Saksan kieliluokat – yläkoulu

Saksan kieliluokkien vuosi alkoi yhdeksännen luokan oppilaiden osalta vauhdikkaasti, kun jo elokuussa tulivat Cellen ystävyyskoulun oppilaat Turkuun vastavierailulle viime kevään jäljiltä. Koronatauon jälkeen uudelleen aloitettu jokavuotinen vaihtoperinne tarjosi jälleen paljon hienoja hetkiä, kun saksalaiset oppilaat yöpyivät suomalaisten perheiden luona koko viikon. Viikkoon mahtui opiskelun lisäksi saunomista, uimista, makkaraa, salibandya, porealtaita sekä paljon muita upeita elämyksiä ja muistoja. Lisäksi saksalaisia oppilaita ihastutti maksuton kouluruoka ja kaunis kaupunkimme. Omat oppilaamme olivat erinomaisia vaihtopareja. Perinteinen vaihtoon kuuluva viikonloppu perheen kanssa oli monelle upea kokemus Suomesta ja sen kesästä. On hienoa jatkaa vaihtoperinnettä jälleen ensi lukuvuonna!

Yhdeksäsluokkalaisten lukuvuosi sujui vaihdon jälkeen pitkälti opiskellen, sillä keväällä olivat edessä sekä DSD-kielidiplomin suorittaminen että valtakunnallinen koe. Toki syksyyn mahtui hieman elokuvien katsomista ja tutkimistakin ennen kevään tärkeitä koitoksia. DSD-tutkinnot suoritettiin jälleen hienosti, vaikka työtä riitti. Erityisesti suullisten esitysten tekeminen ja esittäminen olivat oppilaille todella palkitseva ja hieno kokemus. Valtakunnalliset kokeet menivät DSD-tutkinnon jälkeen myös hienosti. Vuosi päättyi vielä opettajan ja oppilaiden piknikkiin Puolalan puistossa.

Kahdeksannen luokan oppilaiden vuosi alkoi vaihtoviikon odottelulla. Vaihdosta keskusteltiin koko alkuvuosi h-hetken lähestyessä kovaa vauhtia. Samalla myös opiskeltiin, ja paljon uutta opittiin pitkin vuotta. Marraskuussa se sitten alkoi; oppilasvaihto Celleen. Oppilaamme kirjoittivat kirjeet itsestään, ja näiden kirjeiden avulla kaikille löydettiin sopiva pari, jonka luona oli tarkoitus asua huhtikuussa viikon ajan. Muuten syksy meni nopeasti ja kovaa vauhtia edeten.

 

Joululoman jälkeen opiskelu jatkui samalla, kun oppilaat odottivat vastauksia Saksasta. Lopulta kaikille löytyi pari, ja yhteydenpito alkoi. Lähdön hetki oli lopulta 16.4. aamulla, kun bussimme täynnä saksan kieliluokan kahdeksannen vuosikurssin opiskelijoita starttasi kohti Helsinki-Vantaata. Vaihtoviikko oli ikimuistoinen ja sisälsi ainakin jalkapalloa, uimista, planetaarion ja ostoksia. Vapaa-aikaa oli perheissä paljon, ja perinteiseen tapaan perheet saivat viikonlopun käyttää itse haluamallaan tavalla. Tämä oli monelle meidän oppilaallemme hieno kokemus. Kokemuksia muisteltiin vielä matkapäiväkirjan kirjoittamisen yhteydessä. Tämän oppilaat tekivät kaikki yhdessä. Reissu oli hieno ja luokan ryhmähenkeä kasvattava.

Seitsemännet luokat totuttelivat yläkouluun. Saksan kieliluokalla opittiin myös paljon uutta. Monella on jo ensi vuoden vaihto mielessä. Vaihtoa aletaan valmistella heti syksyllä. Vuosi meni nopeasti, ja edelleen kieliluokalla on kaikkien mielestä kivaa. Ensi vuotta odotellessa!