Kategoriat
Työelämälähtöiset opintojaksot

Yhteistyö TAT:n Yrityskylän kanssa opo-kurssilla

Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin uusi työelämälähtöinen opinto-ohjauksen kurssitoteutus yhteistyössä TAT:n Yrityskylän Alakoulun kanssa. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssin tavoitteena oli, että opiskelijat pääsevät tutustumaan lähialueen yrityksiin, ammatteihin ja koulutus- ja urapolkuihin sekä siihen, millaisia työelämätaitoja yrityksissä arvostetaan. Yhteistyökumppanina toimi TAT:nYrityskylän Pohjanmaan aluekoordinaattori Kukka-Maaria Kallio, jonka kanssa kurssia suunniteltiin.

Kehitetty käytäntö rakentui siten, että lukiolainen toimi päivän ajan Yrityskylässä alakoululaisia ohjaavan korkeakouluopiskelijan apuohjaajana. Apuohjauksen lisäksi opiskelijat kontaktoivat Yrityskylässä mukana olevan yrityksen edustajaa ja haastattelivat häntä tulevaisuuden työelämästä ja työelämätaidoista.

Lisäksi opiskelijoille järjestettiin ajankohta, jolloin he saivat haastatella korkeakouluopiskelijaa, jonka apuna he toimivat. Haastattelun aiheena oli selvittää korkeakouluopiskelijan tulevaisuuden suunnitelmia ja urahaaveita sekä avata lukiolaiselle jatko-opiskelua käytännössä.

Oppitunneilla kurssilaiset hyödynsivät Opopassin työelämäosiota sekä ottivat käyttöön Duunikoutsi-sovelluksen osioita, jotka auttavat opiskelijoita tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja suunnittelemaan tulevaisuuttaan. Oppituntien aikana työstettiin myös esitelmiä Yrityskylässä mukana olevista yrityksissä ja perehdyttiin näin Yrityskyläpäivään.

Käytännön kehittämisen hyödyt ja tulokset

Opinto-ohjauksen kurssi vastasi ajankohtaisiin puheenaiheisiin – paljon puhutaan muuttuvasta työelämästä ja siitä, mitä taitoja tämän päivän ja tulevaisuuden työelämä vaatii ja arvostaa. Kurssilla opiskelija pääsi askeleen lähemmäs työelämää ja eri koulutusaloja. Lisäksi opiskelijat saivat maistiaisia siitä, mitä korkeakouluopiskelija opiskelee ja mitä tulevaisuuden suunnitelmia hänellä on.

Pohjanmaan Yrityskylän aluekoordinaattorin kanssa saimme yhteistyössä aikaan hyvän uudenlaisen kurssin, jossa lukiolainen, alakoululainen, korkeakouluopiskelija ja yrityselämän edustaja kohtaisivat toisensa mitä mielenkiintoisimmassa ympäristössä.

On tärkeää suunnitella kurssi sellaisena ajankohtana, jolloin korkeakouluopiskelijoita on Yrityskylässä ohjaajina. Opinto-ohjaajalle kurssi sopii hyvin jaksolle, jolloin ei ole muita opinto-ohjauskursseja meneillään. Kurssi sopii parhaiten toisen vuoden opiskelijalle, vaikka muutkin hyötyvät siitä.

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio

Henna Saarikoski

etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

5.2.2021

Liitteet

Alustava tuntisuunnitelma (pdf)

OP08-pilottikurssin kurssikuvaus (pdf)