Alakoulun monialaiset oppimiskokonaisuudet

Tänä lukuvuonna Puolalan koulun alakoulussa järjestettiin kaksi monialaisen oppimisen viikkoa. Syyslukukauden viikon teemana oli ”Elävä kulttuuriperintö”. Vuosi 2023 oli Elävän perinnön teemavuosi ja Unescon aineettoman kulttuuriperinnön 20. juhlavuosi.

Askarreltu pienoismalli Turun käsityöläismuseon maalarinverstaasta
Oppilaat tutkivat paikallista kulttuuriperintöä

Viikon aikana kaikki luokat tutustuivat kulttuurin ja elävän perinnön käsitteisiin. Jokainen luokkataso keskittyi aineettoman perinnön yhteen osa-alueeseen, ja teki siihen liittyviä vierailukäyntejä, tehtäviä ja projekteja. 1.-2. -luokat tutustuivat perinneleikkeihin, loruihin ja kansansatuihin. 3. luokkien aiheena oli paikallisuus, taide ja luovuus. 4.-luokat viettivät viikon rakennus- ja luonnonperinnön parissa. 5. -luokat keräsivät juhlaperinteitä ja osallistuivat samalla valokuvauskilpailuun, jossa kerrytettiin eurooppalaisten juhlaperinteiden wikikirjastoa. 6. -luokat tutustuivat paikallishistoriaan kaupungilla Oppi-sovelluksen opastamana. MOK-viikon aikana opittiin myös paljon tärkeitä arjen taitoja, kuten työskentelemään eri luokkien oppilaiden kanssa, kulkemaan kaupungilla, ja kunnioittamaan omaa ja toisten kulttuuria. 

Klme oppilasta esittämässä vapun juhlintaa ilmapallojen kera
Viidesluokkalaiset tallensivat juhlaperinteitä

Myös kevätlukukauden MOK-viikon innoittajana oli ajankohtainen tapahtuma, kesäolympialaiset. ”Olympia-aate” -teeman alla opeteltiin yhteisön jäsenenä toimimisen periaatteita ja taitoja. Viikon jokaisena päivänä työskenneltiin yhden olympia-aatteeseen kuuluvan arvon ympärillä: Kunnioitus, yhdenvertaisuus, parhaansa tekeminen, ystävyys ja reilu peli näkyivät luokissa ja käytävillä monenlaisten julisteiden, leikkien, taideteosten ja videoiden muodossa. Yhteisen pohdinnan ja keskustelun avulla huomattiin, että nämä samat arvot ovat myös hyvinvoivan kouluyhteisön peruspilareita.  

Julisteita, joissa kerrotaan olympia-aatteen arvoista
Olympia-aatteen arvoista syntyi monenlaisia oppilastöitä