Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

Säteilyfysiikkaa työelämälähtöisesti

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa kehitettiin yhdessä Turun yliopiston fysiikan laitoksen ja paikallisten yritysten kanssa säteilyfysiikan kurssi. Käytäntö on kehitetty Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Säteilyfysiikan kurssilla perehdyttiin ympärillämme olevaan taustasäteilyyn ja sen analysointiin yhteistyössä Aga Center Turku Oy:n ja Kaarinan Trimet oy:n sekä Turun yliopiston kanssa. Kurssilla mitattiin taustasäteilyä tehdasvalmisteisilla säteilymittareilla ja opiskelijoiden opettajan piirustusten mukaan tekemillä sumukammioilla. Opiskelijat valmistivat sumukammiot yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskelijat saivat yrityksiltä myös opastusta taustasäteilyn kvantitatiiviseen ja kvalitatiiviseen mittaamiseen.

Opiskelijat testasivat ja mittasivat taustasäteilyä sumukammioilla, tekivät havaintoja säteilyn hiukkasista sekä analysoivat mittaustuloksia. Kurssin päätteeksi toteutettiin vielä säteilyfysiikan mittauspäivä kentällä yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen ja Turun yliopiston fysiikan laitoksen kanssa.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Käytännön keskeinen tulos oli sumukammioiden valmistaminen. Saimme kurssilla toteutettua neljä sumukammiota, joilla voi mitata taustasäteilyn hiukkasia kvantitatiivisesti ja kvalitatiivisesti. Kvalitatiivinen mittaaminen ei onnistu perinteisillä säteilymittareilla. Opiskelijat saivat opastusta yrityksiltä taustasäteilyn mittaamisesta ja siihen liittyvistä hiukkasista.

Toisena keskeisenä tuloksena on opiskelijoiden tutustuttaminen taustasäteilyyn. Taustasäteilyä on koko ajan ympärillämme ja sen analysointia tulee tehdä jatkuvasti. Hanke tarjosi opiskelijoille täysin uusia aloja jatko-opiskelun ja työelämän suhteen.

Tutustu lisää

STEAM Turku: Taustasäteilyn mittaamista itsetehdyillä sumukammioilla (linkki)

Tsernobyl – mitä voidaan oppia ydinvoimasta? (linkki blogiin)

Lisätietoja

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Kalle Vähä-Heikkilä

Turun Klassillinen lukio

Jaani Paski

etunimi.sukunimi@edu.turku.fi

21.2.2021