Rektors hälsning inför vårterminen 2024: Frisk medvind för Arbis

Frisk medvind för Arbis!

Det är med glädje och stolthet vi kan notera att det aldrig har gått så bra för Åbo svenska arbetarinstitut ”Arbis” som under hösten 2023. Vi har aldrig förr under våra 115 år lockat så många studerande!

Därför är det extra inspirerande att få presentera ett nytt och fräscht studieprogram för våren 2024. Vi erbjuder en mängd nya kurser och föreläsningar varvade med gamla godingar. Likaså innehåller utbudet kortkurser, veckoslutskurser och terminslånga kurser på både dag- och kvällstid. Vi hoppas att så många som möjligt ska hitta något som passar in i livssituationen.

För min egen del är detta det 22:a och sista studieprogrammet jag som rektor under närmare 11 år har fått vara med att skapa tillsammans med våra planerare och kreativa lärare. FM Cecilia Hindersson tar över rektorskapet 1.2.2024.

 År 2024 har Undervisnings- och kulturministeriet utlyst till ”Temaåret för bildning”. Trots det blåser det en del motvind från statligt håll. Den statliga finansieringen för den fria bildningen skärs ner mer än någonsin 2024. Detta i en tid då man borde överbrygga den ekonomiska svackan med att satsa på bildningen som en investering för framtiden. Dessutom förs det just nu en diskussion inom Åbo stad om det svenska och finska arbetarinstitutets gemensamma hus vid Kaskisgatan 5 skulle säljas, all dagverksamhet upphöra och kvällsundervisningen splittras till olika skolor runt om i staden.    

 Trots utmaningarna ser vi fram emot en ljus vår för Arbis. Vår styrka är det växande antalet studerande i kombination med professionella lärare och planerare och ett lockande utbud!

 Välkommen till oss på Arbis!

Sixten Westerby, rektor