Metsämörriretket digimaustein

Huhti-, touko- ja kesäkuun aikana kaikki perhepäivähoitoryhmät pääsivät digihankkeen tiimoilta Metsämörriretkelle. Jokainen retki oli omanlaisena, mukautettu ryhmän lasten iän sekä mielenkiinnonkohteiden mukaan.

Metsämörriretki eteni iPadin Book Creator -sovelluksella tehdyn kirjan mukaan. Lapset olivat mukana aktiivisina toimijoina ja retki eteni lasten kanssa asioita pohtien.

Metsäpaikka oli jokaisella ryhmällä omansa, sinne kuljettiin yhdessä. Metsään päästyämme, taskusta löytyi Metsämörrin kaveri, Metsämyttynen (leppäkerttu). Tervehdimme Myttysen ja esittäydyimme toisillemme, laskimme kuinka monta metsäretkeläistä on mukana.

Kuuntelimme yhdessä iPadilta Metsämörrilaulun. Laulussa sanottiin ”Näitkö minut metsätiellä, olen Metsänmörri?” – kukaan ei ollut nähnyt Metsämörriä kävelymatkallamme metsään, mutta kovasti toivoimme että hän ilmestyisi retkellemme. Laulussa on myös kohta ”löytöretkelle nyt vie, ystävysten tie” ja siihen liittyen saimme Metsämyttyseltä tehtävän. Koska Metsämyttynen on aika ujo, hän oli tallentanut tehtävän ChatterPix -sovelluksella tehtyyn videoon:

Tehtävänä oli siis tehdä metsästä löytyvästä materiaalista Metsämörrille syntymäpäiväkortti. Etsittävät asiat saatiin kuvavihjeistä; kiviä, keppejä, kukkia, lehtiä, neulasia, käpyjä, lunta, hiekkaa, multaa… Kaikista metsäpaikoista ei löytynyt kaikkia etsittäviä asioita, mutta jokaisesta jotakin. Alla kuvakokoelma kaikkien Metsämörriretkien korteista.

 

Kun kortti oli saatu valmiiksi, puuttui enää syntymäpäiväsankari! Lähdimme etsimään Metsämörriä, huutelemalla Metsämörrin tervehdystä ”Hoi kolikok!”. Ja löytyihän Metsämörri, ihan jokaisella kerralla. Hän oli piileskelemässä puun tai kiven takana. Useimmiten muistimme laulaa Metsämörrille onnittelulaulun ja aina otimme kuvan kortista. Kuvaan pääsi toki myös Metsämörri / Metsämyttynen.

Seuraavaksi koitti Metsämörrin synttäritarjoilujen (eli omien eväiden) syömisaika. Rauhallisen eväshetken jälkeen leikimme vielä Metsämyttysen ja Metsämörrin piilotusleikkiä valokuvasuunnistuksena. Lapsi piilotti Metsömörrin tai Metsämyttysen, otti kuvan piilopaikasta iPadilla ja toi kuvan kavereille nähtäväksi. Kuvassa näkyvien vihjeiden perusteella etsittiin piileskelevä metsäkaveri.

Pieni Metsämyttynen mahtuikin paljon pienempiin piilopaikkoihin kuin Metsämörri. Lapset jaksoivat piilottaa ja kuvailla Metsämyttystä ja Metsämörriä kerta toisensa jälkeen.

Kun oli aika lähteä pois metsästä, muistelimme montako meitä oli metsään tullessa ja onko meitä vielä yhtä monta. Onneksi kaikki olivat tallessa.

Kiitos kaikille Metsämörriretkistä!

Syksyllä hanke jatkuu Green screen -tekniikan sekä iPadille ladattavien tiedesovellusten parissa.