Karnevaldags

Nu åkte de iväg … En buss fullastad med mellanmål, ryggsäckar, förstahjälpväskor och inte minst ivriga löpare och coachar.

Bussen fylld av ivriga elever.Affisch till stefettkarnevalen!Stafettkarnevalen löps i år i Esbo nu under fredag-lördag. Vi hoppas på lika fina förhållanden som ifjol i Åbo – lika mycket glädje, solsken, iver och även framgångar.

Lärarna på väg till stafettkarnevalen!

Lycka till!

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Karnevaldags

6a:s klassresa till skärgården

På måndagen tidigt på morgonen åkte klass 6a iväg till Brännskär i Nagu. Resan gick som planerat och de kom fram med båten till ön runt niotiden. Där välkomnades de av Linus och Simon som bor på ön. Efter lite lekar så fick klassen vara med om en rolig frågesport som lärde dem mera om öns historia, djurlivet och växtlighet. Efter det bjöds klassen på lunch, som bestod av fisksoppa och hemlagat bröd. Efter lunchen fick alla sina rum. Flickorna sov på vinden och pojkarna i två stugor. Efter att alla bekantat sig med rummen så var det dags att gå till skogen för lite sportande. Klassen fick testa på bågskytte, blåsrör och yxkastning. Många tyckte att det var roligt att få använda riktiga vapen och lära sig lite nya tricks på hur man träffar bättre.

6a:s klassresa

Efter det var det dags för en matlagningstävling. Klassen delades in i grupper och grupperna skulle försöka laga mat på naturens villkor. Det enda de fick som redskap var bestick, glas och en fickkniv. Maten skulle de hitta från naturen. Uppgiften var ganska svår nu på våren, så den mat som gjordes bestod av bl.a. blåstång, gräslök och barr. Till måltiden hörde också vatten, som klassen fick försöka rena med hjälp av ett filter bestående av sten, vitmossa och aska. Pyntningen var också en viktig del av tävlingen. Grupperna hittade på allt från att skriva domarens namn med kottar till att sätta barkbitar som underlag för besticken.

Eleverna i 6a

Efter matlagningen så blev det dags för middag, som bestod av en supergod lasagne. Efter middagen så var det dags för bastu, simning, spel på gården och fritid. Efter kvällsbiten så gick alla till sina rum och gjorde sig klara för att sova.

Fiske på klassresan

Dag 2 började med en smarrig frukost. Efter frukosten så delades klassen i två grupper. Den ena gruppen for först och fiskade och den andra bakade. De som bakade först fick lära sig att baka skärgårdlimpa och laga semlor. Den andra gruppen fick däremot laga smaskiga bullar till eftermiddagens mellanmål. Samtidigt som den andra gruppen bakade så for den gruppen som först bakat och fiskade. Den första fiskegruppen hade otur och fick ingen fisk i nätet. Den andra gruppen hade däremot tur och fick hela tio fiskar. Fångsten bestod av åtta sikar, en abborre och en gigantisk strömming. Efter att båda grupperna fått testa på båda aktiviteterna var det dags för lunch. Lunchen bestod av läcker fisk med potatis och gräddfilssås och skärgårdslimpa som några i klassen varit med och lagat. Efter den goda lunchen så var det dags för den efterlängtade paintballen. Efter att all utrustning var påklädd och gevären var laddade så var det dags för match. Klassen spelade så kallat flaggspel. Man skulle alltså försöka ta flaggan från mitten till sin egen bas. Efter tio roliga matcher var det dags att gå tillbaka och äta mellanmål. Mellanmålet bestod bl.a. av bullarna vissa lagat tidigare på dagen. Efter det så var det dags att åka hem.

Paintball klass 6a

Tack Linus och Simon för att ni var så snälla mot oss och visade oss runt på ön och lagade supergod mat!

Judit Lindén

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för 6a:s klassresa till skärgården

Teatern: Ni vågar aldrig

Ni vågar aldrig affischTeaterElever kring ett bord på teatern

Åk 3 fick gå och titta på teatern: Ni vågar aldrig, av och med elever från åk 3 och 4 i Sirkkala- och Sirkkalabackens skola och Cygnaeus skola. Otroligt duktiga elever!

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Teatern: Ni vågar aldrig

Välgörenhetslopp

Idag samlades skolans alla elever på Paavo Nurmi stadion för att springa i förmån för cancersjuka barn. Skolan deltog nämligen i Rynkeby – Godmorgons skollopp. På plats på stadion fanns också representanter från Rynkeby-godmorgon teamet.

Vilka hjältar vi har i vår skola!

Skolloppet, starten! skolloppets händelser Eleverna får sträck på händerna för varje sprunget varv. Många ivriga springande elever.

Här kan ni läsa mera om skolloppet. 

Här kan ni lyssna på intervjun med eleverna

Här kan ni lyssna på intervjun med Ellu och Team Rynkeby.

Publicerat i Yleinen | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Välgörenhetslopp

Skolfotis i strålande solsken!

I vanlig ordning fick vi igen spela skolfotis i strålande solsken. Glada miner och fina hejarop hördes över fotbollsplanerna.

Vår fotbollsturnering är en av de högt uppskattade traditionerna bland både små och stora!

Skolfotis Skolfotis 2 Lagen tackar för god match Tack för god match. Lagen tackar varandra för god match. Två lag ska börja spela. Snart börjar spelet. straffspark Mål! Frispark

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Skolfotis i strålande solsken!

Barnens parlament i Åbo

På torsdagen hölls Barnens parlament i Åbo, från vår skola deltog Vera Granberg, Alexandra Niemi och Filippa Wetterstein.

Såhär berättar flickorna om dagen:

Stormötet  den 25.4 hölls I statshuset. Alexandra och Vera var plats. Filippa var också med men hon representerade inte Sirkkala, för att hon är medlem i Åbo barnparlamentet för åren 2018-2019.  

På mötet diskuterades det olika saker bl.a. skolhälsovården. Vi gick också igenom en blankett som barn I alla skolor i Åbo hade fyllt i. Sedan kom dit två människor från ungdomsparlamentet i Åbo och berätta om vad det är dom gör och tycker att är viktiga.  Vi hade också en mellanmåls paus eftersom mötet tog över två timmar. 

Om du vill läsa mera så kan du läsa den artikel ÅU hade på fredagen.

Länk till ÅUs artikel

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Barnens parlament i Åbo

Cirkus för åk 1 och 2

Den 11.4 ordnades skolans traditionella ”cirkusdag” för åk 1 – 2. Glada och ivriga elever fick hoppa, springa, rulla, klättra, krypa, balansera, rutscha, jonglera …

Eleverna testar på olika cirkuskonster. Eleverna hoppar genom ringar och över hinder.

En elev klättrar igenom en ring.

En lyckad dag tyckte vi som var med!

Hälsar Marika

Publicerat i Yleinen | Etiketter , , , | Kommentarer inaktiverade för Cirkus för åk 1 och 2

Läskigt eller läckert?

teckning av en snigel.Första gången så forskade vi om ryggradslösa djur och skrev ett dokument.

Andra gången så skulle man rita ett ryggradslöst djur och skriva fakta om det, jag ritade en snigel och jag blev klar. skalbagge i terrarie.

 

 

Tredje gången så grävde vi i bottenmassan och vi hittade många larver, en halv död skalbagge och en puppa.

 

Vera Granberg 4b

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Läskigt eller läckert?

Tillvalsbildkonst åk 6

Det dyker upp konstverk i skolans matsal. Det är så roligt att se alla de fina bilderna som eleverna har gjort!

Bildkonst, Aura Å Bildkonst, Solnedgång Bildkonst, Havstrand Bildkonst, Solnedgång över havet Bildkonst, Himmel och hav Bildkonst, Himmel och kulleUppgiften var att göra landskap och bilderna är gjorda med akvarellfärg. Tack åk 6, era bilder lyser upp vår matsal!

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Tillvalsbildkonst åk 6

Bildkonst åk 5

Underbara krukor i fönstren i Lustgården. Vilken fin utställning.  Tack åk 5.

Stilen och mönstret är inspirerat av de krukor som fanns i  Antikens Grekland.

Antikens grekland, Krukor i fönster Antikens grekland, Krukor i fönster 2 Antikens grekland, Krukor i fönster 3 Antikens grekland, Krukor i fönster 4 Antikens grekland, Krukor i fönster 5

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Bildkonst åk 5