Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

Ensiapu ja turvallisuus -kurssi yhteistyössä työelämän ja korkeakoulun kanssa

Turun Luostarivuoren Lyseon lukiossa kehitettiin Ensiapu- ja turvallisuus -kurssi, jolla opiskelijat saivat tietoa jatko-opintomahdollisuuksista ja työelämästä terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä aloilla vierailuiden ja vierailijoiden välityksellä. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Kurssilaiset tutustuivat mm. Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan sekä pelastusalan opintoihin sekä poliisin, palomiehen ja Finnhems-helikopterilääkärin työhön. Lisäksi opiskelijat suorittivat SPR:n auttajakurssin sekä AS1 alkusammutuskoulutuksen kurssin aikana. Käytännön taitoja opiskelijat harjoittelijat lisäksi vesipelastuksessa, itsepuolustustaidoissa ja vesiturvallisuuteen liittyen.

Opiskelijat saivat tietoa sekä mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja keskustella terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä opiskelupaikoista ja ammateista. Tämä herätti heidän mielenkiintoaan jatko-opintoihin. Kurssin sisältöjen toteutuminen edellytti joustamista kurssin suoritusajoissa esim. SPR-koulutus toteutettiin vasta klo 16 jälkeen iltaopintoina.

Yhteydenotot ja kohtaamiset mahdollistivat vuorovaikutuksen, joka oli edellytys yhteistyön alkamiselle. Seuraavalle vuodelle oli toiveena kehittää yhteistyötä edelleen siten, että sairaanhoitajaopiskelijat pääsisivät ohjaamaan lukiolaisille käytännön ensiaputaitojen harjoittelua. Kokonaisuudessaan yhteistyöhön suhtauduttiin myönteisesti ja kurssi herätti kiinnostusta eri tahoilla. Yhteistyötä pidettiin myös tärkeänä ja arvokkaana.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Vierailukäyntien ja vierailijiden ansiosta sekä opiskelijoiden että opettajien tietämys jatko-opinnoista sekä työelämään liittyen kasvoi. Motivoitunut ja kiinnostunut opiskelija on tiedolle vastaanottavaisempi. Opiskelijat halusivat esimerkiksi kokeilla pelastuslaitoksen pääsykoetestit vierailun jälkeisellä liikuntatunnilla.

Opiskelijoiden ja opettajien tietämys jatko-opinnoista ja alan työelämästä kasvoi ja yhteistyölinkkejä rakennettiin korkeakouluihin ja työelämään. Lisäksi opiskelijat hyötyivät kurssin toiminnallisuudesta ja käytännön harjoituksista ja saivat SPR:n auttajakurssin ja AS1-alkusammutuskoulutuksen todistukset, joista voi olla hyötyä opiskelijalle esimerkiksi kesätöiden hakemisessa.

Lisätietoja

Turun Luostarivuoren Lyseon lukio
Eva-Grete Snäll
etunimi.sukunimi@edu.turku.fi
31.5.2018