Itämeri-viikko 18.12. – 20.12. 2023

Puolalan yläkoulussa vietettiin MOK-teeman mukaista Itämeri-viikkoa joulun alla, viikolla numero 51. Viikko koostui kolmesta teemapäivästä, joiden aikana oppilaat syventyivät Itämeren eri aspekteihin osallistumalla työpajoihin, kuuntelemalla ja kohtaamalla Itämereen liittyviä asiantuntijoita myös paneelikeskusteluissa ja tapaamalla Itämerestä kirjoittaneen kirjailijan. Osallistuipa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnkin videotervehdyksellään Puolalan koulun Itämeri-viikkoon, aiheenaan Itämeri turvallisuusympäristönä.

Maanantaina aamunavaus siivitti viikon käyntiin ja salissa tavattiin vuorosoutuna kirjailijavieras Leena Paasio, joka esitelmöi kirjansa Harmaja luode 7 luomisprosessista ja Itämeren merkityksestä tässä prosessissa ja kirjan miljöönä. Paasio vastaili auliisti myös oppilaitten kysymyksiin ja kannusti erinäisiä nuoria kirjailijanalkuja eteenpäin Kalliopen tiellä.

Tiistaina vuorossa oli arvovaltainen Itämeri-paneeli ja sitä edeltävät asiantuntija-alustukset. Apulaisprofessori Jari Hänninen, asemanjohtaja Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä, alusti aiheesta Itämeri- muutosten meri ja hänen jälkeensä lauteille nousi John Nurmisen säätiön meriympäristöjohtaja Ulla Rosenström aiheenaan Miten Itämeri pelastetaan?”. Tämän jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu, johon edellä mainittujen lisäksi osallistuivat saaristokuntapäättäjä Jari-Antti Hörkkö, opiskelija Joonatan Hiltunen TSYKin merilinjalta sekä oppilas Väinö Vaarno Puolalasta. Antoisan paneelikeskustelun johtivat oppilaat Linnea Andersson ja Lauri Punkari.

Keskiviikkona koitti pajapäivä. Lukuisissa toimintapisteissä oppilaat tutustuivat Itämeren eri aspekteihin ja haasteisiin sekä katsastivat salissa Itämeri-aiheisen Saaristomeren luontoa ja saaristoasumista käsittelevän dokumenttielokuvan. Vikkelimmät ehtivät tarkastella myös Kakolan jätevedenpuhdistamon toimintaa virtuaalikierroksen muodossa. Pajapäivän asiantuntevina vieraina nähtiin koulun ulkopuolisina toimijoina TSYKin merilinjan opiskelijoita, WinNovan Tiina Leppikorpi, Pidä saaristo siistinä Ry:n Ellen Rancken sekä Rannikkovartioston Tuomas Tamminen.

Käytävillä nähtiin myös Itämeri-aiheista oppilastaidetta, osin Itämeren roskastakin valmistettuna. Lehtorit Vaahtoranta ja Uusinarkaus olivat laatineet Itämeren linnut -näyttelyn ja lehtori Järvenpää panosti Kotitalouden Itämeri -kokonaisuuteen.

Kiitos kaikille viikon toimijoille – omille & vieraille – arvokkaasta panoksestanne!