ISTE day 2

Konferenssin esiintyjälista on amerikkalaisittain aika vakuuttava. Vuoron perään esiintyjät löytyvät milloin miltäkin kuulumisten aikakauslehtien TOP 50 listalta.

Rehtorina ja opettajana osaa arvostaa loistavia esiintyjiä ja täytyypä sanoa, että kun kuunteli esim. Kevin Carrollin tarinaa (jolla ei sinänsä ole mitään tekemistä ICT:n kanssa) niin itse kunkin silmäkulmat kostuivat – huikeaa tekemistä ja hieno ”Red Rubber Ball” tarina. Kaverin seuraavaa slogania voi jokainen miettiä: ”If your dream doesn’t scare you its not big enough”

Sen sijaan Leslie Fisher on sen luokan nörtti ja persoonallinen naisesiintyjä, että hänen täyteen buukatuissa esityksissään on lähes uskonnollinen hurmos läsnä hänen heittäessään rankkaakin kommenttia yleisölleen. Pääsin konferenssissa kuuntelemaan Leslietä kahteenkin otteeseen, joista ensimmäinen meni teemalla ”The audience paricipation based group smackdown” jossa Leslie toimi lähinnä juontajana ja johdattelijana kun yleisöstä halukkaat esittelivät parhaita lähinnä web 2.0 työkalujaan koko kuulijakunnalle.

Olen pyrkinyt avaamaan alle hieman työkalujen sisältöä ja niiden soveltuvuutta eri kouluasteille.

Touchcast / Educast (iOS – yläkoulu ja toinen aste)

Lisää olemaasolevaan videoosi useita erilaisia interaktiivisia elementtejä.

”TouchCast is a new medium that looks like video, but feels like the web”

 

Plickers (iOS / Android – alakoulu ja yläkoulu)

Vastauslaiteohjelma, jossa ei tarvita kuin opettajan päätelaite. Oppilaat näyttävät etänä opettajalle paperiiin tulostettua koodia ja opettajan päätelaite kaappaa kuvasta oppilaiden vastukset säilyttäen tiedon siitä kuka vastasi mitäkin.

Screencast-O-Matic (Win 7 Mac – kaikki kouluasteet)

Joko selaimesssa tai asennettuna (suosittelen) toimiva hyvä, monipuolinen ja ilmainen ruudunkaappausohjelmisto. Jos ohjelmistolle on vähänkään enemmän käyttöä suosittelen hankkimaan vusoilisenssin (15 USD).

Delivr® (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

QR-koodien, RFID-tagien ja lyhennettyjen URL:ien kanssa törmää usein siihen ongelmaan, että haluaisi vaihtaa sisältöä, mihin ko TAG johtaa ja tällöin yleensä joutuu tulostamaan uuden QR-koodin tai sitten uusimaan linkitetyn sivuston sisällön, mikä monesti ei ole haluttavaa. Delivr tarjoaa kuitenkin ilmaisen kanavan, joss kirjatumalla tilille pystyy sieltä ohjaamaan  ja vaihtamaan mihin esim. QR-tagisi kulloinkin vie.

Tämän ohjelmiston kautta voidaan tehdä vaikkapa lukion biologian kurssille yksi QR-tagi, jonka kohteen opettaja vain vaihtaa vaikkapa flipped learning hengessä ennen jokaista tuntia. Ja opiskelijat pääsevät haluttuun (monesti vaikeaan osoitteeseen) vain ottamalla padilla tai puhelimella kuvan koodista.

Tweetbeam (#Iste2014 konferenssin aikana noin 500 000 tweettiä muuten…)

Luo graafisesti tyylikkään, toimivan ja aktiivisesti päivittyvän Tweet-seinän näkyville tietyn hashtagin (#) tweeteistä. Tätä käyttävät mm. Cisco, Microsoft, TEDx, USA:n Olympiakomitea, Walt Disney jne – ei siis liene ihan huono 🙂

Parhaimmillaan toimii esim. konferenssin tai jonkin muun ison tapahtuman seinälle projisoituna (jolloin sadaan paljon monipuolisia Tweettejä)

Blendspace (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Opettajille tarkoitettu ilmainen työkalu oppituntikokonaisuuksien koostamiseen.

Pinterest (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Ilmoitustaulutyyppinen sosiaalinen linkkien ja kuvien jakopaikka

eduCanon.com (selainpohjainen – yläkoulu ja toinen aste)

flipped ja blended learning maailmaan soveltuva hyvä 1:1 työkalu interaktiivisten videoiden työstämiseen

”eduCanon is an online learning environment to create and share interactive video lessons”

Lmgtfy (selainpohjainen – käytä varoen – varsinkin jos olet koulusi TVT-vastaava tms. , kollegoidesi huumori voi loppua kesken!)

Slideshark (iOS – toinen aste ja opettajat)

Powerpointien yms esittämiseen iPAdilla.

Kahoot! (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Äärimmäisen kokouttavaoppilaiden aktivointikeino 1:1 maailmassa. Luo kysely / käytä olemassaolevia valmiita ja hetkessä saat interkatiota oppitunneillesi!

Symbaloo (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Luo ja upota haluamaasi paikkaan graafisesti hieno TILE-pohjainen linkkivalikko.

Powtoon (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Animoitujen videoiden ja esitysten tekotyökalu.

Chatterpix (iOS – alakoulu ja yläkoulu)

Työkalu, jolla laitat minkä vaan puhumaan 🙂

ClassDojo (selainpohjainen – alakoulu)

”ClassDojo is a classroom tool that helps teachers improve behavior in their classrooms quickly and easily. It also captures and generates data on behavior that teachers can share with parents and administrators”

Flipgrid (selainpohjainen – toinen aste – opettajille 65USD/vuosi)

”Teachers create grids of short discussion-style questions that students respond to through recorded videos. Flipgrid boosts community and social presence in face-to-face, hybrid, and online classrooms.”

Movenote (useita eri alustoja – toinen aste)

App, jonka avulla voit liittää esim sähköpostiisi helposti erilaisia dokumentteja ja samalla nauhoittaa oman videon ja esityksen, jossa ko. dokumenttiä käyt läpi – video selventänee paljon 🙂

EDpuzzle (kaikki kouluasteet)

EDpuzzlen avulla voit uudelleen rajata videoitasi, lisätä niihin päälle oman äänesi sekä ennen kaikkea upottaa videoon siihen kohtaan sopivia interktiivisia kysymyksiä.

Klikaklu (iPhone app – kaikki kouluasteet)

”Klikaklu is a photo hunt game that uses your phone’s GPS, camera, and advanced image matching technology. It’s a great way to quickly create and play treasure hunts!”

Tellagami (iOS / Android – alakoulu ja yläkoulu)

”Tellagami is a mobile app that lets you create and share a quick animated Gami video.”

Floorplanner.com (selainpohjainen – yläkoulu ja toinen aste)

Luo 3D pohjapiirrustuksia sisustuksineen

AnswerGarden (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

”AnswerGarden is a new minimalistic feedback tool. Use it for real time audience participation, online brainstorming and classroom feedback. ”

Fl-draw.com (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Erittäin hyvänoloinen kevyt, ja pilvipohjainen (ei tarvi välttämättä edes rekisteröityä jos ei halua) diagrammien piirto-ohjelma.

Stick Around (iPad App – kaikki kouluasteet)

”Play, design, and share sorting and labeling puzzles!”

Colar (iOS ja Android – alakoulu ja yläkoulu)

Augmented reality (lisätty todellisuus) app, jossa lapsi värittää netistä tulostettavia värityspohjia. Kun omaa väritystään katsoo sovelluksen läpi näkee sen liikkuvana ja kolmiulotteisena niinkuin on sen itse värittänyt – testattu ja toimii ainakin alakouluikäisillä 🙂

Ensimmäiset kolme kokeilupohjaa saa ilmaiseksi ja loput (8+6) maksavat pari euroa. Kun hankinnan on kerran tehnyt voi pohjia monistaa loputtomasti. Soveltuu hyvin esim. kuvataiteen tai teknologiaopetuksen tunneille. Ei vaadi mitään teknistä osaamista.

Tubechop (selainpohjainen – kaikki kouluasteet)

Helppo työkalu valmiin Youtbe-videon palasen leikkaamiseen ja edelleen jakamiseen.

Aurasma (Android ja iOS app- yläkoulu ja toinen aste)

Helpohko tapa tutustua lisättyyn todellisuuteen (Augmented reality). Opettaja ja opiskelijat voivat myös luoda itse lisättyä todellisuutta. Katso sovelluksella vaikka 20 USD seteliä ja hämmästy!

Elements 4D (iPad – yläkoulu ja toinen aste)

4D-kemiaa oppitunneille! Katso alkuainekuutioita iPadin läpi ja hämmästy. Mutta miltä näyttää kun yhdistät vety- ja happi-kuutiot?

Anatomy 4D – (iPAD – yläkoulu? ja toinen aste)

Ihmisen biologiaa 4D-muodossa.

Nearpod (useita eri alustoja ja selainpohjainenkin versio – yläkoulu ja toinen aste)

”Nearpod is easier to implement for lesson
development – a very versatile and inclusive tool!”

 

Päivän vakavampi pala historian opetuksesta ja 3D stä kiinnostuneille:

Osallistuin sessioon, jossa esiteltiin maailman suurimman tutkimus ja museokeskuksen Smithsonian instituutin uusinta 3D-projektia, jossa 3d kuvataan, työstetään ja jaetaan edelleen käytettäväksi instituutin kokoelmissa olevia esineitä.

Mielenkiintoista sinänsä oli vaikkapa rapsutella Abraham Lincolnin aitoa naamaa tai pyöritellä ja zoomailla uponneen tykkiveneen hylkyä 3d:nä ruudulla.

Smithsonian instituutti on luonut oman sivustonsa Amerikan historiasta kiinnostuneille K12-opettajille. Richard Byrnen artikkeli miten sivustoa voisi käyttää opetuksessa.

 

 

 

Kategoria(t): ISTE. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.