Kategoriat
Työelämälähtöiset opintojaksot

Työelämä-, yrittäjyys- ja kansainvälisyyskasvatuksen luentosarja ja kurssi

Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin ja toteutettiin työelämä-, kansainvälisyys ja yrittäjyyskasvatuksen sisältöjä ja tavoitteita yhdistävä työelämälähtöinen luentosarja. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Luentosarjan tavoitteena oli esitellä kansainvälisiä uria, työtehtäviä ja yrittäjyyttä sekä globalisoituvassa maailmassa tarvittavia työelämä- ja businesstaitoja. Lisäksi haluttiin nostaa esille sitä, mitä kansainvälisyys tarkoittaa opiskelijoille, työntekijöille, yrittäjille ja yrityksille sekä globaalilla tasolla toimiville järjestöille ja niissä toimiville henkilöille.

Osallistumalla koko luentosarjaan opiskelija suoritti uuden Kansainväliset urat, työelämätaidot ja yrittäjyys globalisoituvassa maailmassa -kurssin. Opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua kurssin suorittamisen sijaan myös yksittäisille luennoille, jotka olivat sisältönsä puolesta helposti integroitavissa osaksi muita kursseja. Luennoille osallistuikin opiskelijoita joka jakso myös muilta koulun kursseilta. Kahden lukuvuoden aikana toteutetun luentosarjan yhteydessä toteutettiin lisäksi aihetta käsitteleviä workshopeja ja paneelikeskusteluja, jotka suunniteltiin yhdessä opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa yhteisissä suunnittelukokouksissa.

Luentosarjan osana ryhmä opiskelijoita osallistui myös Vaasa Climate Change Conferenceen. Konferenssi toteutettiin yhteistyössä Vaasan yliopiston VEBIC:n eli Vaasa Energy Business Innovation Centren ja Vaasan kaupungin kulttuuritoimen ja Wasa Wildlife festivaalin tukiyhdistys ry:n kanssa. Opiskelijat osallistuivat osana konferenssin interaktiivista ohjelmaa tapahtuman dokumentointiin, järjestivät taidenäyttelyn ja pitivät osallistavaa esitepistettä. Tavoitteena oli haastaa yritysten ja tiedemaailman edustajia tekemään henkilökohtaisia ekotekoja ilmastonmuutoksen estämiseksi. Konferenssin näkökulmana oli nostaa esille, miten tieteen ja teknologian avulla on haettu ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Lisäksi opiskelijoita osallistui konferenssin luennoille ja paneelikeskusteluun. Yhteistyö opetti verkostoissa toimimista ja projektinhallintaa.

Luentosarjan järjestäminen on helppo tapa toteuttaa kansainvälisyys-, työelämä- ja yrittäjyyskasvatusta. Aina ei tarvitse myöskään olla perinteinen luento, vaan luennon tilalla on myös paneelikeskustelu, kyselytunti, workshop tai joku muu projekti. Luentosarja mahdollistaa koululle tarjottavien vierailijoiden hyödyntämisen pedagogisesti mielekkäällä tavalla. Luentosarja toimii myös alustana sopia laajempaa ja syvempää yhteistyötä luennolla vierailleiden sidosryhmien kanssa. Luennon jälkeen yhteistyötä onkin syvennetty ja jatkettu oppiaineiden eri kursseilla.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Luennot auttoivat esittelemään erilaisia kansainvälisiä työtehtäviä ja niissä tarvittavia työelämävalmiuksia. Luentosarja toimii omana kurssinaan, mutta tapahtumat ovat integroitavissa helposti myös muuhun opetukseen ja kursseihin, joita on jakson aikana. Luentosarja mahdollisti opiskelijoiden ja muiden opettajien laajan osallistumisen työelämä-, kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatukseen. Se lisäsi kollegiaalisuutta oman koulun opettajien kesken ja ylitti ainerajoja, kun useammalta kurssilta osallistuttiin samalle luennolle.

Keskeisiä tuloksia olivat kansainvälisiä työtehtäviä esittelevä luentosarja ja työelämä-, kansainvälisyys- ja yrittäjyyskasvatuksen tekeminen näkyväksi osana koulun toimintakulttuuria. Lisäksi opiskelijat pääsivät verkostoitumaan luennolla vierailleiden sidosryhmien edustajien kanssa.

Tutustu lisää

Vaasan lyseon lukiossa kehitettiin työelämä-, yrittäjyys- ja kansainvälisyyskasvatuksen luentosarja ja ”Kansainväliset urat, työelämätaidot ja yrittäjyys globalisoituvassa maailmassa” -kurssi – – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio
Karoliina Saharinen ja Mika Jokiaho
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

Päivämäärä: 15.5.2020

Liitteet

Luentosarjan ohjelma (pdf)