Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Yrittäjyyden perusteet

Lukiolaiset suorittivat korkeakoulutasoisia opintoja Turun avoimen korkeakoulun kautta viiden opintopisteen verran. Kurssiin sisältyi ammattikorkeakoululla järjestetty yritystapahtuma, jossa oli puhujina eri alojen yrittäjiä. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssin aihealueita olivat sisäinen yrittäjyys, yritystoimintaan tutustuminen, liikeidean ideointi, suunnittelu ja esittely. Opintojaksolla tehtiin lyhyitä videoita, sähköisiä käsitekarttoja ja yrittäjähaastatteluita, osallistuttiin yrittäjyystapahtumiin, tutustuttiin yrittäjien tarinoihin, pidettiin blogia ja hissipuheita sekä tehtiin yritysideasta pienimuotoisia liiketoimintasuunnitelmia. Tiimeissä kehitettiin yritysideoita, joissa osassa oli jo mukana oikeaa yritystoimintaa.  Kurssin veti AMK:n opettaja ja lukio-opettaja tuki opiskelijoiden itseopiskelua.

Käytännön hyödyt ja tulokset

AMK-opettajalle oli kiinnostavaa tutustua lukiolaisiin ja verkostoitua heidän opettajiinsa. Kurssin aikana opettajien yhteistyö toimi erittäin hyvin ja lukiolaiset saivat korkeakoulutasoisia opintopisteitä. Lukion opettaja oli mukana tapaamiskerroilla ja niiden lisäksi hän tuki ja ohjasi lukiolaisia tehtävien tekemisessä. Jatkossa myös AMK-opettaja voisi olla mukana näillä ohjaustunneilla. Opiskelijoiden mielestä kurssi oli monipuolinen ja antoisa ja vierailut olivat mukavia. He kommentoivat, että ”kurssi avaa uuden oven jatko-opiskeluille”.

Kurssilla hyödynnettiin AMK:n yritysverkostoa ja tehtiin yhteistyötä Varsinais-Suomen yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattorin ja Turun ammatti-instituutin opettajien kanssa, sillä toteutettu Yritystapahtuma rahoitettiin Opiskelijakaupunki Turku -hankkeesta.

Käytännön kehittämisen seurauksena lukion ja AMK:n opetukset lähentyivät toisiaan ja koulutusasteiden tavat tulivat osapuolille tutummiksi. Yhteisopettajajuus lukion opettajan kanssa oli hedelmällistä ja antoisaa.

Tutustu lisää

Lukiolaisten yrittäjyyskurssi Turun AMK:ssa – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Lisätietoja

Turun ammattikorkeakoulu

Sari Asteljoki

etunimi.sukunimi@turkuamk.fi

31.5.2019

Liitteet

Yrittäjyyden perusteet -kurssiohjelma (pdf)