Kategoriat
Lukio-opettajien työelämätiedon lisääminen Työelämä- ja korkeakoulukurkistukset

Tiedekummitoiminta tekemässä tiedettä ja sen tekijöitä tutuksi

Porin Lyseon lukiossa kehitettiin tiedekummitoimintaa keinona tehdä lukio-opiskelijoille tutuksi tieteen tekemistä ja tekijöitä sekä myös muiden oman alansa asiantuntijoiden työtä. Käytäntö kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus 

Lukion tiedekummeiksi etsittiin oman alansa asiantuntijoita, joiden kanssa toteutetaan joka lukuvuosi pienimuotoinen yhteistyöprojekti esimerkiksi asiantuntijaluennon, vierailun tai yhteisen projektin merkeissä. Tavoitteena on, ettei yhteistyö jää kertaluonteiseksi, vaan kummitoiminta jatkuu usean lukuvuoden ajan. Hyvä käytäntö on kartoittaa tiedekummitoiminnasta kiinnostuneita asiantuntijoita lukion alumnien joukosta.

Porin lukiolle on saatu jo kaksi tiedekummia: filosofian tohtori, tietokirjailija ja tutkija Ville Lähde BIOS-tutkimusyksiköstä ja tutkijatohtori evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta. Molemmat pitivät  asiantuntijaluennon tutkijan työstä, tutkimusaiheistaan ja omasta urapolustaan. Tiedekummien pitämät luennot nauhoitettiin ja niihin voidaan palata esimerkiksi teemaviikolla. Yhteistyötä kummien kanssa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa.

Opiskelijat pohtivat etukäteen kysymyksiä luennoitsijoille. Lisäksi opiskelijoilta kyseltiin luennon jälkeen mielipidettä luennon ymmärrettävyydestä ja siitä, mitä aiheesta oli jäänyt mieleen. Kun opiskelijoilta kysyttiin, kuinka moni voisi harkita tutkijan ammattia, nousi ilahduttavan monta kättä ylös.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Tiedekummikonsepti vaikuttaa toimivalta. Molemmat tutkijat suostuivat kummeiksi mielellään ja kummiuden takia yhteistyö ei jää kertaluontoiselle tasolle. Tiedekummeiksi voi pyytää minkä alansa asiantuntijoita, vaikkapa kirjailijoita, muusikoita tai kuvataiteilijoita.

Lisätietoja

Porin Lyseon lukio

Hanna Numminen

etunimi.sukunimi@edupori.fi

17.2.2021