Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Työelämätaidot käytännössä – teknologian uudet ulottuvuudet ja todellisuudet

Turun yliopiston tietotekniikan laitoksella kehitettiin yhteistyössä IT-alan yritysten ja Kerttulin lukion ICT-linjan kanssa lukio-opiskelijoille suunnattu tapahtumasarja, jonka tavoitteena oli esitellä alan nykytilannetta ja tulevaisuuden kehityssuuntia opiskelijoita osallistavalla tavalla. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Tapahtumasarjan ajatuksena oli syventää käsiteltävää teemaa vaihe vaiheelta ja tarjota opiskelijoille mahdollisuuksia kokeilla ja soveltaa oppimaansa käytännössä. Ensimmäinen tapahtuma esitteli it-alaa eri näkökulmista ja toimii myös tapahtumasarjan infotilaisuutena. Toinen  tapahtuma oli työpaja, joka syventää tietoja ja taitoja keskeisistä teknologioista. Tapahtumasarja huipentui työpajaan, jossa opiskelijat pääsivät soveltamaan oppimaansa kokonaisvaltaisesti ammattilaisten ohjauksessa.

Tapahtumasarja sisälsi kolme alan yritysten ja muiden avaintoimijoiden kanssa toteutettavaa lukio-opiskelijoille suunnattua tilaisuutta:

  1. Näköaloja tulevaisuuden työelämään -tapahtumasarjan johdantotilaisuus
  2. Seeing is believing? -työpaja aiheena VR/AR-teknologian alkeet ja testaus
  3. Game Jam -yhteiskehittämisen hackathon/työpaja

Yritysten edustajat toivat opiskelijoille ajantasaisinta tietoa käytössä olevista teknologioista, alan kehityksestä ja tulevaisuuden taidoista. Lukiokumppanin avulla tapahtuma saatiin istumaan lukioiden arkeen ja osaksi opintoja. Yliopiston tehtävänä on yhdistää lukiot ja yritykset, sillä alan työtehtäviin siirrytään yleensä korkeakouluopintojen kautta.

Tapahtumasarjan suunnittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja rekrytoida mukaan laaja joukko yhteistyökumppaneita, jolloin esimerkiksi yritysten rooleja eri tapahtumissa voidaan tarpeen vaatiessa vaihtaa. Käytännön toteuttaminen vaati yritysten tavoittamiseen ja tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen varattua aikaa. Olemassa olevista yrityskontakteista on hyötyä, mutta ne eivät ole edellytys.

Suunnitteluun on hyvä ottaa mukaan kohdelukioiden henkilökuntaa, jotta aikataulut ja sisällöt voidaan laatia kaikille sopiviksi. Tapahtumasarja ei välttämättä vaadi toteuttajalta teknistä taitoa, sillä sisällöt ja työpajojen ohjaus voidaan sopia yritysten tarjottavaksi. Aikaa on varattava myös tapahtuman sekä sisäiseen että ulkoiseen viestintään. Vaativuudeltaan käytännön toteutus on keskitasoa.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Opiskelijat saivat lisätietoa opiskelu- ja uramahdollisuuksista sekä pääsivät kokeilemaan uusia teknologioita, joiden parissa he voisivat työskennellä tulevaisuudessa. Opiskelijoille järjestettiin mielipidekysely, jonka tuloksia käytetään hyödyksi tapahtumien suunnittelussa. Tapahtumasarjan päätteeksi opiskelijoilta kerättiin lisäksi osallistujapalautetta, joka huomioidaan jatkon suunnittelussa.

Lisätietoja 

Turun yliopisto

Pekko Lindblom

etunimi.sukunimi@utu.fi

25.2.2021

Liitteet

Turun yliopiston tapahtumasarjan suunnittelupohja (pdf)