Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit

Erillisväylä lukiosta ammattikorkeakouluun Vaasan tapaan

Vaasan lyseon lukio ja Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK kehittivät yhteistyömallin, joka mahdollistaa erillisvalinnan lukiosta jatko-opintoihin sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan ja liiketalouden aloille ja koulutusohjelmiin. Yhteistyömalli ja sitä tukevat käytännöt kehitettiin Lukion työelämäkumppanit -hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Vaasan lyseon lukion opiskelijat voivat ennen yhteishaun alkamista hakea hankkeessa kehitettyä erillisväylää pitkin opiskelemaan Vaasan ammattikorkeakouluun tekniikan, sosiaali-, terveys- ja liiketalouden alojen koulutusohjelmiin. Hakukriteereinä ovat hyvä opintomenestys erikseen sovituissa lukioaineissa ja -kursseilla sekä määrättyjen erikoiskurssien suorittaminen lukioaikana. Erillisvalinta tehdään Opintopolun Vaasan lyseon lukion erillishakulomakkeen kautta. Mikäli hakijoita on jollakin aloista enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat järjestykseen arvosanojen keskiarvon perusteella.

Erillisväylän yhteyteen kehitettiin sitä tukevia käytäntöjä, joiden avulla opiskelu ammattikorkeakoulussa tehdään tutuksi lukiolaisille jo lukioaikana. Näitä ovat mm. ammattikorkeakouluVISIT-vierailut ja ammattikorkeakouluTET.

AmmattikorkeakouluVisit

Vaasan lyseon lukion ja Vaasan ammattikorkeakoulun yhteistyönä kehitettiin VISIT-vierailukäytäntö tekniikan, sosiaali- ja terveysalan sekä liiketalouden aloihin ja koulutusohjelmiin osana lukiokursseja. Vierailujen aikana opiskelijat tutustuvat alojen opintoihin, saavat lisätietoa ammattikorkeakouluopintojen ja yliopisto-opintojen yhdistämisestä, kieliopinnoista ja erilaisista vaihto-ohjelmista. Lisäksi heille kerrotaan alojen työllisyysmahdollisuuksista Vaasan alueella.

AmmattikorkeakoulutVISIT-vierailut toteutetaan

  • Liiketalouden Yritystietokurssin (YH05)
  • Sosiaali- ja terveysalan Sosiaalipsykologian (PS06) ja Terveystiedon Terveyttä tutkimassa (TE03) -kurssien sekä
  • Fysiikka luonnontieteenä -kurssin (FY01) yhteydessä.

Kaikki Vaasan lyseon lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuivat Fysiikka luonnontieteenä -kurssilla Teknologiateollisuus ry:n tarjoamalle MyTech-vierailulle Vaasan ammattikorkeakouluun, Technobotnialle ja ABB:lle. Vierailulla, jonka teemana on kiertotalous ja ilmastonmuutos, tutustutaan mm. 3D-tulostukseen, automaatioon, robottien ohjelmoitiin ja Technobothnia-laboratorion toimintaan sekä energia-alan työmahdollisuuksiin Vaasan seudulla. Vierailun tavoitteena on tehdä tekniikan alaa tutuksi ja lisätä kiinnostusta fysiikan opiskelua kohtaan.

AmmattikorkeakouluTET

Vaasan lyseon lukion opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua ammattikorkeakouluTET:iin, jonka aikana opiskelijat tutustuvat ammattikorkeakouluopintoihin varjostamalla ammattikorkeakoulun opiskelijaa tai osallistumalla tietyn koulutusohjelman opettajan opetukseen yhden päivän ajan. AmmattikorkeakouluTET toteutetaan joustavasti niin, että lukiolainen voi mennä Vaasan ammattikorkeakouluun VAMK:iin varjostamaan häntä kiinnostavan alan opetusta päiväksi milloin tahansa lukio-opintojensa aikana.

tutustumiskurssit

Erillisvalintakäytännön yhteyteen on sovittu myös maksuttomista eri alojen tutustumiskursseista, joita lyseon lukion opiskelijat voivat suorittaa Vaasan ammattikorkeakoulussa. Tutustumiskurssit ovat maksuttomia ja niille ilmoittautuminen tapahtuu Vaasan avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumislinkin kautta. Vaasan lyseon lukio mainostaa ja koordinoi ilmoittautumisia. Kurssisuoritukset hyväksi luetaan lukion opintoihin sekä osaksi ko. tutkintoa ammattikorkeakoulussa. Näin tutustumiskurssien suorittamisen kautta avautuu lukion opiskelijalle kiihdytyskaista jatko-opintoihin Amk:ssa. Tämä palvelee omalta osaltaan myös Vaasan alueen elinkeinoelämää ja etenkin energiaklusteria.

Erillisvalintakäytäntö vaatii valintaperusteiden vuosittaista tarkastamista ja päivittämistä. Lisäksi yhteistyö lukion ja ammattikorkeakoulun välillä on hyvä pitää tiiviinä ja vuosittain tarkastella käytäntöjä ja niiden toimivuutta. Toteutuakseen yhteistyö vaatii koordinointia, jota varten lukioihin on hyvä nimetä amk-yhteistyöstä vastaava henkilö. Koordinaattorin tehtävänä on huolehtia tutustumiskurssien markkinoinnista ja sopia ammattikorkeakouluTET-varjostuksista.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Tietoisuus ammattikorkeakoulun opiskelumahdollisuuksista on lisääntynyt, mikä edistää opiskelijoiden hakeutumista ammattikorkeakoulujen aloille. Käytännöt lisäävät lukiolaisten jatko-opintovalmiuksia ja auttavat koulutus- ja uravalintojen tekemisessä. Tämä palvelee myös Vaasan alueen elinkeinoelämää ja etenkin energiaklusteria.

Tutustu lisää

Vaasassa luotiin yhteistyömalli lukion ja ammattikorkeakoulun väliseen yhteistyöhön – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Kehittäjäopettajan kokemuksia ammattikorkeakouluyhteistyön kehittämisestä Vaasasta – Lukion työelämäkumppanit -blogi (linkki)

Lisätietoja:

Vaasan lyseon lukio
Maarit Vilenius, Taru Leikas ja Mika Jokiaho
etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi

15.5.2020