Englannin kieliluokkien Hollanti-projekti

Puolalan koulun englannin kieliluokat tekevät yhteistyötä hollantilaisen Zeelandin maakunnassa Goesin pikkukaupungissa sijaitsevan Pontes Lyceumin kanssa. Tämän lukuvuoden aikana toteutui jo 11. oppilasvaihto kun 8B-luokka teki opintomatkan Hollantiin syksyllä 2023 ja keväällä 2024 hollantilaiset tulivat vuorostaan Turkuun Puolalan koulun vieraiksi. Yhteydenpito toisiin eurooppalaisiin nuoriin edistää monikulttuurisuutta käytännössä, opettaa kansainvälisyyttä ja parantaa oppilaiden käytännön kielitaitoa kun heille tarjoutuu mahdollisuus kommunikoida aidoissa arkipäivän tilanteissa englanniksi.

8B-luokka ehti tehdä monenlaisia asioita viikon aikana. Vaihtoviikon ensimmäinen päivä oli sunnuntai, jota vietettiin tutustumalla majoittavaan perheeseen ja ympäristöön. Perhepäivän ohjelma oli vapaata toimintaa perheiden ja/tai muiden nuorten kanssa. Uuden kouluviikon alettua vaihtoluokat pääsivät tutustumaan toisiinsa ihan aluksi yhteisten ryhmäytymisleikkien avulla. Sen jälkeen vierailtiin pienissä ryhmissä oppitunneilla. Kävimme myös Tanssistudio Janvierillä saamassa oppia eri tanssityyleissä. Lisäksi hollantilaiset ja suomalaiset pääsivät esittelemään toisilleen oman maansa suosittuja tanssibiisejä.

Oppilasvaihtomme oli osa Erasmus-projektia, jonka teemana oli jo toista kertaa aina ajankohtainen siirtolaisuus. Aloittelimme yhteistyötä kumppaniluokkamme kanssa tutustumalla siirtolaisuusuuden eri ilmenemismuotoihin ennen ja nyt sekä projektimme sisältöön. Lisäksi oppilaat etsivät hollantilaisia ja suomalaisia reseptejä. Näitä leivonnaisia ja ruokia he kokkasivat sitten myöhemmin yhdessä kodeissaan tarjottavaksi torstain nyyttäreillä. Koska tiistai on Goesissa toripäivä, lähdimme keskustaan, jossa oppilaiden tehtävänä oli jutella paikallisille ja tutustua toritarjontaan. Goesin kaupunki sijaitsee Zeelandin maakunnassa. Se on kaunis vanha kaupunki, johon luokka pääsi tutustumaan myös asiantuntevien kaupunkioppaiden kanssa. Kaupunkikierroksen lopuksi mylläri esitteli meille toimivaa viljamyllyä.

Keskiviikon teema oli merellinen. Hollannissa meri on ollut aina tärkeässä roolissa niin hyvässä kuin pahassakin. Kävimme laskuveden aikaan Yersekessä etsimässä ostereita ja 17 oppilasta innostui niitä maistamaan rannalla. Iltapäivällä näimme valtavan Neeltje Jansin padon, joka suojaa merenpinnan alapuolella olevia alueita tulvilta. Rannalla lämmin tuuli puhalsi navakasti, tuulimyllyt hurisivat ja tuottivat sähköä väkirikkaan maan tarpeisiin. Alueelle tyypillisiä merilintujakin onnistuimme bongaamaan. Vierailupäivä Pohjanmeren rannalla oli hyvä johdanto 8b:lle oman koulumme Itämeri-teemaan.

Torstaina laadittiin yhdessä tietokilpailua iltaa varten ja sen jälkeen tutustuimme Traasin puukenkäverstaaseen, jossa on tuotettu perinteisiä puukenkiä jo yli sadan vuoden ajan.  Iltapäivää vietettiin koululla kummankin maan herkkuja maistellen ja tietokilpailukysymyksiin vastaillen. Yhdellä oppilaistamme oli isäntäperheessään mahdollisuus pukeutua perinteiseen Zeelandin asuun.

Edellä mainittujen kohteiden lisäksi tällä 8b:n opintomatkalla poikkesimme paluumatkalla Delftin idylliseen kaupunkiin, joka on kuin Amsterdam pienoiskoossa. Kiipesimme Nieuwe Kerkin torniin ja katselimme kaupunkia jokilaivaristeilyllä. Tulimme sopivasti syyslomaksi kotiin!

Englannin kieliluokan vaihto Pontes Lyceumin oppilaiden kanssa 2023-2024 saatettiin päätökseen kun 8b:n vieraat Goesin kaupungista pääsivät viettämään viikon Turussa tuttujen vaihtokavereiden kanssa. Lauantaina tutustuimme yhdessä Helsinkiin opastetulla bussikierroksella. Lisäksi nuoret tutkivat pääkaupungin nähtävyyksiä pienryhmissä. Sunnuntai vietettiin yhdessä turkulaisten isäntäperheiden kanssa. Viikolla ohjelmassa oli Migration-projektiesitysten lisäksi oppilaiden vetämä Turku-kierros, Eurooppa-visa, kotitaloutta, krikettiä ja maahockeyta, vierailu Turun linnassa sekä saunailta Luonnonmaalla. Viimeisenä päivänä vierailimme vielä Luostarinmäen käsityöläismuseossa ja kiipeilimme Flowparkissa.