy ensimmäinen pilottiryhmä Turun ammatti-instituutissa.

Syyskuun alussa POLJIN-hankkeessa järjestettiin toinen kehittämispäivä sekä ohjausryhmän kokous. Kehittämispäivä toteutettiin Koululaiva Borella Turussa. Mukaan oli kutsuttu kehittäjäopettajien ja ohjausryhmän jäsenten lisäksi työelämän edustajia. Aiheena oli työpaikalla tapahtuva ohjaus ja tuki sekä hankkeen loppujulkaisun määritteleminen. Työpajassa määriteltiin, mitä ohjauksen sisältöjä uudessa tehtävässä aloitteleva työntekijä tarvitsee ja mikä on perehdytyksen tarve. Työpajan koonti löytyy täältä; POLJIN Kehittämispäivä 5.9.2024_työpajatyöskentelyjen tulokset. Loppujulkaisun määrittely koettiin hyväksi aloittaa jo tässä vaiheessa, sillä erilaisia ajatuksia ja ideoita nousi esiin. Niiden jäsentämistä jatketaan marraskuussa hankkeen sisäisessä koulutuspäivässä.

Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy:n kanssa keväällä 2024 alkanut yhteistyö jatkui syyskuussa, kun POLJIN-hankkeen projektipäällikkö osallistui puhujana AMKEn webinaariin: Kohti sujuvampia polkuja ammatillisesta yliopistoon. Puheenvuoron aihe käsitteli varhaiskasvatuksen lastenhoitajan opintopolkua varhaiskasvatuksen opettajaksi. Puheenvuoron jälkeen Naperonummen päiväkodin johtaja Mia-Maria Honkala kertoi kokemuksistaan työelämän ja opiskelujen yhdistämisestä varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskelun aikana sekä siitä tuesta, jota hän sai Linnasmäen opiston tarjoamalta opintopolulta. Kuulijoita tilaisuudessa oli noin 130.

 

Kuulumiset tarjosi,
Projektipäällikkö
Miia Lehtonen