Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Vierailupassi

Kaarinan lukiossa kehitettiin malli, jossa opiskelija osallistuu lukio-opintojensa aikana koulun ulkopuolisiin omaa oppimistaan ja erikoistumistaan tukeviin tilaisuuksiin, joita voivat olla mm. yliopistoluennot, yleisöluennot, seminaarit, keskustelutilaisuudet, vierailut tai osallistuminen vapaaehtoistoimintaan. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssin suoritus koostuu koulun ulkopuolella tehtävistä vierailuista (10kpl) ja niistä kirjoitetuista raporteista. Opiskelija kerää tapahtumakalenterista lukio-opintojensa aikana 10 merkintää erilaisista tilaisuuksista. Tilaisuuksia voivat olla mm. yleisöluennot, yliopistoluennot, seminaarit, keskustelutilaisuudet, vierailut ja vapaaehtoistoimintaan osallistuminen. Opiskelijat raportoivat ja analysoivat portfolioonsa vierailujen annin oppiaineen, teeman tai kurssin näkökulmasta. Jatkossa Turun yliopiston tarjoamat vierailukohteet sekä ohje vierailupassin kokoamiseen tulevat löytymään myös yliopiston verkkosivulta ja ovat sieltä kaikkien lukioiden saatavilla. Passiin kerätyt tapahtumat tukevat opiskelijan oman erikoistumisaineidensa sisällön hahmottamista.

Opiskelijat saavat itse ehdottaa vierailupassiin liittyviä tilaisuuksia yms, joten he voivat siten muokata passista oman näköisensä ja omia intressejään ja opintojaan tukeviksi. Koska raportoitavan kohteen antia tulee pohtia oppiaineen, kurssin tai teeman kannalta ja integroida se laajempaan teoreettiseen viitekehykseen, opiskelija ymmärtää asiayhteyden myös omiin lukio-opintoihinsa (teoreettinen viitekehys –ajattelu).

Käytännön hyödyt ja tulokset

  1. Aktivoidaan opiskelijoita koulun seinien ulkopuolelle.
  2. Konkreettisia maistiaisia yliopistolta, järjestöiltä.
  3. Koska passin tiimoilta on mahdollista osallistua myös vapaaehtoistoimintaan esim. vieraslajien niittotalkoot, käytännönläheisyyttä on mahdollista tuoda mukaan teoreettisten opintojen keskelle.

Lisätietoja

Kaarinan lukio
Sami Leivo, Kristiina Tarkiainen ja Noora Nieminen
etunimi.sukunimi@kaarina.fi
4.4.2018