Turun suomenkielinen työväenopisto on Turun kaupungin omistama oppilaitos, joka järjestää vapaan sivistystyön opetusta Turun kaupungin alueella. Opisto on poliittisesti ja ideologisesti sitoutumaton aikuisoppilaitos.
Työväenopisto on maamme neljänneksi vanhin kansalaisopisto. Sen toiminta käynnistyi alkuvuonna 1908. Ensimmäinen toimitalo sijaitsi kaupungin keskustassa osoitteessa Puutarhakatu 8. Kolmekymmentä- ja nejäkymmentäluvulla opiston toimisto sijaitsi Sairashuoneenkatu 1:ssä ja samoissa tiloissa annettiin myös osa opetuksesta. Toimittuaan koko viisikymmentäluvun Aninkaistenmäessä, konserttitalon siipirakennuksessa, oppilaitos pääsi muuttamaan kauan kaipaamaansa uuteen Kaskenmäen opistotaloon, jossa se pitää majaansa edelleenkin. Sivuopetuspisteitä on eri puolilla Turkua, yhteensä yli 20. Vuoden 2012 tammikuussa käynnistettiin opetus Paattisten uudessa hienossa koulutalossa.
Työväenopiston ensimmäisenä rehtorina toimi maisteri Väinö Juusela (1908–1909). Nykyisin rehtorina toimii FM Sanna Orusmaa. Hän on järjestyksessään kymmenes rehtori oppilaitoksen yli satavuotisessa historiassa.
Historian saatossa oppilaitos on ehtinyt toimia eri lautakuntien alaisuudessa ja 1990-luvun alkuun saakka sillä oli oma johtokuntakin.
Siitä huolimatta että Turun suomenkielinen työväenopisto on maakuntamme suurin kansalaisopisto palvellen vuosittain noin 17 500 opinhaluista asiakasta, sen vakinainen ja kokoaikainen henkilöstö on hyvin pieni. Opistossa toimii mm. rehtori, kv-koulutussuunnittelija, kaksi opistosihteeriä, toimistosihteeri sekä kolme viranhaltijaopettajaa. Edellisten lisäksi työväenopisto palkkaa vuosittain palvelukseensa useita satoja tuntiopettajia ja luennoitsijoita.
2000-luvulla työväenopiston opiskelijamäärä on vuosi vuodelta lisääntynyt. Esimerkiksi vuonna 2004 opiskelijoita oli yhteensä noin 13 400 ja vuonna 2011 jo runsaat 17 500. Opiston suosituimpia oppiaineryhmiä ovat kielet, kädentaidot, kuvataide, tanssi ja liikunta, musiikki ja tietotekniikka. Työväenopisto on tullut tunnetuksi myös viime vuosien korkeatasoisista historia-aiheisista luentosarjoistaan ja seminaareistaan.
Opetuksen kohderyhmänä ovat Turun ja sen lähiseudun aikuiset. Järjestämme kursseja myös monille erityisryhmille, kuten maahanmuuttajille, psykiatrian kuntoutujille sekä kehitysvammaisille.