Barnens Dag

Den här veckan firar vi delaktighetsvecka och framför allt BARNENS DAG (20.11). Elevrådet har planerat och pyntat och fadderverksamheten är livlig.

Vi fixar också nya matsalsgardiner med allas färggranna handavtryck. Bl.a. våra praon Alexandra och Bettina var till stor hjälp. Resultatet blir hur fint som helst!

Gissa om efterrättsmunkarna smakade 😉

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Barnens Dag

Auf Deutsch

Vi har en grupp elever som läser tyska i åk 6. Tyskan är ett av de tillvalsmöjligheter eleverna har förutom franska, spanska, bild eller gymnastik.

För ett par veckor sedan fick gruppen besök av livslevande tyskar. De besökande eleverna kom från Wilhelmshaven i nordvästra Tyskland. Trots att Sirkkalaeleverna bara studerat tyska i några månader kunde de både fråga och svara en hel del auf Deutsch! 

  • Wie heisst du?
  • Wo wohnst du?
  • Was ist dein Lieblingssport?

Våra tyska gäster var imponerade över sexornas kunskaper.

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Auf Deutsch

Elevrådet

Sirkkalas nya elevråd presenterade sig under sexornas Svenska Dagen-morgonsamling. Ordförande i rådet är Lotta Wulff. Elevrådet har en viktig uppgift och funktion i vår skola.

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Elevrådet

Rugby

Åboföreningen Turku Eagles höll en uppskattad rugbystund för klass 5b. Ledarna hade utmanande och skojiga övningar och eleverna var ivrigt med på noterna.

Den valbara kursen – Kropp och knopp – har i höst sett aningen annorlunda ut jämfört med tidigare år p.g.a. våra utmaningar med utrymmen. De egentliga kortkurserna sätter igång efter jul. Förutom att alla fyror och femmor får besöka cirkusskolan har eleverna fått önska innehåll som utmanar kroppen och knoppen. Bl.a. språkstudier står på programmet för en del.

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Rugby

5a kommer snart hem!

Idag besökte jag Sirkklas 5a, Lotta och Henna i Cygnaeus. Ni läste alldeles rätt – i Cygnaeus! Klassen har jobbat där i flera veckor nu medan deras klassrum renoverats här i Sirkkala.

Vi är otroligt tacksamma över att Cygnaeus med rektor Nicke i spetsen berett klassen utrymme och tagit väl emot dem. Nu börjar renoveringen vara på slutrakan och snart får vi hem vår egen 5a.

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för 5a kommer snart hem!

Hälsningar av 5a från Cygnaeus!

Här i Cygnaeus är skolgården relativt liten fast skolan är stor. Vi har därför många egna raster med vår klass, det är kul att ha utrymme att springa och spela. Här finns en liten fotbollsplan eller -rink där vi spelar nästan varje rast. Här finns också en liten korgbollsplan och några klätterställningar. Vi har hängt upp och ner och sprungit mycket!

Förra veckan var vi i Cirkusskolan och fick prova på att cykla på enhjulingar, hoppa på trampoliner och jonglera.

Vi har också jobbat tillsammans med Cygnaeus femmor. Vi har fått ta del av deras Viking Expo och vi har haft gemensamt bokprat. Lite spännande med också bra.

Här har varit roligt (faktist i nästan fem hela veckor!), men vi vill gärna tillbaka till Sirkkala igen 🙂

– Victor och Nathalie

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Hälsningar av 5a från Cygnaeus!

Happy Halloween önskade 4b

Halloween infaller egentligen den sista oktober, 31.10. Men, oftast firas hemskheterna under veckoslutet. Huuh …!

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Happy Halloween önskade 4b

Naturvetenskapsklubben

Elever i åk 5 och 6 får delta i en naturvetenskapsklubb på onsdagar. Här testar deltagarna Lotta, Julius och Jasper på olika ingredienser, med och utan luktsinne. Visste ni att maten smakar helt annorlunda när man inte kan känna lukt?

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Naturvetenskapsklubben

Författarbesök av Karin Erlandsson

Alla våra sexor har i höst läst Pärlfiskaren av Karin Erlandsson. Miranda, Rosenhajen och Ögonstenen är bekanta för hela gänget. Eleverna har förutom läst boken även gjort en massa uppgifter kring texten och dessutom skapat härliga konstverk i form av undervattenkonst.

Idag sattes pricken på i:et i och med att författaren besökte Sirkkala och träffade åk 6. Karin läste utdrag ur boken, berättade om hur det ena och det andra blivit till och dessutom gav hon tips om hur ett äventyr byggs upp. Snart får vi förhoppningsvis läsa elevernas berättelser!

Författarbesöket var mycket uppskattat!

       

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för Författarbesök av Karin Erlandsson

FN-dagen

Idag bjöd åk 4 på morgonsamling. De berättade om det arbetet som FN gör, inte bara fredsarbete utan även miljöarbete.  De berättade om hur FN bildades och om en viktig del av Förenta Nationerna, UNICEF.

UNICEF kämpar för barnens rättigheter så att bland annat alla barn ska få gå i skola.

 

Hur kan vi själva hjälpa till med miljöarbete? Jo du kan göra ditt genom att återvinna kartong. Du kan sortera, undvika att fälla träd i onödan och låta bli att skräpa ner i naturen.

Kartongmatchen

Kartonkikilpailu

Film om Jack och Jordens utveckling

Tack åk 4 för en fin morgonsamling!

Publicerat i Yleinen | Kommentarer inaktiverade för FN-dagen