Kategoriat
Kansainvälinen työelämäyhteistyö Työelämälähtöiset opintojaksot

Työelämä- ja korkeakouluyhteistyö Aktiivinen maailmankansalainen -opintojaksolla

Vaasan lyseon lukion kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen opintojaksojen, kuten Aktiivinen maailmankansalainen -kurssin,   yhteyteen on kehitetty uusia työelämälähtöisiä käytäntöjä yhteistyössä yritysten, korkeakoulujen ja sidosryhmien kanssa. Käytännöt kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Opintojakson yhteyteen kehitettiin seuraavat työelämälähtöiset käytännöt:

  • Kestävän kehityksen elokuvafestivaali
  • Asiaa Afrikasta -paneelikeskustelu
  • Merenkurkun maailmanperintökohde -safari
Kestävän kehityksen elokuvafestivaali

Kurssin opiskelijat toimivat Teamsissa toteutetun elokuvafestivaalin juontajina ja vieraiden haastattelijoina. Lisäksi he toimivat aktiivisesti sometiimissä, jonka tehtävänä oli ottaa kuvia ja tehdä somepostauksia elokuvafestivaalin aikana. Elokuvafestivaalin teemoihin liittyi hackhaton-tehtäviä, joita opiskelijat ratkoivat katsoessaan elokuvia. Ratkaisut kirjattiin kaikkien näkyville Padlet-seinälle.

Elokuvafestivaali alkoi Avaruusdata ja kestävä kehitys -teemalla. Teeman hackhaton-tehtävä oli keksiä uusi keino, miten avaruusdataa hyödyntämällä voidaan edistää kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Teeman elokuvana katsottiin Life Behind the Stars -dokumenttielokuva.

Väliajalla katsottiin lyhytelokuvakavalkadi, joka esitteli UNESCOn maailman luonnonperintökohteita. Elokuviin liittyvä hackhaton-haaste oli pohtia ja etsiä ratkaisuja, miten parhaiten voimme suojella UNESCOn luonnon- ja kulttuuriperintökohteita.

Kiertotalous, kuluttaminen ja kestävä kehitys -teeman avasi Vaasan ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan lehtori Asseri Laitinen, joka esitteli kiertotaloutta opiskelijoille. Tämän jälkeen Eetti ry:n kestävän kehityksen vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme avasi alustuksessaan opiskelijoille suomalaisten vaatebrändien toiminnan eettisyyttä. Teeman hackhaton oli pohtia, miten opiskelijat itse voisivat kehittää kuluttamistaan kestävämmäksi. Teeman elokuvana katsottiin Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjan pikamuotia käsittelevä jakso.

Luonto, matkailu ja kestävä kehitys -teeman aluksi Visit Vaasa Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Erkki Laakso esitteli Vaasan alueen kestävää matkailua. Hackhaton oli pohtia, miten markkinoida Vaasan alueen kestävää matkailua nuorille asiakkaille kotimaassa ja ulkomailla. Teeman elokuvana oli Meri joka katosi -dokumentti. Elokuva kertoi jääkauden muovaamasta Merenkurkun saaristosta ja sen ainutlaatuisesta luonnosta.

Asiaa Afrikasta -paneelikeskustelu

Asiaa Afrikasta -paneelikeskustelun tavoitteena oli avata Suomen uutta Afrikka-strategiaa ja kehitystyön tekemisen periaatteita sekä muuta yhteistyötä uuden strategian hengessä. Paneelikeskusteluun osallistuivat Vaasan yliopiston, Wärtsilä Technology Hubin, suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen Fingo ry:n sekä Hämeen ammattikorkeakoulun edustajat. Tilaisuudessa kuultiin innovaatioiden ja teknologian merkityksestä yhteistyössä ja esimerkkejä yhteisistä kierto- ja biotalousprojekteista.

Ulkoministeriöstä vastuuvirkamies Aino Salmi kertoi Suomen uudesta Afrikka-strategiasta ja lähetystöneuvos Hanna Rinkineva kehitysyhteistyöstä ja sen tekemisen tavoitteista. Innovaatio- ja yhteistyönäkökulmia avasivat Vaasan yliopiston erityisasiantuntija Leena Kunttu, Wärtsilän Smart Technology Hubin projektijohtaja Kenneth Widell ja Fingo ry:n innovaatioasiantuntija Mika Välitalo. Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun HAMK:n tutkijayliopettaja Eija Laitinen kertoi taas oppilaitoksensa bio- ja kiertotaloushankkeista Afrikassa. Lisäksi omat terveisensä tilaisuuteen toivat Ugandan kehitysyhteistyöleirikouluun osallistuneet lukion opiskelijat.

Merenkurkun maailmanperintökohde -safari

Tavoitteena on järjestää yhteistyössä Osuuskunta 3E:n kanssa luontoretki Merenkurkun maailmanperintökohteeseen ja tutustua ainutlaatuiseen kohteeseen kestävällä tavalla.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Käytännön kehittäminen auttoi integroimaan työelämä- ja yrittäjyyskasvatuksen osaksi kansainvälisyys- ja globaalikasvatusta. Lisäksi teemaa kehitettiin työelämälähtöisemmäksi ja suunniteltin uusia työelämälähtöisiä globaalikasvatuksen teemapäiviä ja retkiä.

Työelämä- ja yrittäjyyskasvatuksen ja samalla myös kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen yhteistyöverkosto laajeni ja sitä voitiin hyödyntämään osana opetusta. Kestävän kehityksen teemat ja kansainvälisyys ovat monella tavalla keskeisiä ja tärkeitä korkeakouluissa, yrityksissä sekä kansalaisjärjestöissä. Samalla tuotiin esille uusia teknologia-aloja, kuten digitalisaation ja paikkatietojärjestelmien ja avaruusdatan merkitystä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Myös kiertotalouteen liittyvät toimintamallit ja kestävä talous olivat tarkastelun kohteena.

Tutustu lisää

Vaasassa järjestettiin Asiaa Afrikasta -etäpaneelikeskustelu – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki).

Lisätietoja

Vaasan lyseon lukio
Mika Jokiaho
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

18.5.2020

Liitteet

Kestävän kehityksen elokuvafestivaalin ohjelma (pdf)