PÄÄSKYVUOREN KOULU

Pääskyvuoren koulu on vajaan kolmensadan oppilaan koulu Turun Pääskyvuoren kaupunginosassa. Koulu sijaitsee rauhallisella alueella, metsäluonnon keskellä upeiden ulkoilumaastojen välittömässä läheisyydessä. Kouluumme on turvalliset kulkuyhteydet niin jalankulkijoille kuin pyöräilijöillekin. Koulussamme toimii myös Luolavuoren koulun Pääskyvuoren yksikkö sekä Iltapäiväkerho.

Fyysisen ympäristön kulmakivi on toimiva ja turvallinen koulurakennus. Pääskyvuoren koulu aloitti toimintansa syksyllä 1961. Uudisosa, ns. yläsiipi valmistui vanhan ns. alasiiven jatkoksi koulun rinnetontille 1973 kattamaan kasvavan oppilasmäärän tilatarpeen. Oppilaita oli 1970-luvun puolivälissä enimmillään yli 800. Viime vuosina oppilaita on ollut koulussamme alle 300. Vuosina 2002- 2004 koulurakennus koki täydellisen peruskorjauksen. Alasiiven toinen puoli on v. 1996 saneerattu Luolavuoren koulun kehitysvammaisten lasten opetustiloiksi (EHA2). Syksyllä 2014 koulussamme aloitti valmistavan opetuksen luokka (valmo).

Psyykkiseen oppimisympäristöön kuuluvat koulun ilmapiiri ja ihmisten väliset suhteet. Pyrimme luomaan myönteisen, kiireettömän ja avoimen ilmapiirin, jossa kaikkien koulussa työskentelevien on helppo toimia. Haluamme panostaa hyvään yhteistyöhön opettajien, rinnakkaisluokkien ja myös eri-ikäisten oppilaiden kesken. Vanhemmat oppilaat voivat mm. toimia uusien ekaluokkalaisten kummioppilaina.

Turvallisen ilmapiirin saavuttamiseksi koulussa tarvitaan rutiineja, rajoja ja sääntöjä.  Asetamme johdonmukaiset tavoitteet käyttäytymiselle, työskentelylle, toistemme huomioimiselle ja yhteistoiminnalle. Ongelmatilanteet pyrimme ratkaisemaan heti ja mahdollisimman perusteellisesti. Säännöt tehdään kaikille selviksi, niiden noudattamista valvotaan ja tarvittaessa voidaan käyttää myös kurinpitokeinoja. Viihtyisä ja turvallinen ympäristö luo pohjan koulumotivaatiolle. On erittäin tärkeää, että työtehtävästään riippumatta kaikki koulun aikuiset osallistuvat lasten kasvattamiseen. Toisaalta myös lasten tulee arvostaa jokaisen koulumme lasten ja aikuisten työpanosta.

Koulumme tavoitteena on herättää oppilaan innostus liikkumaan omaehtoisesti, pyrkimään tavoitteisiinsa, arvostamaan tervettä ja liikunnallista elämäntapaa, ja liikuttaa heitä monipuolisesti.
(Pääskyvuoren koulun liikunnan toiminta-ajatus)