Saksan kieliluokat – alakoulu

Elokuussa koulutiensä saksan kieliluokilla aloittaneet ekaluokkalaiset saivat perinteen mukaisesti Schultütet koulunaloituksensa kunniaksi. Samoin heidät toivottivat heti tervetulleeksi kummioppilaat, jotka auttoivat aluksi ruokailussa ja pitivät seuraa välitunneilla. Uuden lukuvuoden alussa oppilaat, perheet ja opettajat viettivät koulun pihalla rentoa grilli-iltaa, johon kannatusyhdistys oli järjestänyt runsaat tarjoilut ja hienot äänentoistolaitteet.

Askarreltuja paperilyhtyjä rivissä
Martinpäivän lyhtyjä

Marraskuun perinteisiin kuuluu Martinpäivän vietto, jota varten jokainen oppilas askarteli lyhdyn. Tällä kertaa lyhtykulkue oli suunniteltu kulkevaksi Kauppatorin ympäri, mutta rankan sateen vuoksi kulkue siirrettiin pidettäväksi koulun käytävillä. Kaikki Puolalan oppilaat saivat ihastella tunnelmallista kulkuetta ja tietää lisää Martinpäivästä viidesluokkalaisten tekemässä päivänavauksessa. Kulkueen jälkeen keräännyttiin syömään brezeleitä, jotka Martinpäivän sanoman mukaisesti jaettiin koulutovereiden kesken.

Kevään suurin ja odotetuin tapahtuma on riehakas karnevaali, jossa pukeudutaan naamiaisasuihin, katsotaan toisten esityksiä ja herkutellaan. Tämän vuoden pukeutumisteemana olivat satuhahmot, ja salissa nähtiin esimerkiksi monia Grimmin saduista tuttuja hahmoja. Juhlijoita viihdyttivät oppilaiden itse valmistelemat taitavat ja hauskat esitykset.

Neljä oppilasta naamiaisasuihin pukeutuneina
Karnevaalin riemua

Kannatusyhdistys ja saksan kieliluokat järjestivät monen vuoden tauon jälkeen myös iltatapahtuman koululla. Vappudiscoon olivat tervetulleita kaikki koulun oppilaat, ja kävijöitä olikin runsaasti. Sali täyttyi toiminta- ja arvontapisteistä, hyvästä musiikista ja notkuvista buffetpöydistä. Tapahtuman tuotto kerättiin saksanluokkien kannatusyhdistykselle, jonka varoilla tuetaan luokkien toimintaa ja materiaalihankintoja vuosittain.

Toukokuussa koulullamme vieraili saksankielinen nukketeatteriesitys, joka nauratti niin lapsia kuin aikuisiakin. Hauskoja hetkiä on koettu myös luokkien yhteisillä piknikretkillä kevään aikana.

Myös tänä lukuvuonna oppilaamme ovat päässeet harjaannuttamaan kielitaitoaan saksaa äidinkielenään puhuvien opastuksessa. Lukuvuoden aikana meillä on vieraillut neljä opetusharjoittelijaa. He ovat esimerkiksi lukeneet oppilaiden kanssa saksankielisiä kirjoja, pelanneet pelejä ja ohjanneet ryhmille saksaksi kemian kokeellisia töitä.

Kouluvuoden loppumista juhlistettiin salissa kevätjuhlassa. Ohjelmassa oli monta upeaa esitystä, kuudesluokkalaisten puhe, sekä kannatusyhdistyksen tukemien kirjastipendien jako.

Tavalliseen lukuvuoteen mahtuu paljon toimintaa ja tapahtumia, mutta tulevana syksynä saksanluokkia odottaa aivan erityisen tärkeä juhla. Puolalan koulun saksanluokat viettävät silloin 30-vuotismerkkipäiväänsä, jonka kunniaksi pidetään kutsuvierastilaisuus sekä vapaamuotoisempi pihajuhla.