Claus Stolpe: Taktiserande presidentval – förr och nu, onsdagsföreläsning 17.1 kl. 18.00-19.30

Åbo svenska arbetarinstituts ”Arbis” första onsdagsföreläsning för vårterminen ges på onsdag 17.1 kl. 18.00 i föreläsningssalen i institutshuset vid Kaskisgatan 5. Temat är högaktuellt, nämligen ”Taktiserande presidentval – förr och nu”. Presidentvalets första omgång hålls som känt 28.1.2024.

Men tänk om man inte gillar den presidentkandidat som leder galluparna och tror att den man själv föredrar har svårt att vinna? Ska man då rösta enligt sin övertygelse eller ska man rösta taktiskt? Hur brukar folk göra? Har taktiskt agerande tidigare påverkat presidentval? Historien bjuder på en snudd av dråpliga exempel på vad som sist och slutligen har avgjort vissa val.

Följ med på en intressant genomgång tillsammans med forskaren Claus Stolpe. Han är doktor både i statskunskap och historia. Hans första doktorsavhandlingen handlar om presidentvalsmetoder, den andra om USA:s presidenter. Efter sina många år vid ÅA i Vasa är han en van och underhållande föreläsare. Stolpe är också en ofta anlitad kommentator i tv och radio.

Avgiften för förhandsanmälda före 17.1 kl. 15.00 via www.aboarbis.fi är 8 € – anmälan vid dörren 12 €. Arbis andra onsdagsföreläsning d.v.s. 24.1 handlar om ”Slaget om Bengtskär sommaren 1941” tillsammans med Patrik Berghäll.