Tiedekasvatusta ja digitaalista dokumentointia

Loppu syksystä olemme päässeet tutustumaan tiedekasvatuksen maailmaan. Jokainen perhepäivähoitaja saa omakseen Tiedekansion, joka sisältää monen monta tiedetehtävää lasten kanssa tehtäväksi, sekä vinkkejä tehtävien jalostamiseen ja dokumentointiin.

Perhepäivähoidon arjessa olemme päässeet yhdessä tutkimaan ja havainnoimaan luontoa ja leluja. Olemme harjoitelleet lajittelun taitoja keräilemällä aluksi aarrematolle luonnon aarteita, kuten käpyjä, keppejä, kiviä, neulasia ja lehtiä tai vastaavasti sisällä leluaarteita nukeista, autoihin ja pehmoleluista kirjoihin. Tämän jälkeen olemme lajitelleet lelut/luonnonaarteet pääluokan mukaan ja lähteneet tutkimaan leluja/luonnon aarteita suurennuslasien ja mittanauhan, sekä luuppien avulla. Olemme käyttäneet tutkimiseen myös iPadin suurennuslasi- ja mittanauha sovellusta.

Aarteiden tutkimisen ja havainnoinnin jälkeen olemme yhdessä rakentaneet pienen laboratorion, jossa olemme suorittaneet aineiden reagointiin liittyvän kokeen. Lapset ovat päässeet tekemään ns. ”Tulivuoren” koeputkeen tai tulivuorialustaan. Tämä on ollut hurjan jännää. Olemme lisänneet aluksi pohjalle ruokasoodaa, päälle lasten valinnan mukaan elintarvikevärejä ja lopuksi astianpesuainetta (ja/)tai etikkaa. Ennen aineiden sekoittamista olemme pohtineet hypoteesia, mitä tässä tulee tapahtumaan. Ilon kiljahdusten joukosta on löytynyt ajatuksia räjähdyksestä kuplimiseen. Ja ei kun kokeilemaan!

Lopputuloksena sihisevää laavaa, jossa emäs ja happo reagoi muodostaen sihiseviä kuplia. Astianpesuaineella olemme voineet tehostaa vaahdon muodostumista. (Ruokasooda on emäksistä ja etikka hapanta. Niiden pH-arvot ovat toisiaan vastakkaiset. Sooda siis neutralisoi etikan, kun ne yhdistetään. Näiden yhdistelmä saa aikaan poreilevan reaktion. )

Tästä kaikesta tutkimisesta olemme ottaneet valokuvia iPadilla ja ”laboratorion” sulkeuduttua ja tutkimusten valmistuttua olemme päässeet tekemään yhdessä lasten kanssa TIEDEKIRJAA Book Creator nimistä sovellusta hyödyntäen.

Book Creatoriin olemme valinneet lasten kanssa paneelit miten kuvat sijoitetaan, sen jälkeen olemme valinneet käytettävät kuvat ja pohtineet samalla mitä tänään on tutkittu ja opittu. Kirjan viimeistelyksi olemme lisänneet loppuun tekijät-sivun, johon jokainen lapsi pääsee tekemään allekirjoituksen. Ja näin kirja on valmis. Lopulta olemme ihastelleet TIEDEKIRJAAMME ja tehneet siitä näytöntallennuksella videon, johon lapset ovat saaneet kertoa mitä kirjassa tapahtuu. Lopulta valmis dokumentti on lähetetty vanhemmille luettavaksi!