Digiprojekti paketissa

Perhepäivähoidon digitalisuuden kehittäminen -projekti alkoi tammikuussa 2022. Pian on aika saattaa päätökseen kaksi vuotta kestänyt yhteinen matka. Projekti on ollut antoisa myös projektikoordinaattoreiden kannalta. Vaikka projekti päättyy, perhepäivähoitajien digituki jatkuu 🙂

Kaksi blue bot ohjelmointirobottia lasten käsissä.Projektin myötä perhepäivähoitoryhmissä on harjoiteltu ja opittu digitaalisuuden hyödyntämistä osana arjen pedagogiikkaa. Opeteltu yhdessä, mitä kaikkea ohjelmointiroboteilla voi tehdä. Ohjelmointirobotiikka, koottuna kiertäviin kassseihin, jää edelleen perhepäivähoitajien käyttöön. Kiertävissä robotiikkakasseissa on Blue-Bot -ohjelmointirobotti, ohjelmointimattoja sekä tunneleita, joista robotteja voi ohjata kulkemaan. Myös Sphero Indi -opetusrobottisettejä jää kiertoon perhepäivähoitajille.

Perhepäivähoitajat saivat käyttöönsä myös valmiita tiedetehtäviä ja niiden tekemiseen tarvittavia välineitä. Hoitajat lapsiryhmineen voivat tehdä tiedetehtäviä projektin jälkeenkin, sillä heillä on projektin jälkeenkin käytössään tiedetehtäväkansiot ja mm. koeputkia, pipettejä jne.

Perhepäivähoitajat saivat heti projektin alussa työkäyttöön iPadit, niihin johdolliset näppäimistöt ja myöhemmin hankittiin vielä mm. vesitiiviit suojapussit sekä omat bluetooth -kaiuttimet iPadiin / puhelimeen liitettäväksi.

Perhepäivähoitajien ajatuksia projektista

Tämä on ollut mahtava projekti ja tuonut paljon uutta iloa arkeen. iPad on päivittäin käytössä kuin myös lasten sovellukset. Tiedejutut ovat myös kiinnostaneet lapsia kovasti sekä tietysti robottiautot. Kiitos hyvästä projektista!

Hienoa, että ollaan projektin myötä saatu meidän työvälineet ajanmukaisemmiksi, ja vielä opastusta niiden käyttöön.  Lapset ovat myös ottaneet opit innolla vastaan!”

Ollaan opittu paljon uutta projektin myötä, ja saatu nopeasti apua teknisiin pulmiin tarvittaessa. Ipadia voi käyttää yhdessä lasten kanssa vaikka mihin, sovelluksia löytyy joka lähtöön!

Tämä projekti antanut työhöni paljon uutta arkeen lasten kanssa touhuiluun.
Pädi päivittäin käytössä, ulkonakin mukana…hei hienoa kun saadaan siihen suojapussikin.
Lapset ovat saaneet opetella digilaitteiden käyttöä ja ovat olleet kiinnostuneita….jopa nuorin ryhmämme jäsen tutkii mielenkiintoisena sovelluksia. Iso Kiitos!

Digihankkeen myötä perhepäivähoitajien digiosaaminen ja laitteet ovat nyt uudella tasolla. Hanke on kehittänyt monilukutaitoa ja digitaalista osaamista; lapsia innostetaan tutkimaan, käyttämään ja tuottamaan viestejä erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä. Digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä on hyödynnetty dokumentoinnissa, leikeissä, vuorovaikutuksessa, peleissä, tutkimisessa, liikkumisessa sekä taiteessa. Digihankkeen kautta on päästy edistämään lasten luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja sekä monilukutaitoa. Henkilöstön taidot ohjata lapsia digitaalisten ympäristöjen monipuoliseen, vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön on kasvanut. Lisäksi henkilökunnan työvälineet ja taidot erilaisten asiakirjojen tekemiseen ovat parantuneet ja liikkuminen eri alustoilla on mutkatonta. Nämä ovat auttaneet perhepäivähoitajia onnistumaan varhaiskasvatussuunnitelman mukaisessa työssään . Hankkeen hyödyt ovat olleet hyvin merkittäviä perhepäivähoidossa. Tämän kaltaisen hankkeen tulisi jalkautua pysyväksi toimintamallliksi, jotta mahdollistetaan ajantasainen osaaminen ja laitteisto henkilökunnalle ja sitä kautta tasa-arvoinen varhaiskasvatus toimintamuodosta riippumatta.

Digiprojekti on tuonut työhön tarvittavia välineitä, lisää intoa, mielekkyyttä sekä mahdollisuuksia. Lapset ovat innostuneet digilaitteista, erityisenä suosikkina i padin lisäksi sphero indi robotit. En voisi kuvitella enää työtä ilman tätä ulottuvuutta. Ipad on minulle työväline, jonka koen välttämättömyytenä, toivottavasti se tulee pian myös kaikkialle varhaiskasvatukseen kaikkien käyttöön.  Suuri kiitos.

Kiitos projektissa mukana olleille perhepäivähoitajille.
Digirohkeus on tulevaisuuden taito!

Projektin aikana kirjoitetut artikkelit:

Perhepäivähoidon digiprojekti (4.3.2022)

Tutkimuksia Easi-Scope -mikroskoopilla:
Tutkimusretki mikroskoopeilla (8.3.2022)
Löytyykö puistosta kirjaimia? (11.3.2022)
Mitä, ollaanko metsässä jo hereillä? (17.3.2022)
Mukavaa maailman metsäpäivää! (21.3.2022)

Arjessa digitekniikkaa opetuksessa (29.4.2022)

Kameratehtävä lasten kanssa (25.5.2022)

Perhepäivähoidon kevätjuhla-tunnelmia! (14.6.2022)

Syksy käynnistyy hiljalleen (16.8.2022)

Ohjelmoinnin alkeita:
Blue Botit ja ohjelmoinnin alkeita perhepäivähoidossa (22.9.2022)
Blue Botit jumppaa (2.11.2022)
Sphero Indit mukana perhepäivähoidon arjessa (18.2.2023)

Tiedekasvatusta ja digitaalista dokumentointia (16.12.2022)

Qr-koodit jumpassa mukana (20.12.2022)

Perhepäivähoidon joulujuhlaa (5.1.2023)

Metsämörriretket digimaustein – Digipedagogiikkaa luonnossa (20.6.2023)

Totta vai tarua? – Green screen -tekniikka (3.11.2023)