Kategoriat
Työelämälähtöiset opintojaksot

Varjojen aika – paikallista sotahistoriaa monitieteisin menetelmin

Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa kehitettiin Varjojen aika -kurssi, jossa yhdistyivät itsenäisen Suomen historian ja monitieteisen ajattelun kurssisisällöt. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Varjojen aika -teemakurssi kehitettiin yhteistyössä lukion, Satakunnan museon sekä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kesken. Kurssin opettajina toimivat historian lehtori Jari Leivo, äidinkielen lehtori Tytti Savolainen ja museolehtori Carita Tulkki Satakunnan museosta. Käytännön kehittämisen tuloksena oli uudenlainen tapa suorittaa lukio-opintoja ja samalla päästä tutustumaan yliopistomaailmaan.

Kurssilla käsiteltiin monitieteellisin menetelmin talvi- ja jatkosodan aikaa Porissa sekä tutustuttiin historian tutkijan työhön museon ammattilaisten johdolla ja osallistumalla mm. historiantutkijan keskeisiä lähdeaineistoja ja niiden tutkimuskäyttöä koskeville yliopiston luennoille. Kurssin aikana tutustuttiin museon erilaisiin kokoelmiin kuten valokuviin, esineisiin, arkistomateriaaliin sekä siihen, miten historiaa tutkitaan ja missä muodossa aineistoa löytyy. Kurssilla tutustuttiin myös museon Talvi- ja jatkosodan aikaan Porissa -näyttelyyn.

Kurssilla sovellettiin monenlaisia opetusmenetelmiä luennoista ja arkistotyöstä larppaukseen sekä retkiin kaupunkilaisten sotakokemusten kannalta merkittäviin kohteisiin. Paikallishistorian lisäksi opittiin esimerkiksi lähdekritiikkiä ja medialukutaitoa sekä pohdittiin kaunokirjallisuuden avulla faktan ja fiktion suhdetta.

Kurssilla opiskelijat pääsivät myös tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin sekä ammatteihin niin yliopistossa kuin Satakunnan Museossa. Yhteistyö sujui niin yliopiston kuin Satakunnan museon väen kanssa hyvin ja sitä edesauttoi se, että oppilaitosyhteistyön kehittäminen on osa heidän työtään.

Käytännön hyödyt ja tulokset

  • Opiskelijoiden työelämätuntemuksen lisääminen kulttuuri-, museo- ja korkeakoulualoilla
  • Yhteistyön rohkea kehittäminen ja erilaisten oppiaineiden yhdistäminen
  • Erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen
  • Eri alojen asiantuntijoiden osaamisen hyödyntäminen
  • Oppilaiden innostaminen uudenlaiseen ja monipuoliseen oppimiseen sekä oma-aloitteisuuteen
  • Opiskelijoiden innostus paikallishistoriasta ja uusien näkökulmien löytyminen

Lisätietoja

Porin kaupunki

Jari Leivo

etunimi.sukunimi@edupori.fi