Tack!

Tack!

Läsåret 2018-2019 är avklarat. Sexorna blir sjuor och trampar upp nya stigar – lycka till i livet! Vi andra fortsätter ett läsår till på samma adress, men först ett skönt avbrott. Samtidigt vill jag önska alla nya ettor välkomna i vår gemenskap!

Vi har ett fullspäckat och lyckat år bakom oss. Vi är ett fint team – elever, personal och föräldrar! Tack till alla och envar.

Nästa läsår inleds för elevernas del onsdagen den 14.8.2019 kl. 9.00. Den första skoldagen avslutas kl. 12.00.

Jag hoppas på solsken och värme, några svalkande regnskurar däremellan och en hel del sköna, slappa dagar. Njut!

Ellu

Vårkyrka

Vårkyrka

Idag, fredag, vandrade en hel del elever till Domkyrkan. Det var dags för vårkyrka för Cygnaeus, Brahe och Sirkkala. Prästen önskade oss skön sommar och Den blomstertid ljöd vackert i kyrkvalven. I morgon sätter vi punkt för ett tag!

Psalmen Den blomstertid nu kommer Elever påväg in i kyrkan

Cygnaeus åk 2 och Sirkkala kören sjunger Goliat Elever från Sirkkala Skola, Cygnaeus och Brahe skolan

Skolfarfar

Skolfarfar

Vi i Sirkkala skola är lyckligt lottade med våra skolfarfäder. Vi har fyra stycken som frivilligt ställer upp i ur och skur. Främst handlar det om att finnas där då barnet vill berätta något viktigt – att lyssna, trösta och fundera tillsammans. Det är också viktigt att någon lyssnar på barnets läseläxa, förklarar ett knepigt mattetal eller fungerar som ”svans” då klassen promenerar i den livliga trafiken.

Sirkkalas skolas medfostrareVåra fina skolfarfäder, från vänster i bild: Pentti Jernvall, Göran ”Wiki” Wikstedt, Anders Nygård och Lars-Runar Knuts.

Ni gör ett värdefullt jobb, varmt tack!

4a samlar skräp i Kuppisparken

4a samlar skräp i Kuppisparken

4a samlar in skräp i Kuppisparken 7 påsar skräp samlades in 4a samlar skräp Skräptunnor

Eleverna i 4a såg under sitt senaste biblioteksbesök en utställning om hur plastskräp förstör naturen. Det är ett allvarligt och hemskt problem och alla människor borde göra något åt saken. 4a och elever från Sirkkalabacken ville vårda naturen genom att plocka skräp i Kuppisparken. Sammanlagt samlades 7 plastpåsar med skräp. Vi hittade bl.a. väldigt många tobaksfimpar, snusburkar, en keramiktallrik, en full Juissi-burk, en ostskiva, en napp, en majskolv och en plasthink.

6b:s lägerskola

6b:s lägerskola

Den 20-21.5 var det dags för 6b att åka på klassresa. Destinationen var Silverriver i Marttila. Det var ett ivrigt gäng som hoppade in i bussen och åkte iväg. Väl möttes vi av en äventyrslägergård och Jami som skulle vara vår ledare för dagen. Programmet bestod bl.a. av paddling, repbanor, problemlösning och paintball. Dessutom hade vi verkligen tur med vädret.

Innan kvällen åkte vi till övernattningsstället, Alanteen tila där det var bastukväll och fritid som gällde. Nästa morgon stod ännu sumobrottning, simning och bågskytte på agendan. En väldigt lyckad resa tillsammans med klassen! Utplock av händelser på klassresan Många naturupplevelser på klassresan. Spel, problemlösning och samarbete

Lyckad karneval för Sirkkala

Lyckad karneval för Sirkkala

Skolans maskot är redo för stafettkarneval. I år hade skolan inte med någon egen hejarklack, löparna fick agera både på banorna och på läktaren, och bra gick det.

skolans maskot maskoten är med på karnevalen maskot och hejarklackLöparna agerar hejarklack  Skolans maskot och några löpare som agerar hejarklack

Vädret gynnade verkligen karnevaldeltagarna igen i år. Här i bild många ivriga löpare på en solig läktare i Esbo, våra skolskjortor syns bra! Karnevalen är i full gång.

fler av skolans löpare skolans löpare

Nu laddar vi inför final. Både flickorna och pojkarna gick vidare till final i 5 x 80 m. På fredagen löpte Sirkkalalaget in på en fjärde plats bland över 150 lag i gatustafetten!

Guldlaget! Flickorna blev fjärde!

Sist, men inte minst, våra finalister i bild. Pojkarna vann guld i 5×80 meter och flickorna kom på en fin fjärde plats! Varmt grattis till alla!

5x80m pojkar final

5x80m flickor final

Se via Arenan fredagens karneval

Se via Arenan lördagens karneval

Karnevaldags

Karnevaldags

Nu åkte de iväg … En buss fullastad med mellanmål, ryggsäckar, förstahjälpväskor och inte minst ivriga löpare och coachar.

Bussen fylld av ivriga elever.Affisch till stefettkarnevalen!Stafettkarnevalen löps i år i Esbo nu under fredag-lördag. Vi hoppas på lika fina förhållanden som ifjol i Åbo – lika mycket glädje, solsken, iver och även framgångar.

Lärarna på väg till stafettkarnevalen!

Lycka till!

6a:s klassresa till skärgården

6a:s klassresa till skärgården

På måndagen tidigt på morgonen åkte klass 6a iväg till Brännskär i Nagu. Resan gick som planerat och de kom fram med båten till ön runt niotiden. Där välkomnades de av Linus och Simon som bor på ön. Efter lite lekar så fick klassen vara med om en rolig frågesport som lärde dem mera om öns historia, djurlivet och växtlighet. Efter det bjöds klassen på lunch, som bestod av fisksoppa och hemlagat bröd. Efter lunchen fick alla sina rum. Flickorna sov på vinden och pojkarna i två stugor. Efter att alla bekantat sig med rummen så var det dags att gå till skogen för lite sportande. Klassen fick testa på bågskytte, blåsrör och yxkastning. Många tyckte att det var roligt att få använda riktiga vapen och lära sig lite nya tricks på hur man träffar bättre.

6a:s klassresa

Efter det var det dags för en matlagningstävling. Klassen delades in i grupper och grupperna skulle försöka laga mat på naturens villkor. Det enda de fick som redskap var bestick, glas och en fickkniv. Maten skulle de hitta från naturen. Uppgiften var ganska svår nu på våren, så den mat som gjordes bestod av bl.a. blåstång, gräslök och barr. Till måltiden hörde också vatten, som klassen fick försöka rena med hjälp av ett filter bestående av sten, vitmossa och aska. Pyntningen var också en viktig del av tävlingen. Grupperna hittade på allt från att skriva domarens namn med kottar till att sätta barkbitar som underlag för besticken.

Eleverna i 6a

Efter matlagningen så blev det dags för middag, som bestod av en supergod lasagne. Efter middagen så var det dags för bastu, simning, spel på gården och fritid. Efter kvällsbiten så gick alla till sina rum och gjorde sig klara för att sova.

Fiske på klassresan

Dag 2 började med en smarrig frukost. Efter frukosten så delades klassen i två grupper. Den ena gruppen for först och fiskade och den andra bakade. De som bakade först fick lära sig att baka skärgårdlimpa och laga semlor. Den andra gruppen fick däremot laga smaskiga bullar till eftermiddagens mellanmål. Samtidigt som den andra gruppen bakade så for den gruppen som först bakat och fiskade. Den första fiskegruppen hade otur och fick ingen fisk i nätet. Den andra gruppen hade däremot tur och fick hela tio fiskar. Fångsten bestod av åtta sikar, en abborre och en gigantisk strömming. Efter att båda grupperna fått testa på båda aktiviteterna var det dags för lunch. Lunchen bestod av läcker fisk med potatis och gräddfilssås och skärgårdslimpa som några i klassen varit med och lagat. Efter den goda lunchen så var det dags för den efterlängtade paintballen. Efter att all utrustning var påklädd och gevären var laddade så var det dags för match. Klassen spelade så kallat flaggspel. Man skulle alltså försöka ta flaggan från mitten till sin egen bas. Efter tio roliga matcher var det dags att gå tillbaka och äta mellanmål. Mellanmålet bestod bl.a. av bullarna vissa lagat tidigare på dagen. Efter det så var det dags att åka hem.

Paintball klass 6a

Tack Linus och Simon för att ni var så snälla mot oss och visade oss runt på ön och lagade supergod mat!

Judit Lindén