EduCloud, EduStore ja mitä näitä nyt on…

Kaarinan tablet-seminaarin kakkospäivään mahtui ensimmäisen päivän tavoin monenlaista teemaa. Pinnalla niin käytäväpuheissa kuin Twitterissä tuntuivat kuitenkin olevan erityisesti erilaiset opetuksen pilvipalvelut. Mm. loppupanelistien yhteinen mielipide tuntui olevan, että pala kerrallaan opetuksenkin asiat siirtyvät pilveen.

Pääsalissa Jarkko Moilanen kertoi (ks. kalvot) OKM-vetoisesta, edu-kansaa kovasti kiinnostavasta pilviväylähankkeesta, joka on parhaillaan siirtymässä alan yritysten muodostaman EduCloud Alliancen vetovastuulle. Keskeinen viesti oli, että OKM:n rooli on ollut luoda yhteistä, avointa standardia eri toimijoiden välille, mutta itse palvelutuotanto jää konsortion yritysten tehtäväksi. Ministeriön pyörittämää, valtiolllista materiaalikauppapaikkaa ei siis ole odotettavissa, toisin kuin ehkä moni on asian ymmärtänyt. Moilasen toteamus ”EduCloud on standardi, ei tuote” tiivistää ajatuksen hyvin.

blog-educloudstoreJos EduCloud on standardi, entä sitten se tuote? OKM:n tavoitteena ei ole, että markkinoille syntyy vain yksi kauppapaikka ilman kilpailua. Eräänlaisena mallitoteutuksena EduCloud Alliance on rakentanut Bazaarin, joka ei kuitenkaan ole varsinaisesti käyttöönotettavissa oleva tuote, vaan esimerkkitoteutus kauppapaikasta, joka toimii jatkokehittelyn pohjana kaikille kiinnostuneille toimijoille (mikäli asian oikein ymmärrän).

Mutta jotain tässä hengessä toimivaa on jo viimeistä silausta vaille valmiinakin. Samassa pääsalissa oli Kuntien Tieran esittelypiste, jolla esiteltiin Edison-oppimisalustan lisäksi uutta EduStore-palvelua, joka on juuri tulossa markkinoille kaikkien kuntien ulottuville – joko suoraan Tieran (Tieran omistavat 250 kuntatoimijaa) tai vaihtoehtoisesti KL Kuntahankintojen (muut kunnat) kautta. Jotta kuvio ei olisi turhan yksinkertainen, EduStore ei ole suoraan pilviväylähankkeen tuote, mutta Tiera on kuitenkin mukana EduCloud Alliancessa ja  tekee yhteistyötä pilviväylähankkeen kanssa standardien määrittelyn, rajapintojen kehittämisen sekä palveluiden integroinnin osalta.

Tieran sähköisten materiaalien jakelukanava integroituu kunnan käytössä olevaan oppimisalustaan. Integrointi on jo tehty Edison-, Moodle-, Peda.net-, Fronter, Itslearning- ja Opinaika-alustoille ja muillekin tukea luvataan tarpeen mukaan. Mm. Turun Moodleen integroituna EduStore (demosisällöillä) on jo syksyllä ollut pilottikoulujen käytössä. Jakelukanavan ja sen sisältöjen kilpailutuksessa Tieran ja KL Kuntahankintojen kanssa yhteistyötä ovat tehneet Espoo, Tampere, Lahti, Hämeenlinna ja Turku.

Mitä muuta päivään 2 mahtui? Mielenkiintoisia olivat ainakin opetusteknologiapäällikkö Keijo Sipilän esittelemät ensimmäiset opettajien ja oppilaiden käyttäjäkokemukset tablet-hankkeen tässä vaiheessa.

Alla olevasta videosta voit kuunnella Keijon koko puheenvuoron. Tiivistetysti voisi todeta, että tabletit on otettu vastaan positiivisesti ja niiden oppimista edistävään vaikutukseen uskotaan. Osaamisen näyttäminen on aikaisempaa helpompaa ja TVT-taidot kehittyvät.  SAMR-malliin suhteuttaen Sipilä arveli toiminnan olevan vielä enimmäkseen S- ja A-tasolla, mutta kohti M- ja R-tasoja kuljetaan. Opettajajohtoisuudesta ei ole vielä päästy, mutta opettajan roolin muuttaminen tiedon jakajasta toiminnan ohjaajaksi on keskeisiä tavoitteita. Kehittämiskohteiksi sekä opettajat että oppilaat nimesivät langattomat verkot ja e-oppikirjat, näiden toimivuus ja laatu ovat siis molempien mielestä olennaisen tärkeitä. Opetukseen liittymättömän some-käytön tai pelailun houkuttelevuuden tunnistivat niin oppilaat kuin opettajatkin.

Kiitos Kaarina – monipuoliset päivät ja mielenkiintoinen ohjelma! Ensi vuonna uusiksi?

Tietoja Jouni Paakkinen

Tietokone opetuksessa - TOP-keskus
Kategoria(t): Muut tapahtumat Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.