REKORDHÖST FÖR ARBIS 2023!

Pressmeddelande 28.12.2023

REKORDHÖST FÖR ARBIS!

Aldrig förr under sina 115 år har Åbo svenska arbetarinstitut ”Arbis” haft så många studerande under en hösttermin som i år. Jämfört med förra rekordhösten 2019 inför coronanedstängningen nådde Arbis ett resultat på +7,7% nu i höst. Jämfört med bottennoteringen år 2010 har Arbis deltagarantal vuxit med över det dubbla – med drygt 111%! Går våren 2024 lika bra som hösten 2023 kommer Arbis att ha nästan 3300 deltagare under läsåret 2023-2024.

Unga vuxna den största åldersgruppen

Åldersmässigt var gruppen 25-34 år fortfarande Arbis största under 2023 följd av 65-74-åringarna. Det är unikt att ett arbetarinstitut når också så många unga vuxna! 28,3 % av Arbis studerande var män. Också den procentandelen har vuxit något jämfört med tidigare år.

Många olika modersmål

Arbis är en mycket internationell samlingsplats. Arbis räknade in jämnt 40 olika modersmål bland sina deltagare under 2023. Två tredjedelar hade svenska som modersmål, lite mer än var femte hade finska som modersmål och drygt var tionde hade ett utländskt modersmål. Bland de utländska modersmålen toppar engelskan listan, följd av tyskan, ryskan och spanskan. Trenden är den att både de med finska och utländska modersmål ökar mest i proportion.

Keramiken och svenskan de populäraste ämnena

Under 2023 var det svenskan och keramiken som ämnen som lockade mest deltagare. Som enskild kurs blev dock möbeltapetseringen först fullsatt. Sett ur ett större helhetsperspektiv är det de olika yogorna som fortfarande är de populäraste även om yogaintresset verkar avta något. Den föreläsare som attraherade mest åhörare var den rikssvenske författaren Herman Lindqvist följd av f.d. Rysslandskorrespondenten Kerstin Kronvall och f.d. ambassadören René Nyberg.

Vissa orosmoln för framtiden

Trots den starka uppgången för Arbis blåser en del motvind för den fria bildningen dels från statligt och dels från Åbo stads håll. Nedskärningarna av statsanslagen för den fria bildningen har aldrig varit så stora som de blir 2024. Arbis har därför varit tvunget höja kursavgifterna något inför våren 2024, men mycket moderat. Hur det blir till hösten 2024 bestäms senare. Diskussionen om att få bevara Kaskisgatan 5 som de båda arbetarinstitutens hus fortsätter också. Hotbilden är att Åbo stad säljer fastigheten och att all dagundervisning upphör och kvällsundervisningen splittras och förläggs i olika skolor runtom i Åbo.

Anmälningstiden till vårens kurser pågår

Den som vill delta i vårens kurser och föreläsningar kan fortgående anmäla sig via www.aboarbis.fi. Många kurser är redan fullsatta, men det lönar sig alltid att anmäla sig på väntelistan. Anmälningssituationen lever hela tiden och Arbis meddelar genast den första på väntelistan om någon plats blir ledig. Vårens första kurs börjar 8.1 och den sista slutar strax före midsommar.