Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit

Samken ja TTY:n kielikeskuksen saksanopetuksen yhteistyökokeiluja

Tampereella kehitettiin ja kokeltiin yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kielikeskuksen kanssa yhteisten saksan kielen opintojen toteuttamista. Kokeilulla haluttiin motivoida sekä lukio-opiskelijoita että jatko-opiskelijoita kieliopintoihin. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Pitkää saksaa opiskelevat abit Tampereelta saivat mahdollisuuden osallistua Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoiden toteuttamiin saksankielisiin teemaworkshopeihin. Tarjolla olevista eri aiheiden workshopeista abit osallistuivat koulupäivän jälkeen erilaisia johtamistyylejä ja virtuaalitodellisuutta käsitteleviin workshopeihin, joiden aikana he oppivat tekniikan alan sanastoa ja saivat kokea väläyksen teoriaa ja käytäntöä sopivasti yhdistelevästä kielten opiskelusta korkeakoulussa. Samalla opiskelijat saivat myös tietoa opiskelusta TTY:llä.

Workshop-teemat syvensivät aiemmin opittuja asioita ja saksan sanavarastoa, ja samalla nämä käynnit olivat osalle ensimmäinen vierailu korkeakoulussa. Moni myös koki, että korkeakouluopiskelijoiden valmistamat ja vetämät workshopit toivat luottoa omaan saksan kielen osaamiseen ja motivaatiota kielten opiskeluun jatkossakin. Kevään 2017 workshopiin osallistui yksi saksan ryhmä, syksyllä aktiviteeteissa oli mukana viiden eri kurssin lukio-opiskelijoita.

Käytännön hyödyt ja tulokset

  1. Opiskelijat saivat uusia, ajankohtaisia ja autenttisia sisältöjä sekä uutta motivaatiota kieltenopiskeluunsa.
  2. Opiskelijat saivat tietoa TTY:n opiskelumahdollisuuksista ja pääsivät tutustumaan konkreettisesti saksan kielen opiskeluun ja käyttöön eri alojen jatko-opintojen yhteydessä.
  3. Entistä tiiviimpi lukio-korkeakouluyhteistyö

Tutustu lisää

Virtuaalitodellisuutta ja johtamista auf Deutsch – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Lisätietoja

Sammon keskuslukio
Riikka Haataja
etunimi.sukunimi@tampere.fi
12.12.2017