Kategoriat
Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Ruotsin kiertotalousoppitunti

Vaasan lyseon lukion ruotsin kurssilla syvennettiin opiskelijoiden kestävän kehityksen tuntemusta vierailemalla jätehuoltoyhtiö kierrätyskeskus Minimossenilla. Tavoitteena oli syventää opiskelijoiden kurssilla saamaa tietoutta kestävästä kehityksestä ja erityisesti kiertotaloudesta.  kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Vaasan Seudun Kehitys Oy:n projektipäällikkö Göran Östberg kutsuttiin kiertotalousoppitunnille puhujaksi ja tämän lisäksi opiskelijat saivat kotitehtäväksi vierailla kierrätyskeskus Minimossenilla. Opiskelijoiden annettiin tehtäväksi ottaa vierailunsa aikana valokuvia, jotka myöhemmin käytäisiin läpi muun luokan kanssa oppitunneilla. Ennen vierailuaan opiskelijat olivat laatineet kiertotalouteen liittyviä kysymyksiä, joiden pohjalta he haastattelivat Minimossenin henkilökuntaa ruotsin kielellä. Saamistaan vastauksista opiskelijat kirjoittivat pienryhmissä yhteenvedot ja palauttivat ne kurssin opettajalle. Kurssin lopuksi opiskelijat saivat kommentoida kiertotalousoppituntia ja kierrätyskeskusvierailua kurssipalautteessa nimettömästi.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Yhteistyö Vasekin ja Minimossenin kanssa syvensi kurssilla käytyä asiaa ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä. Lisäksi oppitunnilla perehdyttiin siihen, mitä Vaasan seudulla tehdään kestävän kehityksen edistämiseksi.

Opiskelijat vaikuttivat kiinnostuneilta saadessaan vierailijaksi natiivin kielenpuhujan ja he innostuivatkin kyselemään spontaanisti kysymyksiä vierailijan esityksen aikana. Lisäksi on hyvä, että opiskelijat pääsivät tutustumaan kahteen paikalliseen yritykseen, joista kumpikaan ei ollut heille ennestään tuttu.

Kontaktit yritysmaailmaan ovat arvokkaita ja vierailijoiden saaminen oppitunneille on sekä tärkeää että virkistävää. Vasek Oy järjestää koululaisvierailuja eri kouluasteille ja he ilmoittivatkin tulevansa mielellään vierailemaan oppitunneillemme. Vierailuja tullaan hyödyntämään myös tulevilla kursseilla, sillä sen verran onnistunut kokeilu oli sekä kurssin opettajan että opiskelijoiden mielestä.

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio

Tiina Saarinen

etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

18.2.2021

Liitteet

Besök på Minimossen (pdf)

Rua7 kurssisuunnitelma(pdf)