Liisa Suopanki, vice ordförande för Ätstörningsfamiljer i Sydvästra Finland r.f., kommer till Arbis tisdagen den 30 oktober kl. 19.00 för att föreläsa om ätstörningar och hur det är att drabbas av dem. Mer information och förhandsanmälan (senast 29.10) finns bakom den här länken! Föreläsningen kostar 8 € för förhandsanmälda och 12 € för dem som anmäler sig vid dörren.

Kommentarer inaktiverade för

Filed under Yleinen

BESÖK ÅBOS VÄRLDSMINNE – PROFESSOR JOHAN GADOLINS SAMLINGAR; onsdag 10.10 kl. 18.00

Åbo Akademis bibliotek förvaltar den så kallade Gadolinska samlingen med ca 3 400 band, en samling som Unesco nyligen har upptagit i det nationella världsminnesprogrammet. Akademibibliotekets servicechef FM Eva Costiander-Huldén har forskat i och skrivit en samlingshistorisk analys om Johan Gadolins bidrag till det värdefulla Gadolinska biblioteket.

 

Under sin Arbisföreläsning, som hålls på Akademins huvudbibliotek (Boktornet) vid Domkyrkotorget 2 på onsdag 10.10 kl. 18.00, redogör Costiander-Huldén för den unika Åboforskaren Johan Gadolins (1760-1852) mångsidiga liv. Han var professor i kemi vid Kungliga Akademien i Åbo, han anlade fruktträdgården Surutoin och var aktiv i Finska hushållningssällskapet. Costiander-Huldén ger exempel på hur Gadolin byggde upp sitt bibliotek, och hur bokhandlare, bokbindare och boktryckare samverkade under slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet och hur det kom sig att samlingarna finns bevarade än i dag trots Åbo brand. Föreläsningen kostar 8 € för förhandsanmälda via www.aboarbis.fi och vid dörren 12 €.

Johan Gadolin. Foto ur Edv. Hjelt & Robert Tigerstedt: Johan Gadolin 1760-1842 in memoriam.
Helsingfors 1910.

Kommentarer inaktiverade för BESÖK ÅBOS VÄRLDSMINNE – PROFESSOR JOHAN GADOLINS SAMLINGAR; onsdag 10.10 kl. 18.00

Filed under Yleinen

Artificiell intelligens och robotik – hur ser framtiden ut?

Arbis arrangerar i samarbete med Kvinnliga Akademiker i Åboland r.f. en för alla öppen föreläsning om hur digitaliseringen och robotiken förändrar samhället. Under föreläsningen målar vetenskapsförfattaren och konsulten Cristina Andersson upp våra framtidsbilder. Evenemanget är gratis, men anmäl dig gärna i förväg via denna länk!

Kommentarer inaktiverade för Artificiell intelligens och robotik – hur ser framtiden ut?

Filed under Yleinen

”Vård- och landskapsreformen i ett nötskal” på Arbis 2.10

Glöm inte att anmäla dig till den dagsaktuella föreläsningen om vård- och landskapsreformen. Föreläsningen hålls tisdag 2.10 kl. 19. Föreläsningen är gratis, men kom ihåg att anmäla dig i tid via den här länken.

Kommentarer inaktiverade för ”Vård- och landskapsreformen i ett nötskal” på Arbis 2.10

Filed under Yleinen

Spelberoende i fokus på Arbis föreläsning 25.9

Fredrik Nygård (41) har levt ett liv med grovt spelmissbruk. Han har lurat till sig 2,5 milj. euro av kreditinstitut, företag och ett 500-tal privatpersoner. Han har besökt spelmeckat Las Vegas 31 gånger och sett vad spelvärlden kan erbjuda av himmel och helvete. Han har pendlat mellan femstjärniga lyxhotell och ett liv på gatan och svävat mellan ångest och självmordsförsök. I dag reser Vasabon Nygård runt i Norden och berättar om hur ett spelmissbruk kan förstöra en människas liv och ödelägga relationerna till både familj och vänner och samtidigt bränna broarna till utbildning och karriär. Han vill att vi ska upptäcka missbruk i tid så att ingen annan ska behöva sjunka lika djupt i det mest tillgängliga missbrukarträsket. Antalet spelande kvinnor i den övre medelåldern är en ny grupp som växer oroväckande mycket, men åldersgruppen 13-20 år är fortfarande den största riskgruppen. Därför erbjuder Katedralskolan sina elever att gratis delta i föreläsningen om de anmäler sig inom utsatt tid via skolans kansli.

Anmäl dig till föreläsningen via denna länk senast 24.9! Anmälningen kostar mer vid dörren.

Kommentarer inaktiverade för Spelberoende i fokus på Arbis föreläsning 25.9

Filed under Yleinen

Tom Kankkonen på Arbis 18.9

Yle-journalisten Tom Kankkonen går igenom Turkiets utveckling från en lovande EU-medlemskandidat till ett land på väg mot diktatur. Turkiets inriktning har varit omstridd i årtionden men kampen om landets riktning har blivit allt intensivare de senaste åren. Kampen står bland annat mellan islamister och västligt inriktade. Den olösta kurdfrågan är ett annat sår i det turkiska samhället. Tom Kankkonen är journalist vid Yles finska nyhetsredaktion. Han har följt med Turkiet sedan början av 1990-talet. Kankkonen bodde i Turkiet från 1994 till 2001 och har efter det gjort flera reportageresor till landet. Han har publicerat en faktabok om Turkiet år 2005 (Turkki – Eurooppaa ja Aasiaa). 2016 belönades han med Bonniers stora journalistpris för sin bevakning av Syrien, Irak och Turkiet.

Föreläsningsavgift för förhandsanmälda 8 €, 12 € vid dörren. Anmäl dig senast 17.9 via denna länk!

Kommentarer inaktiverade för Tom Kankkonen på Arbis 18.9

Filed under Yleinen

ARBIS KÖR IGÅNG!

Under veckorna 36 och 37 börjar merparten av Arbis höstkurser, fr.o.m. 4 september framåt.  Trots att många kurser har väntelista finns det plats på många andra. Via www.aboarbis.fi kan du kolla när du senast måste anmäla dig. På nätet hittar du också de nya kurser som skapas under höstens lopp.

Välkommen på kurs och föreläsning då det är dags!

Kommentarer inaktiverade för ARBIS KÖR IGÅNG!

Filed under Yleinen

Höstens studieprogram på webben

Bekanta dig med Arbis studieprogram för hösten 2018 via denna länk!

Pappersversionen vars pärm du ser nedan kan du hämta bl.a. på Arbis från och med den 13 augusti.

Anmälningstiden till höstens kurser och föreläsningar börjar 15.8.2018 kl. 18.00 på denna webbplats och på Arbis kansli, Kaskisgatan 5.

Kommentarer inaktiverade för Höstens studieprogram på webben

Filed under Yleinen

VANDRA TILL FÅGELSÅNG I SOMMARNATTEN 8.6 kl. 22-02

Arbis sista kurs för säsongen hålls natten mellan fredag och lördag 8-9.6. Kl. 22-02  är det då en fågelvandring i försommarnatten som gäller tillsammans med Arbis populära fågelguide Hans G. Hästbacka.  Fokus ligger på nattsångarna. Gruppen rör sig till fots ca 4 h och artbestämmer fåglar, lyssnar på sången och lär sig mera om utbredning, levnadsvanor och häckningsbiotoper. Ta på dig varma ytterkläder och bekväma skor. En handkikare, en  fågelbok och gärna också en termos och ett sittunderlag kan vara bra ha. Exkursionen hålls natten mot lördag så att man lugnt ska kunna vandra in på småtimmarna eftersom lördagen för många är en ledig dag.  Läraren meddelar de anmälda den exakta startpunkten för nattexkursionen.  Anmäl dig via www.aboarbis.fi senast på torsdag 7.6.

Kommentarer inaktiverade för VANDRA TILL FÅGELSÅNG I SOMMARNATTEN 8.6 kl. 22-02

Filed under Yleinen

Våren syns även i Arbis kursutbud. Delta på någon av fågelvandringarna och var med och skåda hur naturen vaknar till liv igen.
 
Anmälning via kurshemsidorna, Fåglar i närmiljö, Fågelutflykt för morgonpigga, Möt vårens fåglar, Fågelsång i försommarnatten, eller på institutshuset, Kaskisgatan 5, 5:e våningen.

Kommentarer inaktiverade för

Filed under Yleinen