Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuus

Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuus (10 kurssia) sidosryhmien tarjoamista yrittäjyyskasvatuksen kursseista ja sisällöistä. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Suunniteltu opintokokonaisuus koostuu Start up -leiristä, NY vuosi yrittäjänä -kurssista sekä Taloudellisen tiedotustoimiston Yrityselämän nuoret sukupolvet -kursseista. Kokonaisuuden toteuttamiseksi kehitettiin Start up -workshopin toteutusmalli, joka mahdollistaa opintojen suorittamisen hajautetusti läpi lukuvuoden ja niiden integroimisen osaksi koulun toimintakulttuuria.

Start up -leiriä ja kokonaisuutta suunniteltiin Inno-tiimissä, joka oli opiskelijoista koottu työelämä- ja yrittäjyyskasvatuksen opiskelijaryhmä. Lähtökohtana oli suunnitella uudenlainen yrittäjyyskasvatuksen teemapäivä, jota koulussa voitaisiin viettää Yrittäjän päivänä 5.9. Lopputuloksena syntyi Start up -leiri ja sen lisäksi kokonainen Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuus, kun ryhmän kanssa tutustuttiin YES:n ja TAT:n yritys- ja liiketalouden malleihin ja kursseihin. Opiskelijat osallistuivat Innokampus oy:n järjestämään workshopiin, jossa harjoiteltiin ideoiden kehittämistä ja tuotteistamista. Suunnitteluryhmässä mukana olleet opiskelijat osallistuvat myös Start up -leirin toteutukseen tutoreina. Opintokokonaisuuden suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin kaikille osapuolille sopivan ajankohdan löytämiseksi. Lisäksi Start up -leirin markkinointi kannattaa aloittaa jo suunnitteluvaiheessa.

Yrittäjyyden ja liiketalouden opinnot alkoivat Vaasan lyseon lukiossa Start up -leirillä 4.-5.9.2017. Leirin pohjana käytettiin YES:n luomaa NY24H-leirin mallia. Leirillä esittäytyi Gambit Lab Oy Ab toimitusjohtaja Tim Wallin, joka kertoi omasta yritysurastaan ja yrityksen perustamisesta. Hän antoi opiskelijoille haasteen ideoda älykotiin uuden älykkään toiminnon, jonkun kodinkoneen yhteyteen. Uuden innovaation tuli hyödyntää IoT:tä, nopeaa internettiä (5G) ja mahdollisesti myös tekoälyä.

Lisäksi leirillä vieraili I´m blue OY:n perustajayrittäjä kertomassa NY-vuosi yrittäjänä toiminnasta. Ravintola Illyrianin ravintolapäällikkö Fatos Kavaja kertoi leiriläisille oman tiensä yrittäjäksi ja toi mukanaan 15 pizzaa leiriläisille syötäväksi. Leiri huipentui muillekin opiskelijoille avoimeen tilaisuuteen, jossa tiimit pitchasivat omat liikeideansa. Pitchaustilaisuudessa YES Pohjanmaan aluepäällikkö Inger Aaltonen kertoi opiskelijoille tulevaisuuden työelämätaidoista, joihin myös yrittäjäosaaminen ja yrittäjämäinen asenne kuuluvat tärkeänä osana. Päätöstilaisuudessa esiteltiin uusi yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuus paikalla olleille opiskelijoille.

Yrittäjyyden ja liiketalouden opinnot ovat tarjolla läpi lukuvuoden hajautetusti Start up -workshopissa. Leirin jälkeen opiskelijat suorittivat YES-keskuksen NY vuosi yrittäjänä -kurssin, jossa perustetaan oikea yritys omalla pääomalla. Lisäksi workshopissa opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa Taloudellisen tiedotustoimiston Yrityselämän nuoret sukupolvet -kursseja, joista NY vuosi yrittäjänä kurssin yhteydessä tehtiin TAT:n Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen –kurssi. Kurssia tehneet opiskelijat osallistuivat myös 1.12.2017 TAT:n järjestämään SLUSH Youth -tapahtumaan. Opiskelijoilla oli tilaisuus päästä päivän aikana vierailemaan myös oikeassa SLUSH-tapahtumassa.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Kehittämishankkeen lopputuloksena syntyi yrittäjyys- ja työelämäkasvatuksen tarpeisiin kumppaniverkosto. Verkoston myötä esim. YES Pohjanmaan ja Taloudellisen tiedotustoimiston osaaminen, koulutus ja valmiit käytännöt sekä sparraus ovat tulleet tutuiksi ja käyttöön kehitettäessä yrittäjyys- ja työelämäkasvatusta.

Yrittäjyydestä on tullut näkyvämpi osa koulun toimintakulttuuria. NY vuosi yrittäjänä -kurssi on lisännyt myös yrittäjyyden näkymistä kouluyhteisössä, kun opiskelijoiden perustama jäätelöyritys myy joka viikko opiskelijakunnan tiloissa jäätelöä opiskelijoille.

Tutustu lisää

Vaasan lyseon lukion Start up -leiri – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuus – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lukiokoulutus, Vaasan lyseon lukio
Mika Jokiaho
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi
25.3.2018

Liitteet

Opetussuunnitelma (pdf)

Opintokokonaisuuskaavio (pdf)

Start up -leirin ohjelma (pdf)