Yle besökte Arbis konversationskurs i svenska:

Lyssna på programmet:

https://arenan.yle.fi/poddar/1-65367117

Zhanna från Ryssland och Dragos från Rumänien studerar svenska på kvällarna – skulle gärna prata svenska både mer och oftare

Publicerad 20.03.2023 06:17.
Sex personer står i grupp och tittar ner i ett häfte.
Bildtext Zhanna Boeva, Ole Reinsdorf, Jenny Chenglin, Dragos Truscan, Gordon Henderson och Ana Carolina Méndez går varje vecka på konversations kurs i svenska på Arbis i Åbo.

Bild: Marie Söderman / Yle

Flera kvällar i veckan sitter tiotals personer från olika delar av världen och konverserar vid Arbis i Åbo – på svenska. Intresset för att läsa svenska är stort.

En stor skärm som ser ut som en tv på väggen i ett klassrum. Man ser bilder av aktuella saker på skärmen.
Bildtext ”Berätta om bilderna” uppmanar texten på skärmen i klassrummet.

Bild: Marie Söderman / Yle

 

Man sitter vid sin dator.
Bildtext Esko Kukkasniemi trivs med att leda konversationskursen i svenska.

Bild: Marie Söderman / Yle

Läs hela artikeln:

https://svenska.yle.fi/a/7-10030863

Öppettider för Arbis konstutställning i mars 2023

Arbis konstkurser håller en gemensam konstutställning i institutshuset vid Kaskisgatan 5. Merparten av utställningen är på entréplan invid Café Dominic. Den andra delen av utställningen finns på Galleriväggen på 5 våningen.  De grupper som deltar i utställningen är kurserna i akvarell, olja och keramik, vars lärare är konstnärerna Victoria Björklund, André Peterdi och Aras Jarjis.

Utställningen är öppen fram till 31.3.2023:

Mån.-tors.                           Kl. 7.45-20.30

Fre.                                       Kl. 7.45-15.00

Lör. och sön. Stängt.

Inträdet är fritt!  Välkommen!

 

ABC för fotografering

Bli bekant med din kamera och ta bättre foton! Under ledning av en professionell fotograf får du lära dig om ISO, exponeringstid, bländaren och betydelsen av ljus och vitbalans. Kursen ABC för fotografering ordnas under fyra kvällar i mars och april och kostar 15 e. Mera information och anmälningar på www.aboarbis.fi

Arbis onsdagsföreläsning 8.3 – Finlandssvensk sång som förenar och skiljer oss åt

”Hur härligt sången klingar” – identitet, gemenskap och utanförskap i finlandssvensk sång är temat för Arbis onsdagsföreläsning 8.3 kl. 18.00-19.30. Vi vet mycket väl att många mår bra av att sjunga tillsammans, men för många innebär sång också att man undviker sådana situationer där det sjungs eller där man förväntas sjunga med.  Under Arbis onsdagsföreläsning berättar FD Ros-Mari Djupsund utifrån sin doktorsavhandling om hur den finlandssvenska sången både förenar och skiljer oss åt. Vid pianot sitter Henrica Lillsjö. Den som vill kan under kvällen sjunga med i några av de mest välkända finlandssvenska sångerna. Föreläsningen ges i föreläsningssalen bakom Café Dominic på entréplan i institutshuset vid Kaskisgatan 5.  Avgiften är 8 € för förhandsanmälda via www.aboarbis.fi – anmälning vid dörren 12 €.

Konstutställning på Arbis 7-31 mars

Arbis konstlärare och deras studerande glädjer oss med alster från våra konstkurser i vårens utställning. Under läsåret 2022-2023 har Arbis erbjudit 23 olika kurser i konstämnen – keramik, olja, akvarell och teckning. Nu ställer kursdeltagare ut sina verk på Kaskisgatan 5. Vernissage är tisdagen 7.3. kl. 18. Välkommen att ta del av kunskap och kreativitet i konstens tecken!

Uggleexkursion för nattugglor, teori och nattvandring, fredag 3.3 kl. 18.30-23

Vad vet du om våra ugglor och bl.a. om deras kärleksliv? Arbis arrangerar på fredag 3.3 kl. 18.30-23 en fågelvandring för ”nattugglor” med fokus på riktiga ugglor tillsammans med fågelguiden Hans G. Hästbacka. Under den sena kvällsvandringen artbestämmer man ugglor, hör på läten och lär sig mera om ugglornas utbredning, levnadsvanor och häckningsbiotoper. Ugglorna parar sig just nu och därför ”sjunger” hanarna extra mycket de här veckorna. Bl.a. ska man försöka hitta kattugglan vars läte används i gamla skräckfilmer.

Kvällen börjar kl. 18.30 med en 45 minuters teoridel i Åsalen vid Östra Strandgatan 2, och fortsätter sedan med en vandring på Runsala. Inför vandringen samlas gruppen kl. 21 vid Runsala Botaniska trädgårds huvudingång och så rör man sig till fots ca 2 h.

Som utrustning behöver man varma ytterkläder och skodon samt om möjligt en fågelbok, ett sittunderlag och gärna också termos med tilltugg eftersom man tar en paus mitt under vandringen. Arbis understryker att gruppen rör sig i naturen och att det därför inte finns någon garanti att man kan observera ugglor under kursen.

Anmäl dig via www.aboarbis.fi senast kl. 15.00 samma dag som ugglevandringen sker d.v.s. på fredag 3.3.

Dags att pröva på yoga?

Det finns plats på I AM yoga introduktionskurs för kvinnor och män, tre måndagar, 13.3-27.3 och på familjeyoga för barn 4-9 år med en vuxen, tre söndagsförmiddagar, 19.3-2.4.

I AM yogapassen innehåller lugna övningar, djupavslappning och meditation. Yogaformen passar alla, både nybörjare och vana yogin.

Familjeyogans övningar strävar efter att förbättra motorik, balans och koncentrationsförmåga och erbjuder en möjlighet att tillbringa tid och röra på sig tillsammans.

Mera information och anmälningar på www.aboarbis.fi

Aktuellt för dig som är intresserad av sång!

Är du intresserad av sång? Sjunger du gärna? För dig finns två aktuella evenemang på Arbis!

Den 8.3. kommer Rosi Djupsund, FD i musikvetenskap, att föreläsa om sångens betydelse för finlandssvenskar. Föreläsningen är baserad på hennes doktorsavhandling ”Hur härligt sången klingar” – identitet, gemenskap och utanförskap i finlandssvensk sång.

För sångintresserade finns det ännu plats på kursen ”Lugnande medeltida sång” med Anneliina Rif, den 10-11.3. Du får lära dig om medeltida musik och om andning. Mest sjunger gruppen tillsammans, utan brådska. Du kan meditera medan du sjunger, och sjunga medan du mediterar, eller bara slappna av med sång.

Mera information och anmälningar på www.aboarbis.fi

Nya hantverkskurser på Arbis

Det finns ännu lediga platser på olika kurser i hantverk under våren. Nya kurser i stickning, virkning och broderi kör igång i början av mars.

Kom och lär dig sticka och virka eller utveckla dina existerande kunskaper! Kursen i stickning går sju onsdagskvällar och passar också för nybörjare. Kursen i virkning är kortare och äger rum under tre tisdagskvällar. Också den lämpar sig för såväl nybörjare som längre hunna.

Kursen i broderitekniker tar upp allt från korsstygn till japanska sashikobroderier och hardangertekniken som härstammar från Norge.

Pigga upp vårgarderoben med ett nytt klädesplagg eller en egenhändigt gjord väska. Eller gör något nytt och unikt för hemmet eller stugan. Möjligheterna är många!

 

Arbis onsdagsföreläsning 15.2 kl. 18.00-19.30

Den 6.2 firades samernas nationaldag, för att uppmärksamma den första samiska kongressen som hölls i Trondheim den 6.2.1917. På Arbis onsdagsföreläsning den 15.2 erbjuds en överblick av samernas historia ända från förhistorisk tid fram till idag. FD, forskare Otso Kortekangas är specialiserad på samisk historia och kommer att berätta om samernas relationer med övriga nordbor. Han tar också upp aktuella ämnen så som de nyligen tillsatta nordiska sannings- och försoningskommissionerna.

Anmälningar här på www.aboarbis.fi (8 e) eller vid dörren (12 e).

Platsen är Arbis föreläsningssal på entréplan vid Kaskisgatan 5 i Åbo.