Oppimisen iloa!

Satusilmuissa on tammi-helmikuussa harjoiteltu paljon uusia taitoja. Kirjaimet, sanat ja numerot ovat kiinnostaneet lapsia jo syksystä saakka. Tätä kiinnostusta on hyödynnetty leikeissä ja ryhmän muussa toiminnassa. Kirjainten ja numeroiden ohella ryhmässä on harjoiteltu erilaisia luokittelu- ja lajittelutehtäviä.

Rakennuspalikoista voi tehdä kirjaimia!
Rakennussarjan osia voi myös järjestellä värin mukaan.

Leikeissä on järjestelty ja laskettu mm. pikkuautoja ja muoviötököitä. Leluja on lajiteltu esimerkiksi värin tai muodon mukaan.

Laskuharjoituksia pikkuautoilla
Ötököiden lajittelua

Pöytätehtävissä on harjoiteltu lajittelua muotojen ja värien mukaan. Myös ylä- ja alakäsitetehtävät ovat tulleet tutuiksi.

Värit ja muodot
Kasvit ja eläimet
Samanlainen / erilainen

Älytaulun äärellä pohdittiin, mikä kuvista ei kuulu joukkoon. Perusteina olivat esimerkiksi käyttötarkoitus, väri, sanan alkukirjain tai onko kyseessä elollinen vai eloton asia tai esine.

Mikä ei kuulu joukkoon?

Tammikuussa Satusilmuissa pidettiin peliviikko, jolloin pienryhmissä pelattiin päivittäin päiväkodin lautapelejä. Viikon aikana harjoiteltiin pelien sääntöjä ja pelin pelaamista loppuun asti. Tärkeä oppimisen kohde oli myös hyväksyä se, että aina ei voi voittaa.

Ruokitaan eläimiä -peli
Pomppivat kanit
Saparoralli

Tammikuun toisella teemaviikolla luettiin lasten omia kirjoja. Valikoimassa oli paljon erilaisia ja kiinnostavia tarinoita.

Oman kirjan viikko

Kirjaimia ja äänteitä on ryhmässä harjoiteltu lasten innostuksen mukaan säännöllisesti. Sanojen alkuäänteitä pohdittiin aiheeseen liittyvän kirjan äärellä.

A niin kuin aasi
Äänteet ja kirjaimet kiinnostavat

Nimien hahmottamista ja numeroita on treenattu purkkipelin avulla: numeroiduissa tyhjissä pastillipurkeissa on ryhmän lasten nimet kirjaimina. Tehtävän avulla on harjoiteltu nopeaa nimen hahmottamista.

Purkista löytyy nimi!

Satusilmujen kestoteemana ovat olleet tunne- ja kaveritaidot, joita käsitelään joka päivä vaihtelevissa arjen tilanteissa. Omia tunnetiloja on pohdittu kuvien avulla. Samalla on mietitty, miksi tänään on iloinen mieli tai miksi harmittaa.

Tunnetaitoja

Talven riemuja on päästy kokemaan pihalla ja läheisessä pulkkamäessä, jossa olemme käyneet laskemassa mäkeä useampaan otteeseen. Mäenlaskutaidot ovat harjoituksen myötä kehittyneet ja pulkan ohjaaminenkin sujuu jo mallikkaasti!

Pulkkamäessä
Ja uudestaan!

Satusilmujen ikkunasta voi nyt vilkuttaa vanhemmille pupu, nalle tai kissa!

Ikkunasta kurkistavat pupu, nalle ja kissa!

Joulua odotellessa…

Joulukuu käynnistyi Satusilmuissa piparien tuoksussa. Pipareita leivottiin joulujuhlien tarjoiluja varten, mutta jokaiselle riitti myös maistiaiset jälkiruuaksi.

Satusilmujen piparipajassa

Satusilmujen tämänvuotinen joulukalenteri avautui päivittäin ennen lounasta. Tontun pussista arvottiin onnekas Satusilmu, joka pääsi avaamaan päivän luukun.

Satusilmujen joulukalenteri

Kalenterista saatiin koristeet satumetsän kuuseen. Koristeet ovat Satusilmujen lelukopan aarteita, jotka pääsivät näin esille uudella tavalla.

Joulukuusi saa koristeet.
Kuusenkoristeet löytyivät Satusilmujen lelukopasta.

Satusilmujen jouluista nalleiltaa vietettiin mukavissa tunnelmissa joulukuun alkupuolella. Nalleillan ohjelmassa oli syksyn aikana tutuksi tulleita nallelauluja satumetsän maisemissa. Tarjoiluna oli glögiä, mehua ja itse tehtyjä pipareita.

Joulujuhlien teemana olivat nallet.

Kastun päiväkodin yhteinen joulukalenteri avautui taas ryhmien ikkunoihin. Satusilmujen ikkunoissa seikkailivat lasten askartelemat nallet ja tontut. Lumihiutaleita tehtiin ikkunoihin tuomaan talven tuntua.

Joulukalenteri 8.12. …
…ja 15.12.
Lumihiutaleita Satusilmujen tyyliin

Ennen joulua päiväkodissakin nautittiin joulupöydän antimia. Joulupöytään askarreltiin koristeiksi hienot joulukuuset. Päiväkodin perinteinen jouluateria sisälsi mm. kinkkua, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä rosollia. Jouluherkkuja maisteltiin varovasti ja jälkiruuaksi saatiin vielä piparit.

Joulupöydän koristeita

Joulukuussa ehdittiin myös nauttia hetki talvisesta säästä ja lapset pääsivät laskemaan mäkeä päiväkodin liukurimäkeen.

Lunta!

Satusilmut toivottavat kaikille hyvää joulua!

Nallet jouluisissa tunnelmissa

Nallet täällä taas!

Lokakuussa vietettiin kansainvälistä nallepäivää, mutta nallet palasivat Satusilmuihin marraskuussa. Nallesatuja on luettu viikoittain maanantain satutuokioilla.

Marraskuussa on luettu ahkerasti nallesatuja.

Satusilmujen ruokahuoneen metsämaisemaan askarreltiin yhdessä kuusi odottelemaan joulua. Kuusen oksat valmistuivat repimismenetelmällä vauhdikkaasti eräänä marraskuisena aamuna aamupalaa odotellessa.

Yhteistyöllä syntyy valmista vauhdikkaasti.

Oksaprojektin tuotoksista koottiin kuusi ruokahuoneen satumetsään.

Valmis kuusi metsämaisemassa

Metsään saapuikin tuota pikaa iloisten karhujen joukko. Persoonalliset nallet askarreltiin yksilötyönä jokaisen lapsen kanssa erikseen. Samalla mietittiin, miltä nalle näyttää ja millaisia eri ruumiinosia siinä on.

Neljä nallea metsässä
Nallet valloittivat satumetsän!

Marraskuun jumppahetkillä on liikuttu nallemuorin mukana. Muorin jumppakorteissa oli erilaisia tehtäviä, joista jokainen lapsi sai vuorotellen tulla ottamaan yhden. Jumppaliikkeitä kokeiltiin sitten yhdessä muorin johdolla!

Nallemuorin jumppahetki
Jumppatehtäviä otettiin vuorotellen pinosta.
Nallemuorin jumppatehtävä
Ja näin se tehtiin!
Pompi kuin pallo!

Satusilmut pääsivät marraskuussa vierailemaan myös nallemuorin pesässä. Pesäkolosta ryömittiin sisään oman nallekaverin kanssa.

Nallemuorin pesään päästiin ryömimällä.

Nallemuorin pesässä liikuttiin karhukävellen nallen keittiöön, jossa autettiin muoria hernekeiton valmistuksessa. Hernepusseja heiteltiinkin taitavasti nallen kattilaan!

Karhukävelyä nallen keittiöön
Hernekeittoainesten heittoa nallemuorin kattilaan

Keittiöstä jatkettiin matkaa nallen olohuoneen sohvalle, jossa ei tietenkään saanut pomppia, vaan sohva oli ylitettävä kontaten.

Hypellen kohti nallen olohuoneen sohvaa

Matka jatkui penkkiä pitkin tasapainoillen nallemuorin makuuhuoneeseen sifonkipolkua pitkin hiipien.

Sifonkipolku johdattelee nallepesän makuuhuoneeseen.

Marraskuussa saatiin vihdoin lunta ja Satusilmutkin pääsivät pihalle lumihommiin. Lapiot ja pulkat olivat ahkerassa käytössä ja mäkeäkin päästiin laskemaan liukureilla.

Lumihommissa
Yhteinen juttu

Lumitöitä tehtiin myös sisällä. Maalausprojektin tuloksena oli kauniita lumimaisemia, jotka viimeisteltiin kimaltelevilla hileillä.

Lumitaidetta

Marraskuun lauluhetkien pääosassa ovat olleet nallet. Nallelauluja on laulettu pienryhmissä viikoittain ja kuun viimeisellä lauluhetkellä koko ryhmä kokoontui satumetsän maisemiin laulamaan yhdessä.

Marraskuun nallelauluja
Nallet valmistaumassa lauluhetkelle.

Satumetsän nallet odottelivat malttamattomina Satusilmuja valmiina esiintymään. Karhutarinan karhumuori ja kaksi pientä pentua nukahtivat talviunille, mutta hereillä olivat mm. Urpo ja Turpo sekä muutama muu metsässä tallusteleva nalle. Nallemuorin kattila päätyi pikkunallen rummuksi. Nalle näytti meille rummutuksen mallia, kun soittelimme kehosoittumilla Karhurummun tahdissa.

Yhteinen lauluhetki satumetsässä.
Satumetsän tunnelmaa

Lauluhetken yllätysvieras oli Lumipalloherra, joka kierähteli kaapin uumenista kaikkien iloksi. Lauluhetken jälkeen leikittiin vielä hetki Satumetsän nallejen kanssa.

Lauluhetken jälkeen seurusteltiin vielä hetki nalleryhmän kanssa.

Joulukuu on jo ovella ja Satusilmujen joulukuusi odottelee koristeita!

Satumetsän kuuseen on jo sytytetty jouluvalot!

 

 

Satusilmujen lokakuu

Satusilmujen synttärikausi alkoi lokakuussa. Ensimmäisiä 3-vuotissynttäreitä vietettiin lokakuun alussa kahtena perättäisenä päivänä. Viime toimintakaudella Satusilmuissa käytössä ollut synttäriaarrearkku on tänä syksynä saanut uuden muodon, mutta toimintaperiaate on säilynyt ennallaan. Synttärisankari saa arkun kotiinsa ennen synttärijuhlia ja hän saa kotiväen kanssa valita arkkuun leluja, valokuvia ja muita tärkeitä tavaroita, joita hän haluaa esitellä synttärivierailleen päiväkodissa. Arkussa on lisäksi haastattelulomake, joka täytetään kotona ja liitetään myöhemmin lapsen kasvun kansioon.

Synttäriaarrearkku
Synttärihaastattelu
Synttäriaarteet ruudulla

Syksyn vanhempainillassa toivottiin eväsretkiä lähimetsään. Lokakuun eväsretkelle lähdettiin kuravaatteissa, mutta se ei tunnelmaa haitannut. Matka retkipaikalle taittui hienosti jonossa kulkien.

Matkalla eväsretkelle

Matkalla metsään ehdittiin tehdä myös luontohavaintoja. Kannon päällä kasvoi lahottajasienten ryhmä, jota pysähdyttiin tarkastelemaan metsäpolun varrella.

Luontohavainto matkan varrelta: lahottajasienet

Eväät maistuivat Satusilmuille raikkaassa syyssäässä. Kun eväät oli syöty, keskusteltiin vielä siitä, mihin roskat pitää laittaa retken päätteeksi. Retkeilijät keräsivätkin tunnollisesti kaikki roskat aikuisten muovipusseihin, jotka vietiin sitten päiväkodin roskikseen.

Eväshetki metsässä

Matkalla takaisin päiväkotiin huomasimme polulla pienen mökin, jonka ovikin oli kutsuvasti auki. Lieneekö kyseessä ollut Metsämörrin mökki? Tätä jäimme pohtimaan kulkiessamme pois metsästä.

Kotimatkalla löysimme metsän laidalta Metsämörrin mökin.

Lokakuussa viriteltiin uudelleen käyttöön vanhat ompelupelit. Tikkausneulat olivat menneet jo kauan sitten rikki, mutta uudet saatiin tuunattua kuulakärkikynistä. Tikkaushommat sujuivat vauhdikkaasti uusilla välineillä!

Tikkausta
Ompelupiiri

Lokakuussa musisoitiin Siinan Taikastudion muskarissa ja Ti-Ti-nallen rytmien tahdissa. Siinan Taikastudio avautui ruokahuoneen isolle näytölle ja lapset olivat innolla mukana muskaritunnelmissa. Kaikki kolme pienryhmää pääsivät vuorollaan osallistumaan lauluhetkiin, jotka olivatkin vaihteeksi piristävä uutuus perinteisten lauluhetkien lisäksi.

Lauluhetki Siinan Taikastudion tahdissa

Ti-Ti-nallen rytmeihin päästiin sukeltamaan niin ikään kolmessa pienryhmässä peräkkäisinä päivinä.

Ti-Ti-nallen lauluja

Lokakuun askartelupajalla tehtiin puutöitä. Lapset saivat itse ideoida omat työnsä. Materiaaleina olivat puupalikat ja -levyt, korkit, jätskitikut yms. sekä runsaasti liimaa. Suunnittelu- ja toteutustyöhön uppouduttiin innolla ja lopputuloksena oli upeita rakennelmia.

Puutöissä
Liimaushommia
Helikopteri, moottoreita ja nosturi

Lokakuussa Satusilmuissakin vietettiin kansainvälistä Nallepäivää. Lapset saivat tuoda päiväkotiin oman nallen tai muun pehmolelun, jonka kanssa osallistuttiin myös satumetsän nalleaiheiseen lauluhetkeen.

Nallepäivän lauluhetkellä

Älytaulua on Satusilmuissa käytetty syksyn aikana monenlaisiin tarkoituksiin. Sen äärellä on pidetty lauluhetkiä, dokumenttikameraa on hyödynnetty kirjoja luettaessa ja synttäreillä, jolloin aarrearkun aarteet on heijastettu älytaululle kaikkien nähtäväksi. Lapset ovat saaneet myös piirrellä taululle ja taulun äärellä on leikitty Kim-leikkiä sekä harjoiteltu värejä ja laskemista.

Älytaulun äärellä harjoiteltiin värejä ja laskemista.

Lokakuun viimeisenä perjantaina Satusilmuissa vietettiin Halloween-juhlia. Vieraina juhlissa oli mm. keijuja, luurankoja, kummituksia, sekä muutama Spiderman ja Batman. Discossa oli vauhtia ja tunnelma oli korkealla. Discoilun jälkeen päästiin virvokkeiden ääreen: tarjolla oli mehua ja popcornia, jotka maistuivatkin kaikille juhlijoille!

Tunnelmointia Halloween-discossa
Baby Sharkit vauhdissa!
Halloween-juhlissa tarjoiltiin popcornia ja mehua.
Tarjoilut maistuivat kaikille!

Marraskuussa Satusilmuissa jatketaan seikkailuja nallemaailmassa!

 

 

 

Syystuulia Satusilmuista

Syyskuussa Satusilmuissa on harjoiteltu käden taitoja päivittäin piirustuspöydän äärellä. Myös sormivärejä on kokeiltu syksyisen askarteluprojektin yhteydessä.

Kynäharjoituksia
Linna on mallina.

Sormiväreillä maalattiin kädet ja sen jälkeen käden kuvat painettiin paperille. Teoksista osa pääsi käytävän seinälle ja osasta leikattiin säteet ruokahuoneen yhteiseen aurinkoon.

Sormiväreistä otettiin kaikki irti.
Oman käden kuvat painettiin paperille.
Käden taitoja

Leikkaamisharjoitusten tuloksena syntyi kivoja toukkia Satusilmujen ruokahuoneen metsämaisemaan. Käden kuvista tehtiin metsän ylle yhteinen  aurinko.

Satumetsä
Toukka lähikuvassa

Syyskuussa Satusilmuissa on luettu paljon kirjoja. Duplopalikat toimivat äänestysnappuloina, kun valittiin luettavia kirjoja.

Kirjaston kirjasatoa
Äänestys käynnissä
Ääni Maisalle

Satusilmujen syyskuun saduissa on ollut tarinoita niin jännityksen kuin huumorinkin ystäville. Kertomukset ystävyydestä ovat aina ajankohtaisia, sillä kaveritaitojen harjoittelu on Satusilmujen teemana koko toimintakauden.

Syksyn kirjasatoa
Syksyn ehdoton suosikki!

Lauluhetkillä on laulettu elokuulta tuttuja eläinlauluja. Pienryhmissä motivaatio osallistua yhteiseen musiikkituokioon on ollut korkea ja kaikki ovat jaksaneet keskittyä mukavasti. Lauluhetkillä on laulettu lasten toivomia lauluja.

Pikkujänö nukkuu
Viisi sammakkoa

Leikki on Satusilmujen ryhmän tärkein toimintamuoto, eikä sitä ole unohdettu syyskuussakaan. Rakennus- ja korjausleikit ovat olleet suosittuja.

Korjaus käynnissä!

 

Ruuvaushommaan tarvitaan kaksi. 

Autoleikki on yksi Satusilmujen suosikkipuuhista. Automatolla harjoitellaan myös yhdessä toimimista ja neuvottelutaitoja.

Autoleikki käynnissä
Autot järjestyksessä

Ulkona hiekkalaatikolta löytyy aina kavereita.

Ulkona lastattiin hiekkarekkoja.

Odotettu lelupäivä pidettiin syyskuun puolessavälissa. Kaikki lelut pääsivät aamun päätteeksi esiintymään TV-ruudulle!

Lelupäivänä Spiderman pääsi televisioon!
Kaivurikin mahtui kuvaan.

Lelupäivän kunniaksi saatiin vettä taivaan täydeltä ja päästiin vihdoinkin kunnon vesileikkeihin.

Vihdoinkin vettä!
Lastin purku viemäriin.

Aamupalaa odoteltaessa keksitään usein kivoja touhuja yhdessä. Tuoleista voi rakentaa vaikka seikkailuradan aamun alkajaisiksi!

Seikkailurata aamun alkajaisiksi

Satusilmujen syyskuisena pelipäivänä pelailtiin erilaisia lautapelejä kolmessa pienryhmässä. Yhdessä ryhmässä keskityttiin äänilottoon, joka osoittautuikin todella suosituksi. Erilaisia ääniä tunnistettiin cd:ltä, mukaan mahtui kulkuneuvoja, eläimiä, erilaisia elämän ääniä hampaiden harjauksesta kuorsaukseen sekä luonnonilmiöiden ääniä.

Äänilotto oli peliryhmän suosikki!

Askartelupöydän ääressä piirrellään ja väritellään ahkerasti. Välillä värityskuvakansioon tarvitaan täydennystä. Kuvia valitaan yhdessä lasten kanssa. Autot ovat värityskuvien kestosuosikki.

Värityskuvia valitsemassa

Satusilmut ovat syyskuussakin retkeilleet Rieskalähteentien metsässä. Syyskuun retkellä löysimme metsästä hienon majan, jota kävimme ihastelemassa sisällä saakka.

Metsästä löytyi hieno maja!

Syyskuun viimeisellä viikolla pidettiin Satusilmujen pyöräilypäivä. Pihalla riitti vilskettä aamusta alkaen.

Pyöräilijät valmiina lähtöön!
Pyöräilyä harjoiteltiin myös kentällä.
Kevyen liikenteen väylällä

Syykuisessa vanhempainillassa vanhemmat saivat tehtäväkseen keksiä nimet omien lastensa pienryhmille. Satusilmuisssa seikkailevat nyt Vauhtidinot, Tahmatassut ja Vahvanallet!

 

 

Elokuussa Satusilmuissa

Satusilmujen syyskausi on päässyt jo hyvään vauhtiin ja uusi ryhmä on koossa. Satusilmuissa on syyskauden alkaessa yhteensä 19 lasta, ikähaarukka vaihtelee 2,5-4 vuoden välissä. Ryhmässä on entisten Satusilmujen lisäksi uusia tulokkaita Sydänkävyistä sekä talon ulkopuolelta.

Tärkeitä yhteisiä teemoja tällä toimintakaudella ovat rauhallinen ja hyvinvoiva Kastu, tavallinen läsnäoleva arki, aidosti ja sensitiivisesti kohtaava aikuinen sekä kaveritaidot. Nämä teemat ovat myös Satusilmujen syksyn painopistealueita.

Kaveri auttaa!

Kaveritaitoja harjoitellaan päivittäin leikeissä ja arjen toimissa. Samalla opetellaan jakamaan, joustamaan, neuvottelemaan ja tekemään kompromiseja, kaikki tärkeitä taitoja elämässä.

Yhteinen autoiluhetki aamupalaa odotellessa
Prinsessat päivälevolla
Taiteilua kaverin kanssa
Legokaupungin pohjapiirros
Paikoillanne, valmiit, hep!

Syksyn ensimmäinen yhteinen retki tehtiin läheiseen Vätinpuistoon. Samalla harjoiteltiin taas kävelemistä parijonossa tien reunassa.

Satusilmut matkalla Vätinpuistoon
Kiipeilyharjoituksia puistossa
Hienosti sujuu!
Tasapainoilua
Lepohetki tunnelissa
Takaisin päiväkotiin!

Satusilmut toimivat pienryhmissä aina, kun se on mahdollista. Elokuussa aloiteltiin jakamalla ryhmä kolmeen pienryhmään, joissa jokaisessa on oma aikuinen. Pienryhmät toimivat porrastetusti: kun yksi pienryhmä ulkoilee, kahdella muulla on toimintaa sisätiloissa. Pienryhmissä on laulettu, pidetty aamupiirejä sekä pelailtu.

Alkusyksyn lauluhetkien ohjelmistoa

Satusilmujen jumppasalivuoro on tiistaisin. Jumppasalissa liikutaan kahdessa pienryhmässä.

Tasapainorata jumppasalissa
Hyppy renkaasta toiseen

Päiväkodin pihalla voi tehdä monenlaisia juttuja. Satusilmujen suosikkitouhuja ovat hiekkaleikit, keinuminen, potkupyöräily sekä kiipeily.

Paistinpannukakku valmistumassa
Hämähäkkikeinussa
Pääsimme tänne ihan itse!
Potkupyörät ja -laudat ovat olleet ahkerassa käytössä.

Elokuun viimeisenä päivänä lähdimme retkelle Rieskalähteentien metsään. Matkan varrella harjoiteltiin kulkemista jalkakäytävällä sekä tien turvallista ylittämistä. Metsässä pidettiin pieni aamupiiri ja lauletttiin Hämähäkkilaulu. Aamupiirin jälkeen lähdettiin tutustumaan retkipaikkaan. Sitä ennen palautettiin mieliin tärkein retkisääntö: aikuinen pitää olla aina näkyvissä.

Metsän aamupiirissä
Pieni metsännneito

Metsässä riitti tutkittavaa. Mättäiltä löytyi mustikoita ja puolukoita.

Mustikkametsässä

Retkipaikalta tehtiin mielenkiintoinen löytö: edelliset retkeilijät olivat jättäneet kalliolle kepin, johon oli kiinnitetty naru. Siitä syntyi hieno onki!

Metsästä löytyi onki!

Elokuun lopun leikkiryhmissä rakennettiin mm. eläintarhaa, rakennettiin palapelejä sekä leikittiin tietenkin prinsessaleikkejä!

Eläintarhaleikkejä
Yhteistyöllä se sujuu!
Ihana prinsessa!

 

Retkeilyä ja lintubongausta

Toukokuussa Satusilmut retkeilivät lähimetsässä. Kevään ensimmäiselle retkelle otettiin mukaan eväät, joita syötiin keväisessä auringonpaisteessa kalliolla.

Kevään ensimmäinen metsäretki
Eväitä syötiin keväisessä auringonpaisteessa.

Retkellä tehtiin myös keväisiä luontohavaintoja: leppäkerttu lennähti retkeilijän lippikselle paistattelemaan päivää.

Kevään ensimmäinen leppäkerttu!

Kun eväät oli syöty, ehdittiin metsässä myös leikkiä ja rakennella majaa.

Majanrakennuspuuhia

Päiväkotiin palattuamme muistelimme, mitä keväisiä asioita metsässä nähtiin. Jokainen sai merkitä omat havaintonsa kevätkeräilylistaan.

Keväisiä luontohavaintoja kirjattiin metsäretken jälkeen.
Kevään merkkejä

Keväiset kukat ilmestyivät myös aamupäiväpiiriin. Niitä kerättiin koriin ja samalla harjoiteltiin laskemista.

Kukkaniityllä

Kukkien keruu päättyi, kun kohdalle osui yhden kukan alle piilotettu pörriäinen!

Pörriäinen!

Toukokuussa vietettiin Lasten lintuviikkoa. Lintuhavaintoja kerättiin niin ulkona kuin sisälläkin.

Lasten lintuviikkoa vietettiin toukokuussa.

Satusilmujen ryhmähuoneeseen oli eräänä maanantaina lennähtänyt mm. lokki, sorsia ja fasaani. Linnut viipyivät vierainamme toukokuun loppuun saakka.

Lintuviikkojen vieraita Satusilmuissa
Fasaani

Satusilmujen kiikaripajassa valmistauduttiin tulevaan linturetkeen tekemällä kaikille lintubongaukseen sopivat kiikarit. Kiikarien koristelu sujui vauhdikkaasti ja niitä kokeiltiin heti sisätiloissa.

Kiikaripajassa valmistauduttiin seuraavan päivän linturetkelle.
Valmista tuli!

Seuraavana päivänä lähdettiin pienryhmissä lähimetsään tekemään lintuhavaintoja. Päiväkodin portin ulkopuolella tehtiin ensimmäinen havainto: koivuun kiinnitetystä linnunpöntöstä lennähti ulos lintuemo!

Ensimmäinen lintuhavainto!

Seuraavat havainnot tehtiin metsässä. Puiden oksille oli lennähtänyt monia erilaisia pikkulintuja, joita kiikaroitiin innokkaasti.

Tuolla!
Tarkempi tsekkaus kiikareilla!
Se on hippiäinen!
Uusi lintuhavainto
Mikä lintu?
Uusi laji: rakettirastas (vai oliko se sittenkin räkättirastas?)

Lintuja bongailtiin myös sisätiloissa. Käytävän seinille oli istahtanut tutun näköisiä pieniä ja vähän isompiakin lintuja. Linnut lentelivät lasten avustuksella käytävällä paikasta toiseen ja etsivät sopivaa tarkkailupaikkaa Satusilmujen käytävältä.

Lintuja bongailtiin myös sisätiloissa.
Varis

Toukokuussa ryhmän käytössä oli Lukulumo-sovellus, josta löytyi myös lintuaiheisia kirjoja. Lintutietoon perehdyttiin yhdessä ruokahuoneen ison näytön ääressä. Netistä kuunneltiin lasten toivomuksesta erilaisten lintujen ääniä.

Lukulumo-sovelluksesta löytyi lintutietoa.
Lintuviikon tietopaketti.

Lapset saivat myös omatoimisesti harjoitella Lukulumo-sovelluksen käyttöä iPadeilla.

Lukulumon käyttöä harjoiteltiin iPadeilla.

Toukokuun loppupuolella pidettiin koko päiväkodin yhteinen pihatapahtuma. Pihalle oli yhteistuumin suunniteltu erilaisia toimintapisteitä, joita vanhemmat saivat kiertää yhdessä lasten kanssa. Päiväkodissa oli myös avoimet ovet: perheillä oli tilaisuus kiertää koko päiväkoti Sydänkävyistä aina vuoropuolen perukoille saakka!

Kottikärrykuljetus oli monen suosikki!
Valmiina lähtöön!
Keppihevosradalla
Katuliiduilla sai piirtää asfalttiin kesäisiä toiveita.
Tasapainoiluliinalla
Purkkijalkakävelyä

Satusilmujen kevätkausi on päättymässä. Toivotamme kaikille oikein hyvää ja aurinkoista kesää!

Hyvää kesää!

 

 

 

Kevättunnelmia

Pääsiäisen viettoon valmistauduttiin Satusilmuissa taiteilemalla pääsiäiskortteja, jotka lähetettiin hyvissä ajoin ennen pääsiäistä isovanhemmille.

Pääsiäistipu valmiina lentoon!
Lisää tipuja

Pääsiäistunnelmissa oltiin myös nukketeatteriesityksessä, jota katseltiin ruokahuoneen isolta ruudulta. Tarina kertoi Vilperin ja Justuksen jännittävästä matkasta ja kadonneista pääsiäismunista.

Nukketeatteria: Vilperin ja Justuksen jännittävä matka

Salissa temppuiltiin jumpparadalla, jossa kiipeiltiin, laskettiin mäkeä, hypättiin juustomereen ja sukellettiin pallomereen, joka oli samalla maailman paras kylpyamme ja päiväkodin suosituin laite!

Liukumäkeä ylös…
…ja alas!
Juustomeressä
Maailman paras kylpyamme ja päiväkodin paras laite!

Pääsiäisviikolla noita oli lennellyt Satusilmujen tiloissa ja kadottanut matkan varrella kenkänsä ja luutansa. Nämä ja muut pääsiäisjutut pääsivät mukaan Kim-leikkiin.

Pääsiäisnoita kävi täällä!
Pääsiäis-Kim

Aamupäiväpiirissä leikittiin munanpiilotusleikkiä. Värikkäiden kanojen alle oli piilotettu muna. Leikissä harjoiteltiin värejä ja paikan käsitteitä (vieressä, välissä, alapuolella, yläpuolella).

Minne pääsiäismuna on piilotettu?
Värikkäiden kanojen avulla harjoiteltiin paikan käsitteitä.

Kanat pääsivät mukaan jumppahetken tehtäväpiiriin. Kanojen alle oli piilotettu erilaisia liikuntatehtäviä, joita tehtiin munanetsinnän lomassa.

Jumppasalissa jatkettiin tipuleikkejä.
Tipun alta paljastui tehtävä: estejuoksu
Saatko nenän polviin?
Keksi oma liike!
Viimeinen tehtävä: Kerää jyvät!
Laari täynnä!

Jumppasalissa leikittiin myös Kommervenkkaa-leikkiä: yksi lapsista pääsi noidaksi ja peitteli jonkun kavereista leikkivarjon alle. Muut yrittivät sitten arvata, kuka varjon alla piileksii.

Kommervenkkaa: kuka on piilossa varjon alla?

Jumppasalivuoron odotetuin leikki oli karuselli, jonne kaikki lapset pääsivät vuorotellen kolmen lapsen ryhmissä. Leikkivarjoa pyöritettiin hurjaa vauhtia ja Karuselli-laulun puolessavälissä vaihdettiin suuntaa, etteivät pyörittäjien päät olisi menneet aivan pyörälle!

Jumppahetken odotetuin leikki oli karuselli!

Huhtikuun aamupäiväpiireissä luettiin paljon kirjoja. Kirjan valinta sujui yhteisymmärryksessä äänestäen. Kolmesta vaihtoehdosta eniten ääniä saanut kirja valittiin luettavaksi. Samalla harjoiteltiin laskemista: äänestysnappuloina toimineet duplo-palikat koottiin torneiksi, joista oli helppo lasken kunkin kirjan äänisaalis.

Äänestys käynnissä…

Huhtikuussa päästiin kylvöhommiin. Istutuspurkit koristeltiin huolella ja multaan kylvettiin äitienpäiväyllätys.

Keväisiä istutuspuuhia.

Huhtikuun lauluhetkillä seikkailtiin peikon pihamaalla. Kolme pukkia ylittivät kerta toisensa jälkeen sillan ja peikko jäi sillan alle kihisemään kiukusta. Peikon vieraaksi saapui Huppuli Puppuli -peikkopoika, jonka kanssa peikko sitten pääsi onneksi viettämään herkkujuhlia!

Lauluhetkillä seikkailtiin peikon pihamaalla.
Herkkujuhlat Huppuli Puppuli -peikkopojan kanssa

Satusilmut ovat olleet koko toimintakauden ajan kiinnostuneita kirjaimista ja sanoista. Nimien ja numeroiden hahmotusta sekä laskemista harjoiteltiin yllätyspurkkien avulla. Numeroiduissa purkeissa oli kirjaimia, joista muodostui aina yhden Satusilmun nimi.

Numero- ja kirjainharjoituksia

Vappuviikolla lähdettiin retkelle Vätinpuistoon. Kiipeilytelineessä vierähtikin koko aamupäivä!

Keväinen retki leikkipuistoon
Tasapainoilua
Kiipeilyharjoituksia
Leikkipuistossa harjoiteltiin myös kiipeilytelineestä laskeutumista  takaperin.
Vauhdinottoharjoittelua
Lepohetki!

Vappuviikon salasana paljastui jo torstaina ennen perjantain vappujuhlia.

Vappuviikon salasana

Vappua vietettiin naamiasiten ja discon merkeissä. Juhliin oli saapunut värikästä väkeä. Discoilun pyörteissä nähtiin mm. kaksi Elsaa, vappuneito, Hulk, Turtle, musta ja punainen Ninja, Spiderman, kuuluisa TPS:n jääkiekkoilija, kissa ja keijukaisprinsessa. Discossa tanssittiin lasten toivemusiikin tahdissa, suosikkeja olivat Chicken Dance, Crazy Frog ja Kikattava Kakkiainen. Rauhallisempiin tunnelmiin päästiin Frozen-elokuvan tunnusmusiikin siivin.

Chicken Dance
Kolme Elsaa tunnelmoimassa…

Discoilun jälkeen puettiin päälle ulkotamineet ja lähdettiin koko päiväkodin voimin vappukulkueelle päiväkodin ympäristöön. Reitin varrelle oli saapunut myös muutamia isovanhempia katselemaan Kastun kulkuetta.

Päiväkodin vappukulkue lähdössä matkaan!

Toukokuussa Satusilmuissa jatketaan keväisten touhujen merkeissä!

 

Minä osaan!

Maaliskuussa olemme Satusilmuissa pohtineet, missä asioissa olemme taitavia. Taitoja on erilaisia: joku osaa tehdä hienon hypyn, toinen osaa viheltää ja kolmas piirtää hienosti. Satusilmuissa jokaisen taitoja arvostetaan ja ne huomioidaan. Omia taitoja on saanut harjoitella ja näyttää muille.

Melkein päälläseisonta

Jumppasalissa harjoiteltiin erilaisia temppuja ja ne videoitiin. Taitotemput katsottiin myöhemmin yhdessä ruokahuoneen isolta näytöltä.

Köysitemppu
Kiipeilymestari

Kiipeilyä ja tasapainoilua harjoiteltiin myös ulkona haastavissa olosuhteissa. Junan katolle kiipeäminen talvivarusteissa ja kurahousuissa vaatii taitoa ja rohkeutta (kiipeilytemppu tehtiin aikuisen valvonnassa)!

Ulkonakin harjoiteltiin kiipeilytaitoja.

Pihalla voi harjoitella myös tasapainoilun taitoa erilaisilla välineillä.

Tasapainoilua

Mielikuvitus pääsee parhaiten valloilleen lasten vapaissa leikeissä. Jumppasalissa lapset ovat saaneet vapaasti keksiä leikkejä. Jumppapatjoista syntyi joki, jonne sukellettiin rohkeasti.

Uimareissu joessa
Rannalla!

Majaleikit ovat olleet Satusilmujen suosikkileikkejä. Majan voi rakentaa melkein mistä vaan, mutta tärkeintä on saada rakennelmaan kunnon katto! Majan rakentaminen on jo sinänsä leikki, mutta majaleikissä harjoitellaan myös yhdessä toimimisen ja jakamisen taitoja.

Majaleikki on lasten kestosuosikki.

Satusilmujen keväisessä maalausprojektissa lapsille annettiin vapaat kädet. Värejä sekoiteltiin yhdessä ja jokainen sai maalata kartongille omat kevättunnelmansa. Ihanan värikkäät taideteokset ripustettiin käytävän taideseinälle, jonka äärellä jokainen voi käydä ihailemassa omaa ja kaverin työtä.

Taiteilijat työssään
Oranssia oranssille
Taidepajan värikkäitä teoksia
Keväistä taidetta
Satusilmujen kevätseinä

Maalausta harjoiteltiin myös muilla tavoilla: musiikkimaalauksessa vesiväreistä sekoiteltiin tunnelmaan sopivia sävyjä ja jätskitikkumaalauksessa värejä leviteltiin papereille tikuilla. Myös katuliitutaidetta kokeiltiin, tällä kertaa kartongille.

Musiikkimaalauksen tunnelmia
Jätskitikkumaalausta
Katuliitutaidetta

Maaliskuussa on harjoiteltu esiintymistä. Esiintymisharjoituksia pohjustettiin YouTubesta katsotulla nukketeatteriesityksellä sekä pöytäteatterina toteutetulla sadulla Kolme pukkia.

Nukketeatteria

Kolme pukkia -tarina heräsi henkiin lorupussista löytyneiden pukkien sekä kaapin uumenista kömpineen peikon voimin. Silta ja muut lavasteet rakennettiin lasten kanssa yhdessä nopperipalikoista.

Pöytäteatteria: Kolme pukkia
Iso pukki sillalla

Pöytäteatterista siirryttiin sujuvasti oikeiden näyttelijöiden esittämään näytelmään. Vapaaehtoisia löytyi joka rooliin runsaasti, mutta ehdottomasti suosituin oli peikon rooli. Puinen silta haettiin jumppasalista ja sen alle peikko mahtuikin lymyilemään vallan mainiosti!

”Kuka tömistelee sillallani?”
”Se olen vain minä, pikkupukki.”

Kirjaimet ja kirjoittaminen ovat kiinnostaneet Satusilmuja koko toimintakauden ajan. Salasanan avulla on opeteltu hahmottamaan sanojen alkuäänteitä ja keksitty eri äänteillä alkavia sanoja. Monet Satusilmut ovat innostuneet myös kirjoittamisesta – suosittua on kirjoittaa mallin mukaan omaa ja kavereiden nimiä.

Kirjaimet kiinnostavat Satusilmuja.
Kirjoitusharjoituksia

Hienomotorisia taitoja on harjoiteltu myös kokoamalla palapelejä ja pujottelemalla.

Palapelien kokoaminen sujuu jo hienosti!
Pujottelemisen taito

Omien esitysten päivänä jokainen sai esittää muille taidon tai tempun. Aamupäivän aikana näimme hienoja hyppyjä, lauluesityksiä, kuperkeikkoja sekä upean taikatempun. Yleisö jaksoi hienosti seurata näytöstä ja kaikille esiintyjille annettiin aplodit esitysten päätteeksi.

Omien esitysten päivänä jokainen sai esitellä taitojaan muille.
Lauluesitys elokuvasta Frozen: Let it go
Taikatemppu: Miten revitystä servetistä tulee taas kokonainen?
Superpomppu
Kuperkeikka

Maaliskuussa saatiin nauttia ainakin tilapäisesti keväisistä lämpötiloista. Lumet saivat kyytiä aurinkoisella pihalla ja lapset pääsivät toden teolla kurahommiin. Virtaavaa vettä ohjailtiin pois pihalta innokkaiden kaivajien voimin.

Kevättouhuja: kanavanrakentajat suunnittelupuuhissa

Kevätsää oli herätellyt myös ensimmäiset leppäkertut, joita seurailtiin pihan auringonpaisteessa. Sisällä etsittiin tietoa ja katseltiin kuvia leppäkertuista, koppakuoriaisista ja hämähäkeistä. Keväisissä tunnelmissa aloitettiin askarteluprojekti, jonka tuloksena syntyi hauskoja lentäviä koppakuoriaisia. Samalla harjoiteltiin erityisesti leikkaamisen taitoja, jotka jo monella ovatkin hyvin hallussa.

Ötököitä liikkeellä!
Saksiharjoituksia
Osaan leikata!
Kevättä ilmassa
Koppakuoriainen valmiina lentoon
Satusilmujen koppikset pörräävät jo ikkunassa!

Satusilmujen koppakuoriaiset lentelevät jo ikkunassa odottelemassa lämpeneviä kevätsäitä!

 

 

 

Kalevalan päivänä

Kalevalan päivän lauluhetkellä vieraaksemme saapui Väinämöinen kanteleensa kera.

Kalevalan päivää 28.2. vietettiin Satusilmuissa lauluhetken merkeissä. Lauluhetkelle saapui vieraaksi itse Väinämöinen kanteleineen.

Lähdimme aluksi kalastusretkelle ja saaliiksi saimme komean hauen, jonka leukaluusta Väinämöisen kannel oli veistetty.

Kalaloitsu toi Satusilmuille hyvän kalaonnen.

Jokainen Satusilmu sai kokeilla, millaisia säveliä Väinämöisen kanteleesta voi loihtia ilmoille. Harjoittelimme myös kalevalaista vuorolaulua, jossa esilaulaja (aikuinen) laulaa säkeen ensin ja lapset toistavat sen sitten kaikuna.

Kalevalaista vuorolaulua harjoiteltiin yhdessä lauluhetkellä.

Väinämöisen kalastusreissun tunnelmia tutkimme myös Koirien Kalevalan sivuilta.

Jättihauki yllätti Väinämöisen veneseurueen.
Hauen leukaluusta syntyi Väinämöisen käsissä upea kannel.

Kalevalan päivän lauluhetken ohjelma ikuistettiin Satusilmujen käytävän seinälle.

Kalevalan päivän lauluhetken ohjelmaa