Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin ja toteutettiin erilaisilla painotuksilla kaksi teknologialeirikoulua. Ensimmäinen suuntautui Kiinan Shanghain, Suzhoun ja Hangzhoun alueille keväällä 2019 ja jälkimmäinen Japanin Toyamaan ja Tokioon syksyllä 2019. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.
Käytännön kuvaus
Kiinan ja Japanin leirikoulujen yhteyteen kehitettiin yhteistyötä teknologia-alan yritysten kanssa. Shanghain, Suzhoun ja Hangzhoun alueilla Kiinassa keväällä 2019 pidetyn leirikoulun teemana oli tutustua kansainvälisiin opiskelu- ja uramahdollisuuksiin vierailemalla Suomessa ja Kiinassa toimivissa globaaleissa teollisuusyrityksissä, kuten Wärtsilä, ABB ja Alteams. Lisäksi matkan aikana tavattiin Kiinassa opiskelevia ja työtä tekeviä suomalaisia ja kuultiin heidän urapoluistaan. Japanin Toyamaan ja Tokioon suuntautuvalla leirikoulumatkalla syksyllä 2019 vierailtiin myös paikallisessa Wärtsilän toimipisteessä. Molempiin leirikouluihin valmistauduttiin vierailemalla etukäteen Wärtsilän Vaasan toimipisteessä.
Opiskelijat perehtyivät yritysten toimintaan tekemällä ja esittämällä tekemänsä projektityön osana leirikoulujen ohjelmaa. Projektityöt käsittelivät teknologia-alan yritysten toimintaan liittyvien aiheiden lisäksi opiskelua ja opiskelumahdollisuuksia ulkomailla. Osa projektitöistä esitettiin englanniksi paikalliselle yleisölle. Leirikoulumatkoilla lukio-opiskelijat oppivat kielitaidon lisäksi muita työelämässä tarvittavia taitoja, kuten yhteistyö-, vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja.
Käytännön hyödyt ja tulokset
Leirikouluun osallistuneet nuoret olivat kiinnostuneita tekniikan alan opiskelusta ja työtehtävistä. Lisäarvoa nuorten kannalta syntyi erilaisiin yritys- ja työkulttuureihin tutustumisesta. Lisäksi matkoilla kohdattujen ihmisten uratarinat ja kokemukset olivat mieleenpainuvia ja toivat perspektiiviä lukiolaisille.
Kiinan leirikoulussa myönteiset kokemukset syntyivät muun muassa seuraavien asioiden yhtäaikaisesta läsnäolosta:
- Opiskelijoiden kiinnostus teknologia-alaan / pitkän matematiikan opiskelu
- Yritysten linkit Vaasaan/Suomeen
- Mukana olleen oppaan paikallistuntemus
- Ohjaajien kokemus yritysmaailmasta
- Tapaamiemme henkilöiden linkit Suomeen
- Yritysten sitoutuminen (johdosta lähtien)
- Projektityöt ja niiden myötä perehtyminen yrityksiin etukäteen
- Opiskelijoiden Aasia-innostus
- Opiskelijoiden kielitaito ja rohkeus esiintymiseen
Molempien leirikoulujen tärkeimpiä tuloksia olivat yhteistyö opiskelijoiden kesken, vieraan kielen käytön sekä esiintymistaitojen harjoittelu. Leirikoulut olivat nuorille eräänlaisia työmatkoja Aasiaan – lukioikäisenä!
Kiinan leirikoulussa yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen sekä Kiinassa asuvien suomalaisten kanssa oli aivan erityislaatuista: meidät otettiin hyvin lämpimästi vastaan jokaisessa vierailupaikassa ja meistä oltiin kiinnostuneita. Leirikouluun osallistuneet nuoret olivat pääosin kiinnostuneita tekniikan alan opiskelusta ja työtehtävistä sekä hyvin kielitaitoisia. Lisäarvoa nuorten kannalta syntyi erilaisiin yrityskulttuureihin tutustumisesta. Lisäksi kohtaamiemme ihmisten uratarinat ja kokemukset olivat hyvin mieleenpainuvia ja tärkeitä – ne toivat perspektiiviä leirikouluun osallistuneille lukiolaisille.
Kiinan leirikoulun onnistumisen kannalta keskeistä oli se, että meillä oli mukana ABB:llä työskentelevä Antti Elo. Antti oli asunut Kiinassa ja Taiwanissa, hallitsi kielen ja tunsi paikat ja paljon ihmisiä Shanghaissa. Matka olisi ollut toisenlainen ilman Antin panosta.
Japanissa sekä oppilaitoksessa että yritysvierailulla meidät ja erityisesti opiskelijamme otettiin vierailulla mukavasti vastaan. Oppilaitoksessa meille oli järjestetty ohjelmaa, jossa oli runsaasti aikaa suomalaisten ja japanilaisten opiskelijoiden väliseen kanssakäymiseen. Se oli todella hieno asia ja vuorovaikutusta oli mukava seurata.
Tutustu lisää
Japanin teknologialeirikoulu video (linkki)
Lisätietoja
Vaasan lyseon lukio
Johannes Hurtig
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi
27.5.2020